David Brin

Bir Bilimkurgu Yazarından Fazlası: David Brin

Bilim insanı ve ödüllü bilimkurgu yazarı Glen David Brin, 6 Ekim 1950’de Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya geldi. Kaliforniya Teknoloji Ensitüsü’ndeki astrofizik eğitiminin ardından, Kaliforniya Üniversitesi’nde Uygulamalı Fizik alanında yüksek lisans ve Uzay Bilimleri alanında doktora yaptı. Kökeni Polonya’da yaşamış bir Yahudi aileye uzanan yazar, şu an San Diego, Kaliforniya’da yaşamaktadır.

David Brin, 2010 yılında Institute for Ethics and Emerging Technologies’e katıldı ve Arthur C. Clarke Center’ın (UCSD) kurulmasına yardım etti. NASA’nın Yenilikçi ve Gelişmiş Konseptler grubunun yöneticilerinden biridir. Savunma Bakanlığı Ajansları, CIA, P&G, SAP, Google gibi birçok özel ve kamu kuruluşuna gelecek danışmanlığı yaptı. Aynı zamanda Philanthropy Roundtable ve benzeri grupların tartışmalarına yenilikçi yaklaşımlarıyla katıldı. The Universe, Life After People, Alien Encounters, Worlds of Tomorrow gibi televizyon programlarının aranan konuğu haline geldi. Ayrıca Bilimkurgu Müzesi’nin de danışmanlarından biridir. Özellikle doktora dönemi ve öncesinde Kaliforniya Uzay Enstitüsü’nde, uzay gemisi tasarımı, optik, gezegen ve uzay fiziği konularında çeşitli bilimsel çalışmaları yayımlandı.

Brin’in bilimkurgu içerikli çalışmaları genel olarak sert bilimkurgu türündedir. Çoğunluğunun çerçevesini oldukça ileri bilim ve teknoloji uygulamaları oluşturur. The Life Eaters çizgi romanı, Earth ve Existence romanları bu çerçevenin dışında kalan istisnai eserleridir. Yazarın bilimkurgu çalışmalarının yaklaşık yarısı Uplift Evreni‘nde geçer. Bu evrenin eserleri yazara Nebula, Hugo ve Locus ödülleri kazandırmıştır. Brin, Uplift Evreni’ndeki çalışmalarına dönmeyi düşündüğünü söylediyse de henüz bu yönde bir eseri yayımlanmamıştır.

Brin’in eserleri, o dönemin öne çıkan temaları olan teknolojik gelişim ve uzaya yayılma klişesinden uzaktır. Bu tutum kendini en çok The Practice Effect, Glory Season ve Kiln People romanlarında gösterir. Brin’in Yahudi bir aileden gelmesi, eserlerindeki iki güçlü temanın kaynağıdır. Tikkun Olam, dünyayı daha iyi bir yer yapmayı konu edinen dini bir anlatıdır. Ancak Brin, Ortodoks olmayan pek çok Yahudi gibi seküler davranıp kendini bilgiye, uzun vadeli sorunların çözümüne adadı. Eserlerinde bu rolü zaman zaman uzaylılara devretti. Startide Rising ve The Uplift War yazarın bu tutumunu gözler önüne sermektedir. Yahudi geleneğinden ödünç aldığı diğer konu ise kanunların önemidir. Uplift serisindeki galaktik adalet anlayışı buna örnektir. Diğer yandan Brin, “Herkes için iyi olanı gösteren sağduyu karşısında, gerçek vatandaşlar karmaşık yasalara ve düzenlemelere ihtiyaç duymamalıdır.” demiştir.

Aldığı ödüller arasında Hugo, Locus, Campbell ve Nebula vardır. Yazarın Campbell ödülü alan romanı Postacı, 1997 yılında başrolünü Kevin Costner’ın üstlendiği bir filme de uyarlanmıştır. Kurgu dışı kitabı The Transparent Society ise The Freedom of Speech, The American Library Association ve The McGannon Communication ödülü almıştır. Dilimize kazandırılan eserlerinin Metis Bilimkurgu Serisi kapsamında 1998 yılında yayımlanan Postacı romanıyla sınırlı kalması bilimkurguseverler için büyük bir kayıptır.

Kaynak: Wikipedia

Yazar: Hamdi Güzeliş

Makine Mühendisi. Dağların, newage müziğin ve bilimkurgunun uzun yıllardır tutkunu. "Turk Seti Team" üyesi.

İlginizi Çekebilir

en son kale kapak

Başkaldırının Ahlâkı: En Son Kale

Uzaya yayılan insanlığın küçük bir bölümü, artık unutulmaya yüz tutmuş olan Dünya’ya geri dönüp seçkinci, …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et