Bu yazımızda ünlü müzisyen, oyuncu ve bilim insanlarının sosyal medya paylaşımları ya da röportajları sırasında değindiği bilimkurgu kitaplarını sizler için listeledik. Önerilerin sıralaması tamamen rastgele olup, herhangi bir sıralama ölçütü bulunmamaktadır.
O halde daha fazla oyalanmadan listemize geçelim.
Elon Musk
Mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisi, ve hayırsever. Böyle tanımlanınca Tony Stark’ı anımsatması gayet normal. Zira, Tesla Motors, SpaceX, Neuralink, Hyperloop ve Open AI gibi geleceği belirleyecek çapta işlere imza atan Elon Musk, bilimkurgu fikirlerini bilimsel safhaya taşıma konusunda iddaalı bir isim. Dolayısıyla, bilimkurguya olan hayranlığı da aşikar. Çocukluğunda Asimov’u büyük bir merakla okuduğundan ve hayallerini gerçeğe dönüştürme konusunda ondan ilham aldığından devamlı olarak söz ediyor.
Önerdiği Eserler:
- Vakıf ve Robot Serisi – Isaac Asimov
- Makine Duruyor – E.M. Forster
- Sineklerin Tanrısı – William Golding
- Ay Zalim Bir Sevgilidir – Robert A. Heinlein
- I Have No Mouth and I Must Scream – Harlan Ellison
- Otostopçunun Galaksi Rehberi – Douglas Adams
Richard Branson
Karşımızda aykırı bir başka kişi. İş adamı ve yatırımcı Richard Branson, devasa bir finansal yapıya sahip olan Virgin şirketler grubuyla dünyanın sayılı zenginleri arasında olmasının yanı sıra, bilimkurguya gösterdiği ilgiyle de tanınıyor. Çocukluğunda Disleksi’den mustarip olan ve bu nedenle eğitimi aksayan Branson’ı hayata bağlayan etkenlerden biri de okuduğu bilimkurgu eserleri. Bugüne kadar birçok temel eseri okuduğunu ve kişisel kütüphanesinde bulundurduğunu söyleyen Branson, aralarından birkaç tanesini katıldığı yayınlarda ve paylaşımlarında önermeyi de ihmal etmiyor.
Önerdiği Eserler:
- Jurassic Park – Michael Crichton
- Denizler Altında Yirmi Bin Fersah – Jules Verne
Carl Sagan
Popüler bilimin en önemli simalarından olan Amerikalı gökbilimci Carl Sagan, bilimi yalnızca belirli bir kesimin anlayacağı seçkin uğraşı olmaktan çıkarmak adına önemli işlere imza atmıştır. Kitaplar, belgeseller ve eserlerinden uyarlanan filmlerle, ömrü boyunca bilimin ışığını yaymaya gayret etmiştir. Bu doğrultuda dünya görüşünü ve bilimsel öngörüsünü oluşturmasında ardılı bilimkurgu eserlerinin etkisini bizatihi kendisi ifade etmiştir.
Önerdiği Eser:
- Star Science Fiction Stories – Frederik Pohl
John Lennon
60’ların efsane İngiliz müzik grubu The Beatles’ın kurucusu John Lennon, kendi kaleme aldığı otobiyografik eserinde kendisini etkileyen kitaplara da değiniyor. Hayatı boyunca hem mistik hem de modern anlatılardan esinlenen Lennon, şarkılarının yanı sıra çizdiği karikatürlerle de dehasını ortaya koymuştur.
Öte yandan okuduğu kitapların Britanya’da yükselen birer distopik yönetimi ele alması ise Lennon’ın politik yönünü de düşününce üzerine düşünülecek doneler sağlıyor. Imagine Büyük Birader’in gelişini öngördüğü için mi yazıldı acaba? Kim bilir…
Önerdiği Eserler:
Ayrıca iki distopik evrenin karşılaştırdığı yazımıza da buradan göz atabilirsiniz.
