Babasının İzinde Bir Yazar: Brian Herbert

Bilimkurgunun efsanevi yazarlarından Frank Herbert’ın oğlu olan Brian Herbert, 1947’de doğdu. Epeyce çalkantılı bir çocukluk geçirdi. Ekonomik açıdan durumu kötü olan üç çocuklu ailesini geçindirmek için baba Frank Herbert, gazetecilik ve yazarlık yaparken, Brain liseden mezun olmadan önce tam 23 kez taşınmak zorunda kalmıştı.

Brain’in annesi, bu geçim mücadelesi ile baş edebilmek için her ay sadece bazı faturaları ödüyor, diğerlerini ise es geçiyordu. Yaşadıkları bazı yerlerde çocuklar ısıtılamayan odalarda uyuyor, bilerek üye oldukları mektup reklam listelerinden gelenleri yakarak ısınmaya çalışıyordu. Böylesi yokluk zamanlarında çocukların noel hediyesi alamadığı bile oluyordu.

Hayat onlar için hiçbir zaman tekdüze değildi. Yapısı gereği girişken olan Frank Herbert, sürekli yeni iş imkanları ve maceralar peşindeydi. Bir ara fantastik yazarı Jack Vance ile birlikte Meksika’da geçici kalma iznine bile başvurdu. Başarılı bir öğrenci olan Brian, liseyi on altı yaşında bitirdi, UC Berkeley Üniversitesi’nde sosyoloji bölümü okurken evlendi. Aynı zamanda evini geçindirebilmek için çalışmak zorunda kaldı. Eşi Jan ile olan evliliğinden üç kızı oldu: Julie, Kimberly ve Margaux.

Brain birçok farklı iş ve girişim ile ilgilendi. Editör ve yazar olarak çalıştı, şirket yöneticisi oldu, board game tasarladı, televizyon ve kart oyunları için danışmanlık yaptı… Otuzlu yaşlarına kadar yazarlık kariyerine başlamadı. Bunlara ek olarak sigorta mümessili, ansiklopedi satıcısı, garson olarak da çalıştı. Eşi ile birlikte iki katlı Londra tipi otobüsleri vardı, sonrasında bu aracı bir hediye dükkanına çevirdiler. Mail-order sistemi ile çalışan bir müzik kayıt dağıtım işi kurdu, eski altın şarkılar içeren kayıtları tüm dünyaya sattı.

Brian Herbert - Kevin J. Anderson
Brian Herbert ve Kevin J. Anderson

İlk iki kitabı mizahi işlerdi: Incredible Insurance Claims (İnanılmaz Sigorta Talepleri) ve Classic Comebacks (Klasik Hazır Laflar). Sonrasında belirli bir tempoda romanlar yazmaya başladı. Sidney’s Comet (Sidney’in Kuyruklu Yıldızı), The Garbage Chronicles (Çöp Maceraları), Sudanna Sudanna, Man of Two Worlds (İki Dünyanın İnsanı), Prisoners of Arionn (Arionn Mahkumları), The Race for God (Tanrı İçin Yarış), Memorymakers (Hafıza Yapıcıları) ve Blood on the Sun (Güneşin Kanı). Bunların yanı sıra editörlüğünü üstlendiği iki kitap var: The Notebooks of Frank Herbert’s Dune (Frank Herbert’ın Dune Eskizleri) ve Songs of Muad’dib (Muad’dib’in Şarkıları).

Otuzlarında babası ile aralarında duygusal bir yakınlaşma başladı, bu karmaşık adamı daha yakından tanımak istiyordu. Bu amaç doğrultusunda babasıyla olan ilişkilerinin yanı sıra daha birçok olayı kaydeden bir günlük tutmaya başladı, ilerleyen zamanlarda anne ve babasının ölümünü de içerecek olan bu gümlüğü kitaplaştırılarak bir Fran Herbert biyografisine dönüştürdü: Dune Concordance (Dune Hayalperesti). Ardından Kevin J. Anderson ile birlikte babasının yarattığı Dune evreninin öncesini ve sonrasını anlatan kitaplar yayımladı. Bu kitaplar şimdilik on üç tanedir, yenilerinin yazılması da gündemde.

Hazırlayan: Emre Karadeniz | Kaynak

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

Bilimkurgunun Bıçkın Delikanlısı: Karl Urban

Karl-Heinz Urban, 7 Haziran 1972’de Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da doğdu. İki ebeveyni de çok zengin …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et