Son yıllarda Türkiye’de bilimkurgu kategorisinde pek çok yeni kitap basıldı. Bunda yayınevlerinin türe olan ilgisinin artmasına ek olarak, bilimkurgu yayıncılığı yapan platformların çoğalması ve dünyaca ünlü pek çok filmin bilimkurgu olarak sınıflandırılmasının da payı var. Büyük yönetmenlerin büyük filmleri bilimkurguyu yüceltirken, yayıncılık sektöründe de türün adı yeniden görünür oldu. İthaki Yayınları’nın yaklaşık 10 yıl önce, 2015’te başlattığı “Bilimkurgu Klasikleri” serisi çok yakında 100. kitabına ulaşacak. Alfa Yayınları’nın türün önde gelen pek çok yazarını Türk okurlarla buluşturması, Ayrıntı Yayınları, Fihrist Kitap gibi yayınevlerinin de çeşitli bilimkurgu dizilerine el atması sonucu bu türe gönül veren okurlar son yıllarda kelimenin tam anlamıyla kitaba doydu.
Ancak bu yeterli değil elbette. Seneler önce baskısı yapılan fakat artık günümüzde ulaşmanın zor olduğu pek çok bilimkurgu kitabı mevcut. Yazı dizimizin beşincisini hazırlarken geride kalan dört yazıya baktığımızda bahsi geçen pek çok kitabın yeni baskıya kavuştuğunu gözlemlemek mümkün. “Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları” yazı dizimizin beşinci bölümüyle de bu misyonumuza devam ediyor ve adını andığımız kitapların yayınevlerine rehber olmasını umuyoruz. Dileriz hasret kaldığımız bu kitapları yakın bir zamanda okuma şansına erişiriz. Başlayalım…
Gece Kanatları – Robert Silverberg
Robert Silverberg, Amerika’daki ününe Türkiye’de hiçbir zaman ulaşamayan bilimkurgu yazarlarının başında geliyor. Bir elin parmaklarını geçmeyen eserlerinin tamamı ise birer kez basılıp piyasadan kaybolan kitaplar arasında. İthaki’nin Bilimkurgu Klasikleri dizisinde ise 90 küsur kitap içinde henüz eseri basılmamış nadir büyük bilimkurgu yazarlarından biri.
Bu şanssız yazar neyse ki kısa bir süre sonra “İçeriden Ölmek” adlı romanıyla bu diziye dahil edilecek. 2003’te İthaki Yayınları’ndan çıkan “Gece Kanatları” da aradan geçen 21 yıla rağmen yeni baskı görmedi. Onun da diziye katılması veya farklı bir yayınevinden çıkması okurları sevindirecektir.
Alfa Ayının Kabileleri – Philip K. Dick
2002′ yılında’de Metis, 2016′ yılında’da ise Alfa Yayınları tarafından piyasaya sürülen Alfa Ayının Kabileleri’nin baskısı yeniden bitmiş durumda. Philip K. Dick’in külliyatını tamamlamayı misyon edinmiş olan Alfa, umarız ki eksik PKD kitaplarını yayımlamaya devam eder.
Bilimkurgu edebiyatının usta isimleri arasında yer alan yazarın güncel baskılara devam etmesi ülkemizdeki bilimkurgu okurları açısından elzem bir durum oluşturuyor.
Şok Dalgası Süvarisi – John Brunner
Kısa bir süre önce “Koyunlar Yukarı Bakar” kitabı Türkiye’de ilk kez yayımlanan John Brunner, bilimkurgunun önemli yazarları arasında yer alıyor. 80’li yıllarda Baskan Kurgu-Bilim dizisinde “Terra’nın Gizlli Ajanı”, 90’lı yıllarda ise Metis Bilimkurgu serisinde “Şok Dalgası Süvarisi” adlı kitapları ülkemizde yayımlanmıştı.
Her ikisi de yayımlandıkları günden itibaren yeniden basılmadı. Hazır yazarın adı gündemdeyken, bu kitabını da yeniden raflarda göreceğimiz zamanın uzak olmaması dileğiyle.
Teşkilat – Cyril M. Kornbluth
Bilimkurgu dünyasının genç yaşta kaybettiği isimlerden olan Cyril M. Kornbluth, kısa ömrüne rağmen arkasında başarılı eserler bırakmış bir yazar. Metis Bilimkurgu serisinde Frederik Pohl ile ortak yazdığı kitaplarla tanıdığımız Kornbluth’un “Teşkilat” adlı bu romanı ise yalnızca kendi imzasını taşıyor.
