Tanrıyla Konuşan Adam: Philip K. Dick

Yaşamı kısa süren her yalnız yazar gibi, ölümünden önce fazla tanınmayan Philip K. Dick, yaşamı boyunca buhranlı ve dengesiz bir hayat sürdü. Gençlik yıllarında uzun süre radyo ve müzik ortamlarında çalıştı. Başarısız bir iş adamı olmasından dolayı herhangi bir işte dikiş tutturamadı. O yıllarda A.E. van Gogt ve Heinlein’in eserlerinden etkilenerek roman ve kısa öyküler yazmaya başladı.

Açık alan korkusu (agorafobi) okul yıllarının ve yolculuklarının zor geçmesine neden oldu. Hayatının büyük bir bölümünü Kaliforniya’da geçirdi. Hiçbir işte dikiş tutturamaması onu sürekli bir arayış içine sürükledi. Romanlarında sürekli olarak ”gerçeklik’‘ olgusunun üzerinde durdu ve bunun yanıtlarını aradı. Aynı yıl doğduğu küçük kardeşi Jane‘i kaybetmesi hayatı boyunca unutamayacağı bir acıyla yaşamasına neden oldu. Hayatının her dönemine Jane’den küçük izler taşıdı.

philip k dick

Yazmaya başlamadan dört yıl önce, Mayıs 1948’de Jeanette Marlin ile evlendi, altı ay sonra boşandı. İki yıl sonra kendisinden üç yaş küçük olan Kleo Apostolides ile ikinci evliliğini yaptı. Daha sonra tesadüfen tanıştığı Anne Williams Rubinstein için karısından boşandı ve onunla evlendi. Üç çocuklu Anne’den 1960 yılında çocuk sahibi oldu ve kızı Laura Archer dünyaya geldi. Ardından bu evliliğin de büyüsünü kaybettiğine inandı ve yirmi bir yaşındaki Nancy Hackett ile evlenebilmek için evliliğini sona erdirdi.

1967 yılında Nancy ikinci kızı İsa‘yı dünyaya getirdi. 1970 yılında Nancy tarafından terk edilene dek evli kaldılar. Bu yıla kadar 16 roman yazıp yayımladı. Bu evlilikten istediğini aldığını düşünen PKD, terk edilişe herhangi bir itirazda bulunmadı. Ardından yazmak için yeniden bir evliliğe ihtiyaç duydu ve aynı dönem Kathy Demuelle’e aşık oldu. Bu evlilik de kısa sürdü. 1973 yılında Tessa Busby ile evlenerek, evlenme işine bir son verdi ve aynı yıl üçüncü çocuğu, oğlu Christopher aileye katıldı.

philip k dick

Philip K. Dick hayatı boyunca beş kez evlenip boşandı ve evli olmadığı dönemler yazmayı bereremedi. Belki de sürekli evlenip boşanması da bu yüzdendi. Tıkandığı dönemlerde bir kaç kez başarısız intihar girişimlerinde bulundu. O yıllar ayrıca Tanrı ile iletişime geçtiğini iddia ettiği ve sanrılar görmeye başladığı yıllar oldu.

Geçim sıkıntısı onu daha çok yazmaya itti. Yazma hızını artırmak için amfetamin ve uyuşturucu kullandı. Uyuşturucu kullanımı hakkında, ”uyuşturucu kullanımı bir hastalık değil, bir karardır.’‘ söyleminde bulundu. Hayatının son dönemlerinde karanlık bir hayat yaşadı. Ölüme yaklaştıkça kardeşi Jane’e daha fazla tutunmaya çalıştı. Çünkü akli dengesi yerinde olmadığı için artık istediği gibi evlenip boşanamıyordu.

philip k dick

Gerçekle kurguyu ayırt edemeyen bir insan haline geldiğinde ise Tanrı’nın kendisine göründüğünü belirtti. Hayatı boyunca aradığı ‘‘gerçek nedir?” sorusuna ise şöyle cevap buldu, ”Gerçek, inancınızı yitirdiğinizde bile ortadan kaybolmayandır.” Yaşamının son yıllarında Tanrı’ya tutundu. Ve Bu durumu 1982’de yayımlanan Timothy Archer kitabında’da açıklamaya çalıştı.

”Tanrı’ya güvenmeliyiz. Tanrı’nın beni aldatmayacağına güveniyorum; Rabbi imanlı ve doğru, aldatmaya ehliyetsiz addediyorum. Senin için böyle bir soru yok çünkü sen zaten O’nun varlığını kabul etmiyorsun. Kanıt istiyorsun. Sana şu dakika, Tanrı’nın benimle konuştuğunu söyleseydim, buna inanır mıydın? Tabii hayır. Tanrı’yla konuşan insanlara sahte sofu, Tanrı’nın konuştuğu insanlara ise deli diyoruz. Bu imanın çok az olduğu bir çağ. Ölmüş olan Tanrı değil; bizim imanımız.”

philip k dick

53 yıllık hayatına 36 roman ve sayısız kısa öykü sığdıran Philip K. Dick, 1963 yılında ”The Man in the High Castle” ile Hugo ödülünün sahibi oldu. Bilimkurgunun büyük ustası, hayatı boyunca başarısız bir iş adamı olmanın zorluklarını yaşadı. 53 yaşında kalp krizi geçirerek pek de memnun olmadığı hayattan ayrıldı ve daha güzel bir yere gitti.

Hazırlayan: Gökhan Canbaz

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

umit kirecci soylesi

Ümit Kireççi ile Bilimkurgu Öykülerinde Mizah

Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et