Bilimkurguda Barışçıl Bir Portre: Clifford D. Simak

Amerikalı bilimkurgu yazarı Clifford D. Simak, 3 Ağustos 1904 yılında ABD’nin Wisconsin eyaletinde doğdu. John Lewis ve Margerat Olivia çiftinin oğlu olan yazar, çocukluğunu ve eğitim hayatını doğup büyüdüğü eyalette geçirdi. Wisconsin–Madison Üniversitesi’nde okuyan yazar, ayrıca 1929 yılına kadar devlet okullarında da ders verdi. Bilimkurgunun dünya çapında yeni yeni değer kazandığı bu dönemlerde hayal gücünü besleyeceği kaynakların sayısı bir hayli azdı.

Çocukluk yıllarında Zaman Makinesi‘nin yazarı H. G. Wells‘i okuyarak bilimkurguyla ilgilenmeye başladı. Türe ilk katkısını ise Isaac Asimov, Philip K. Dick, Arthur C. Clarke ve Stanislaw Lem gibi büyük yazarların daha 10’lu yaşlarda olduğu 1931 yılında yaptı. 1931’in Aralık ayında Hugo Gernsback‘in yayımladığı Wonder Stories dergisinde çıkan ve iki arkadaşın zaman makinesiyle geleceğe gitmesini konu alan öyküsü Kızıl Güneşin Dünyası‘nda da H. G. Wells’in etkisi açıkça görülüyordu.

Yazarlık kariyerine 27 yaşında başlayan Simak, Kızıl Güneşin Dünyası’nın yanı sıra Pulp Magazines dergisinde üç ve Astounding Stories dergisinde ise bir öyküsü yayımlandıktan sonra 1938 yılına kadar bir duraklama dönemine girdi. Aradan geçen altı yılda sadece bir öykü yazdı. Zamanın ve düşüncenin doğasını inceleyen iki adamın yaratıcıyla tanışmasını ve sonrasını anlatan ”Yaratıcı” adlı bu öykü, yazarın ilk roman taslağı olma özelliğini de taşıyordu. Daha sonra 39. Dünya Bilimkurgu Konvansiyonu için özel olarak basılan seçkide de yer alan bu öyküsüyle Simak, Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, Jack Williamson ve Frederik Pohl gibi yazarların övgüsüne mazhar oldu.

1937’nin sonları ve 1938 yılının başlarında tekrar yazın hayatına döndü ve kısa öykü ve romanlarıyla düzenli olarak yazmaya başladı. Bu dönemde  John W. Campbell‘ın başını çektiği Astounding dergisinde ilk kısa romanı diyebileceğimiz Kozmik Mühendisler (Cosmic Engineers ) yayımlandı. Bilimkurgunun Altın Çağında çeşitli temaları işleyen yazar, zamanla kendi tarzını oluşturdu. Bilimkurgu edebiyatının içinde nazik ve pastoral tarzıyla dikkat çeken Simak, eserlerindeki kırsal mekanları ve ele aldığı fikirlerle çok farklı bir kalem olduğunu göstermeye başladı. Dahası şehirlere olan bakış açısı ve türün barındırdığı kaosu çok fazla tercih etmemesi onu bilimkurguda barışçıl bir yazar konumuna getirdi. Öyle ki eserlerinde cinayetlerin işlenmediği, köpeklerin gelecekte de insanların dostu olduğu ve robotların daha insancıl karakterlere büründüğü bir dünya manzarası resmediyordu.

Simak’ın hikaye ve romanlarında genellikle birkaç temel fikrin ve temanın tekrarladığını görürüz. Yine doğup büyüdüğü Wisconsin kırsalıyla ve hikayelerindeki huysuz karakterleriyle çokça karşılaşırız. Bunların yanı sıra bilimkurgunun bilimkurgu olması için gereken zaman yolculuğu, robotlar, gezegenler ve mutantlar gibi demirbaş temaları kendi tarzıyla birleştiren Simak, zorda kalmadıkça kendisiyle çelişmemeye gayret gösterdi. Bilimkurgunun daha çok kurgu tarafında yer alan yazarın hikayelerinde roketlerin nasıl işlediğini, zaman makinesinin nasıl çalıştığını, köpeklerin nasıl dile geldiğini ve insanların nasıl boyut değiştirdiğini göremezsiniz, ama onların orada var olduğunu her zaman bilirsiniz.

55 yıllık kariyeri boyunca bilimkurgu ve fantezi alanında eserler kaleme alan Clifford D. Simak, yazarlık kariyerine 28 roman ve 120’den fazla kısa öykü sığdırdı. Yazarlık kariyeri boyunca üç Hugo ve bir Nebula ödülüne layık görüldü; kendisinden sonra gelen birçok yazarı ve okuru etkiledi. Ülkemizde pek fazla tanınmayan yazarın sadece bir kitabı dilimize çevrildi. Kent adlı bu eseri, ilk kez 1999 yılında Türkçeye kazandırıldı. Sonrasında baskısı tükenen ve sahaflara düşen eser, İthaki Bilimkurgu Klasikleri Dizisi‘nin 54. kitabı olarak bir kez daha okuyucusuyla buluştu. Ardında okunası birçok eser bırakan yazar, 25 Nisan 1988’de Minneapolis’te hayata veda etti.

Hazırlayan: Ahmet Boyraz

Yazar: Ahmet Boyraz

1993'de Adana'da doğdu. Futbol ve Bilimkurgu hastası. Bilimkurgu konusunda üretmekten çok tüketme eyleminde olsa da bunu tersine çevirmek için elinden geleni yapıyor.

İlginizi Çekebilir

Nicholas-Rush-stargate-universe

Stargate’in Gaius Baltar’ı: Nicholas Rush

Bilimkurgu dünyasının efsanevi külliyatlarından biri olan Stargate, Stargate Universe ile evrenin karanlık ve gizemli köşelerine …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin