Selim Erdoğan’ın Son Romanı: Trinidad’ın Dönüşü

Daha önce sitemizde röportaj yaptığımız bilim kurgu yazarı Selim Erdoğan’ın röportajda sözünü ettiği kitabı nihayet Nota Bene tarafından geçen hafta yayınlandı. Kitabın adı: Trinidad’ın Dönüşü.

Selim Erdoğan dördüncü kitabına imza atarak tek kitaptan sonra devamını getirmeyen yazarlardan olmadığını da kanıtlamış oldu. Üstelik her kitabında kendini daha da geliştiriyor, yazım tekniği açısından ustalaşıyor.

Erdoğan kitaplarının alt yapısını genellikle modern matematik ve felsefenin tartışmalı konuları üzerine kuruyor. Örneğin İki Bin Seksen Dört’te Gödel Paradoksu ile birlikte güçlü ve zayıf yapay zeka kuramlarına yer vermişti. Denizatı Vadisi’nde ise kaos ve fraktalları ele almıştı. Ben de bir matematikçi olarak Selim Erdoğan’la zaman zaman bu konularda yazışmaktan büyük zevk almaktayım. Bilim Kurgu’nun bilim yönü ağır bastığında gerçekten insana ilham veren bir özelliği vardır, Erdoğan’ın kitaplarında bu tadı bulduğumu düşünüyorum. Üstelik Erdoğan kitabını bilimsel tartışmalara da boğmuyor; her zaman kitaplarında gerilim ve merak duygusu ile birlikte bilim kurgunun belki de en vazgeçilmez motivasyonu olan ve İngilizce’de ‘Sense of Wonder’ diye tabir edilen, Türkçeye ise ‘Bilinmeyene Duyulan İlgi ya da Merak’ şeklinde çevirebileceğimiz duyguyu romanlarına yedirmeyi başarıyor.

Gerçi kitabı henüz okumadım, çünkü yaşadığım yerden kitapların bana ulaşması biraz zaman alıyor, ama Selim Erdoğan’ın bu yeni kitabında da başarılı olduğuna inanıyorum. Kitabın tanıtım yazısından okuduklarıma bakılırsa, yeni roman uzay yolculukları, paralel evrenler ve evrim teorisi üzerine imiş… Daha önceki romanlarında Selim Erdoğan Dünya’nın dışına pek çıkmamıştı, ama şimdi bavullarımızı hazırlamamız gerekecek galiba. Birkaç ışık yılı öteye bir yolculuk yaparsak hiç de fena olmaz doğrusu. Son günlerin gündemi bizi biraz sıktı ne de olsa.

10399877_112880117808_5069821_n

Konusu:

Dünyadan dört buçuk ışık yılı uzakta karanlık bir gezegenden gelen yardım sinyalinin kaynağı daha önceki bir görevde kaybolan personel miydi? Evrende bizimki gibi dünyalar var mıydı? Bize ne kadar benzeyebilirlerdi? Paralel evrenler teorisi fizikçilerin fantezisi miydi yoksa donmuş kargaları, kıyıları değişmiş kıtaları, kül tepecikleriyle dolu binaları açıklamanın tek yolu mu? Evrim ilkesinin sınırları jeolojiden kültüre uzanabilir miydi?

Trinidad’ın Dönüşü, hayatın ve onu anlamlı kılan her şeyin uzayın ölü güzelliğindeki sıcak pırıltısına bildiğimiz her yerin dışından bir bakış, Alen Fenix, Hendrik Leo ve Apollo Tera adlı üç kaşifin zorlu keşfinin yüksek tempolu ürpertici öyküsü. Bilgi biraz yorumdur. Yorumsa biraz kişisel. Trinidad’ın Dönüşü üç bilim insanının inatçı mücadelelerle dolu geçmişlerinin, zaaflarının, inançlarının aynı keşfe verdikleri farklı şekillerin öyküsü.

Yazar: Sinan İpek

Yazar, çizer, düşünür, öğrenir ve öğretmeye çalışır. Temel ilgi alanı Bilimkurgu yazarlığıdır. Bunun dışında Matematik, bilim, teknoloji, Astronomi, Fizik, Suluboya Resim, sanat, Edebiyat gibi konulara ilgisi vardır. Ara sıra sentezlediklerini yazı halinde evrene yollar. ODTÜ Matematik Bölümü mezunudur ve aşağıdaki başarılarıyla gurur duyar:TBD Bilimkurgu Öykü yarışmasında iki kez birincilik, 2. Engelliler Öykü yarışmasında birincilik, Ya Sonra Öykü Yarışması'nda finalist, Mimarlık Öyküleri Yarışması'nda finalist, 44. Antalya Altın Portakal Belgesel Film Yarışmasında finalist. Ithaki yayınları Pangea serisinin 5. üyesi "Beyin Kırıcı" adlı bir romanı var.

İlginizi Çekebilir

umit kirecci soylesi

Ümit Kireççi ile Bilimkurgu Öykülerinde Mizah

Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et