Sert Bilimkurgu ve Uzay Operasında Uzman Bir İsim: Alastair Reynolds

Yakın döneme kadar pek bilinmeyen bir yazar olan Alastair Reynolds, Netflix yapımı Love, Death and Robots dizisindeki Zima Blue (Zima Mavisi) ve Beyond of the Aquila Rift (Aquila Yarığının Ötesi) bölümlerinin dikkat çekmesiyle ülkemizde de merak edilen bir yazar konumuna yükseldi. Dizinin birçok izleyici tarafından olumlu karşılanması kitap tekelini elinde bulunduranları harekete geçirmiş olmalı ki yazarın kısa öyküleri Toplu Öyküler adı altında yayımlanmaya başlandı. Bu konuda ilk adımı da İndie Yayınları attı ve yazarın yenilikçi fikirlerini içeren bir dizi öyküsünü çıkardığı iki kitapla dilimize kazandırdı.

13 Mart 1966’da doğan Alastair Reynolds, bir İngiliz bilimkurgu yazarıdır. Özellikle sert bilimkurgu ve uzay operasında uzmanlaşmış bir isim olarak tanınmaktadır. Galler’in Barry kasabasında doğan yazar, bilimkurguya olan tutkusunu daha küçük yaşlarda keşfetti. Arthur C. Clarke ve Isaac Asimov’u okuduğu ilk bilimkurgu yazarları arasında gösteren Reynolds, bir bilim insanı olmayı kafasına koymuştu. Bilimkurgu yazarı olmak için bilimsel bir kimliğe ihtiyaç duyan Reynolds, 80’li yılların ortasında Newcastle Üniversitesi’nde fizik ve astronomi okudu. Daha sonra St Andrews Üniversitesi‘nden astrofizik alanında doktora yaptı. 1991 yılında, Hollanda’da Noordwijk‘e taşındı ve karısı Josette (Fransa’dan) ile tanıştı. Orada, Avrupa Uzay Araştırma ve Teknoloji Merkezi’nde çalışmaya başladı.

Sekiz, dokuz yaşlarındayken kısa hikayeler okumaya girişen Reynolds, 1989-1991 yılları arasında yüksek lisans öğrencisiyken ilk bilimkurgu hikayelerini yazdı. Daha sonra bu öyküleri 1990-1992 yıllarında ortaya çıktı. 1991-1995 arasında yazdığı birkaç öyküsü reddedildi. Ret cevapları, kaleme aldığı ‘’Byrd Land Six’’ öyküsünün yayımlanmasıyla son buldu. Avrupa Uzay Araştırma ve Teknoloji Merkezi’ndeki çalışmalarına devam eden yazar, bir yandan da kendisini bilimkurgunun en iyileri arasına katacak kısa hikayeleri ve romanları üzerinde kafa yoruyordu. İşten arta kalan zamanının çoğunu ise Revelation Space adlı ilk romanına ayırıyordu. Takvimler 2004’ü gösterirken tıpkı hayranı olduğu Isaac Asimov gibi bir seçim yapmak zorunda kaldı. Tam zamanlı yazım hayatına geçmek için çalıştığı yerden ayrıldı ve zihnini tamamen kitaplarına verdi.

Aldığı karar neticesinde yazarlık kariyerine altmıştan fazla kısa öykü ve oldukça fazla bilimkurgu romanı sığdıran Reynolds’un eserlerinde sert bilimkurgu ve uzay operası gibi kavramlar açıkça görülüyordu. Yazın hayatındaki profesyonel uzmanlığını fizik ve astronomi ile yansıtan yazar, gelecekteki teknolojileri mevcut bilimle paralel bir şekilde işleyerek bilim ve bilimkurgu hakkındaki düşüncesini net bir şekilde gösteriyordu. Bu sebeple Reynolds’un kitaplarında yer alan bilim, kişisel olarak mümkün olduğuna inandığı şeylerle örtüşür nitelikteydi.

Bilim dünyasından ayrıldıktan sonra her röportajında buna üzüldüğünü ifade eden yazar, ilerleyen zamanlarda bilimle alakalı birkaç projeyle ilgilenme şansı yakaladı. Bilim ve bilimkurgu arasındaki etkileşimden bahsetmek için ESA’ya (Avrupa Uzay Ajansı) döndü ve birçok akademik bölümde görev aldı. Sene 2009 olunca sansasyonel bir olay yaşandı. Kaleme aldığı eserleriyle dikkatleri üzerine çeken Gallerli yazar, yayıncı Orion ile 1 milyon sterlin karşılığında 10 yıl boyunca 10 romanlık bir sözleşme imzaladı.

Yazdığı ikinci romanı Chasm City ile aldığı 2001 En İyi Roman İngiliz Bilim Kurgu Ödülü’nün yanı sıra Seiun Ödülü (Weather Öyküsü) ve Sidewise Ödülü’nü (The Fixation Öyküsü) kazandı. Ayrıca Revelation Space, Pushing Ice ve House of Suns eserleriyle üç kez  Arthur C. Clarke Ödülünü kazanan Reynolds, öykülerindeki yenilikçi fikirleriyle ve özgün tarzıyla bilimkurgu türüne renk katan bir değer oldu. Günümüzde bilimsel kimliği ve yazarlık kariyerinin dışında koşuculuğa ve yürüyüşe hevesli olan yazar, kuş gözlemciliği ve at biniciliği gibi sosyal aktivitelerle de ilgileniyor. Halihazırda yayımlanmış eserleriyle bilimkurgu okurlarına her türden bir macera sunan Alastair Reynolds, yeni kitap projelerine Cardiff’deki evinde devam ediyor.

Hazırlayan: Ahmet Boyraz

Yararlanılan Kaynaklar

Yazar: Ahmet Boyraz

1993'de Adana'da doğdu. Futbol ve Bilimkurgu hastası. Bilimkurgu konusunda üretmekten çok tüketme eyleminde olsa da bunu tersine çevirmek için elinden geleni yapıyor.

İlginizi Çekebilir

Cesur Bir Animasyon: Love, Death & Robots

Netflix, son dönemin çoğu popüler yapımında imzası bulunan başarılı bir platform. Özellikle televizyona, hatta sinemaya …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et