Tom Hanks
Forrest Gump, Er Ryan’ı Kurtarmak, Yeşil Yol gibi kült filmleriyle sinema tarihinde kendisine kalıcı bir yer edinen usta aktör Tom Hanks, Matrix’in de yönetmenliğini yapan Wachowski Kardeşler’in yazıp yönettiği Bulut Atlası filminde yer almasıyla biliniyor. Bilimkurgu Edebiyatı’na da ilgisi olduğunu ifade ederken öneride bulunmayı da es geçmiyor.
Önerdiği Eser:
- Aurora – Kim Stanley Robinson
Robin Williams
Günaydın Vietnam, Can Dostum, Ölü Ozanlar Derneği ve daha birçok kült esere imzasını atan efsane aktör Robin Williams’ın bilimkurguya olan alakasını görmek için kariyerini kısaca göz atmak yeterli olacaktır. Bir dönem Steven Spielberg ile çalışmış, özellikle Isaac Asimov’un 1992’de yazdığı “The Positronic Man” isimli kısa hikâyeden uyarlanan Robot Adam ve Yapay Zeka filmleriyle türe hatırı sayılır katkıda bulunmuştur. Asimov’un eserlerine özel bir ilgisi bulunduğunu, eserlerini de bu bağlamda önerdiğini ayrıca belirtmemiz gerek.
Önerdiği Eser:
Natalie Portman
Sinemaya henüz 13 yaşındayken Leon filmiyle adım atan Portman, ilerleyen zamanlarda V for Vendetta ve Siyah Kuğu gibi ikonik filmlerde de rol alarak ününü iyice pekiştirdi. Star Wars’ın Prequel üçlemesinde rol almasının yanı sıra, okur olarak da türe olan ilgisi bilinmekte.
Önerdiği Eser:
- Bulut Atlası – David Mitchell
Emma Watson
Harry Potter serisinde canlandırdığı Hermione Granger karakteriyle tanınan Watson, Feminist hareketlere olan yakınlığı ve desteğiyle bilinmekte. Kadınların özellikle sinema sektöründe uğradığı haksızlıklara karşı gösterdiği dik duruşuyla öne çıkmakta.
Önerdiği Eser:
Patti Smith
Beat kuşağı şiirlerini bestelemesi ve Punk müziğin öncüsü olmasıyla tanınan Patti Smith, bir kuşağın sesi olmayı başarır. Müzisyen kimliğinin en belirgin özelliği olan besteciliğinin kaynağı da edebiyatla kurduğu ilişkidir. Beat Kuşağı edipleriyle sıkı bağlar kuran Smith, birçok kitaptan aldığı ilhamı gelecek nesillere müzik kültürü olarak aktarmayı başarmıştır.
Önerdiği Eser:
Cher
60’lı yıllardan beri Pop müziğin ve sinemanın en bilindik isimlerinden olan Cher, Oscar, Altın Küre, Cannes ve Grammy gibi pek çok üst düzey ödül de kazanmıştır.
Önerdiği Eser:
Grimes
Müzisyen ve yapımcı Grimes, son dönemlerde hem Elon Musk’la olan ilişkisi hem de besteleriyle adından söz ettirmekte. Bunların yanı sıra yaptığı illüstrasyonlar ve çizimleriyle de tanınır.
Önerdiği Eser:
Lupita Nyong’o
2013 yapımı 12 Yıllık Esaret filmiyle Oscar’da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazanmıştır. Afrika kökenli insanların yaşadığı sorunlara dair yaptığı çalışmalarla tanınan Nyong’o, seslerinin duyulması adına bir milat olarak gördüğü Octavia Butler’ın çalışmalarının önemini vurgulamayı ihmal etmiyor.
Önerdiği Eser:
- Dawn – Octavia Butler
Kim Gordon
Bir dönemin ikonik isimlerinden olan Kim Gordon, özgün söyleme şekli ve doğal cazibesiyle kendine has bir hayran kitlesi oluşturmuştur.
Önerdiği Eser:
- Selected Stories – Philip K. Dick
Liz Phair
Country müziğin bilindik temsilcilerindendir. Eserlerinde klasik Amerikan ezgilerini müstehcen sözlerle harmanlayan kendine has bir tarza sahiptir.
Önerdiği Eser:
Kaynakça:
- Radical Reads
- Cinema Blend