1998’de yayımlanan ve aradan geçen 26 yılda bilimkurgu okurlarının özlediği bir kitap. Türe gönül verenlerin keyifle okuyacağı ise aşikar.
İntikam Tanrıçası – Isaac Asimov
Bilimkurgu türünün en üretken yazarı konumundaki Isaac Asimov’u, yazı dizimizin her bölümünde mutlaka anıyoruz. Bu kez de “İntikam Tanrıçası” adlı romanını yayınevlerine hatırlatmayı görev ediniyoruz.
Son yıllardaki bilimkurgu atağında en çok kitabı yayımlanan yazarlar arasında yer alan Asimov’un eserleri oldukça popüler. Baskısı tükenmiş olan bu yapıtı da yeniden güzel bir çeviriyle okumak fena olmaz.
Ölümlü Makineler – Stanislaw Lem
Stanislaw Lem’in eserleri 2000’li yılların başında İletişim Yayınları aracılığıyla dilimize kazandırılmıştı. Yayımlanan 14 kitabın içinde yer alan “Ölümlü Makineler” ise 2001’den beri sahafların tozlu rafları arasında ekstrem fiyatlara karşımıza çıkıyordu.
Alfa Kitap’ın yazarın telifini alması ve peş peşe eserlerini yayımlaması oldukça sevindirici bir haber fakat henüz Lem’in robotlarla alakalı öykülerinin derlendiği bu kitabını dizi içinde göremedik. Yakın bir zamanda, bu kez orijinal dilinden çevirisiyle karşılaşmak Lem hayranlarını mutlu edecektir.
En Son Kale – Jack Vance
Metis Bilimkurgu serisi içindeki en ince kitaplar arasında yer alan “En Son Kale”, Jack Vance’in ülkemiz sınırları içinde yayımlanmış olan tek eseri.
Türk okurların yazarı yeterince tanımıyor olması da elbette bu sebeple. Umarız en son 27 yıl önce yayımlanan bu roman ve yazarın başka eserleri de önümüzdeki süreçte dilimize kazandırılır.
Uzaylı – A. E. van Vogt
1984 yılında Baskan Kurgu-Bilim serisi içinde yayımlanan “Uzaylı,” o günden beri bir daha basılmadı. Aslında döneminde daha çok satsın diye tam çevirisi verilmeyen kitap bu isimle yayımlanmıştı.
“Null-A Dünyası” ve “Uzay Tazısının Yolculuğu” adlı kitaplarını da Türkçe okuma şansına eriştiğimiz van Vogt’un yeniden raflarda bilimkurgu okurlarının karşısına çıkacağı günün yakın olmasını temenni ediyoruz.
Uzay Elbisemle Yolculuğa Hazırım – Robert A. Heinlein
ABD’de bilimkurgu çağının üç büyük yazarından biri olarak anılan Robert A. Heinlein’ın pek çok yapıtı farklı dönemlerde ülkemizde yayımlandı.
“Uzay Elbisemle Yolculuğa Hazırım” adlı eseri diğerlerine oranla biraz daha geri planda kaldı. Roman, 1997’den beri tekrar basılacağı günü bekliyor, bilimkurguseverler ise onu yeniden okuyabilmeyi.
Ergenlik Ayini – Alexei Panshin
Ülkemizde yalnızca tek eseri yayımlanan bir diğer bilimkurgu yazarı ise Alexei Panshin. Metis Bilimkurgu serisinde 1997’de çıkan “Ergenlik Ayini”nin kaderi de bu yazının konusunu oluşturan diğer kitaplarla aynı.
Henüz tekrar baskı yüzü görmeyen Panshin’in hem bu romanı hem de diğer eserlerini yayınevlerimizden birinde görmek şüphesiz ki güzel olacaktır.
Şehir ve Yıldızlar – Arthur C. Clarke
Uzay Destanı ve Rama serilerine ek olarak sayısız öykü ve romanla bilimkurgunun büyük ustaları arasında yer alan Arthur C. Clarke’ın seneler önce dilimize kazandırılan pek çok eseri sırayla yeniden yayımlanıyor.
“Şehir ve Yıldızlar”ın da bu kervana katılmasını dört gözle bekliyor, darısı yazarın hiç yayımlanmamış eserlerinin başına da diyoruz. Çünkü Clarke okumak, bilimkurguya doymaktır. Ve bilimkurguya doymak bilimkurgu okurlarının hakkıdır.