Kadın Yazarlardan Okunması Gereken 10 Bilimkurgu Romanı

Edebi bir tür olarak bilimkurgu yüz yıldan uzun süredir var olsa da, henüz çekiciliğini keşfetmeyen okuyucular bulunmakta. Daha önce hiç spekülatif kurgunun cazibesine kapılmamış olanlar ya da klasikleri okumak isteyen yeni bilimkurgu kaşifleri için, türün neler ortaya koyabileceğini açıkça gösteren, kadın yazarlar tarafından kaleme alınmış 10 bilimkurgu romanını listeledik. Bazı yazarlar ve okuyucular, bilimkurgunun diğer edebi kurgu türleri kadar popüler bir tür olmadığını ve okunacaklar listelerinin ilk sıralarında yer almadığını düşünebilirler. Kefaret kitabının yazarı Ian McEwan, yakın zamanda son romanı Machines Like Me‘nin bilimkurgu olarak etiketlenmesini reddetmiş ve bunun üzerine eleştirilerin hedefi haline gelmişti. McEwan, The Guardian’da yayımlanan bilimkurgu ile edebi kurguyu karşılaştırdığı röportajında şunları söylemişti:

“Roman yazarlarının geleceği keşfetmek için zihinsel bir alan açılabilmeleri, yerçekimi karşıtı botlarla ışıktan 10 kat hızlı seyahat etmeyi kurgularken değil, ancak size benzeyen, sizin gibi düşünen fakat yapay olduğunu bildiğiniz bir şeye karşı hissedilen yakınlığın insani ikilemlerine bakarken mümkündür. Bir makine aradaki farkı anlayamayacağınız kadar insana benziyorsa, onun hak ve sorumlulukları ve diğer her şey üzerine düşünmeye başlamanın vakti gelmiştir”

McEwan’ın analizinde tek bir hata var ki, bu da aslen bilimkurgunun en basit haliyle bile yerçekimi karşıtı botlardan daha büyük sorunları ele almış oluşudur. Örneğin İngilizcedeki ilk bilimkurgu romanı kabul edilen Mary Shelley‘nin Frankenstein‘ı, tümüyle McEwan’ın bahsettiği insani ikilemlere değinmiştir. Yine McEwan’ın yapay zekanın komplikasyonlarıyla ilgili yorumlarının odaklandığı temalar da, Philip K. Dick‘in Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?, Frank Herbert‘in Dune serisi ve Isaac Asimov‘un Ben, Robot kitapları gibi birçok bilimkurgu eserinde inceden inceye işlenmiştir. Sözün özü, bilimkurgunun yalnızca krom ve roketlerden ibaret olmadığı gibi diğer edebi kurgu türlerinden aşağı kalır bir yanı da yoktur. Gelin bu edebi türün hangi zirvelere ulaşabileceğini görmek için kadınlar tarafından yazılmış 10 bilimkurgu romanına bir göz atalım.

Frankenstein / Mary Shelley (1818)

19. yüzyılda yazılmış bilimkurgu romanında, genç doktor farklı kişilerden toplanmış vücut kısımlarını birleştirerek oluşturduğu bir yaratığa hayat verdikten sonra, “Tanrı’yı ​​oynamanın” sonuçları ile yüzleşiyor.

Kadınlar Ülkesi / Charlotte Perkins Gilman (1915)

‘The Yellow Wallpaper (Sarı Duvar Kağıdı)’ın da yazarı olan Charlotte Perkins Gilman‘a ait bu romanda, 3 erkek tamamen kadınlardan oluşan izole bir toplum keşfediyor. Ataerkil batı toplumu ve feminist bir ütopya arasındaki ilk teması sergileyen Kadınlar Ülkesi’nin keşfi bugün hala okuyucuların ilgisini çekecek nitelikte.

Karanlığın Sol Eli /  Ursula K. Le Guin (1969)

Karanlığın Sol Eli

Farklı kültürlerin çatışmalarına değinen bir diğer roman olan Karanlığın Sol Eli, Terran gezegeni elçisi Genly Ai’nin, yaşayanlarının kendi cinsiyet kavramından çok farklı olarak biyolojik takvimlerine göre cinsiyetsiz ya da çift cinsiyetli bir yapıya sahip olduğu Gethen gezegenini anlama çabalarını işliyor.

Damızlık Kızın Öyküsü / Margaret Atwood (1985)

Damızlık Kızın Öyküsü

Roman, ABD’deki radikal dini bir darbenin ardından kızı elinden alınan ve çocuk doğurmak göreviyle bir siyasi elitin hizmetine verilen genç bir kadını merkeze oturtuyor.

Dawn / Octavia Butler (1987)

Xenogenesis üçlemesinin ilk kitabı olan Dawn, nükleer savaşın Dünya üzerindeki yaşamı tahrip etmesinden 250 yıl sonra gözlerini bir Oankali uzay gemisinde açan insan Lilith’in yaşadıklarını anlatıyor. Üç farklı cinsiyete sahip ev sahiplerine alışmaya çalışan Lilith’in, ayrıca kendi genetik materyalini insan-Oankali melezleri oluşturmak için kullanmalarına izin verip vermeme konusunda bir karara varması gerekiyor.

Falling Free / Lois McMaster Bujold (1988)

Kronolojik sıralamaya göre Vorkosigan Saga evreninin ilk kitabı olan eserde, dört kollu tür Quaddielerin, kendilerini insandan aşağı bir tür olarak sınıflayan yasalara ve kölelik sistemine karşı özgürlük mücadelelerini izliyoruz.

Serçe / Mary Doria Russell (1996)

Serçe - Maria Doria Russell

Dünya dışından bir sinyal alınması ve bir grup insan elçisinin sinyalin kaynağını araştırmak üzere gezegen dışı bir sefere çıkmasıyla başlan hikayede, mürettebat içindeki bir Cizvit rahibinin inançlarıyla hesaplaşması anlatılıyor.

Midnight Robber / Nalo Hopkinson (2000)

Olayları kişinin ahlaki olgunlaşması ve bireyselleşmesi temelinde inceleyen bir edebi alt türde yazılmış bu romanda, katil babası tarafından evinden uzaklaştırılan ve ana gezegeni Toussaint’in alternatif evreninde bir militan olmak üzere yetiştirilen genç bir kızın yaşadıklarına şahit oluyoruz.

Adalet / Ann Leckie (2013)

adalet-kapak

Ann Leckie‘nin Radch İmparatorluğu serisinin ilk kitabı olan Adalet, yapay zekaya sahip bir asker olan Breq’in, gemisinin kaybolmasından sorumlu kişi ya da kişilerin peşine düşmesini ve bu sırada yaşadıklarını konu ediniyor.

Binti / Nnedi Okorafor (2015)

Binti isimli bir Himba kızı, itibarlı Oomza Üniversitesi’ne kabul edilmesinin ardından eğitimi için Dünya’dan uzaklaşarak uzayda seyahat etmeye başlar. Gemisi intikam peşindeki bir uzaylı tür tarafından saldırıya uğradığında, okulunun tüm öğrencileriyle birlikte evrenden silinip silinmemesi tek kurtulan kişi olarak artık Binti’ye bağlıdır.

Hazırlayan: Almila İkrâ Akgül | Kaynak

Yazar: Almıla İkra Akgül

Ay heyecanlandım, bilemedim şimdi!

İlginizi Çekebilir

P. D. James kapak

Polisiyenin Kraliçesi: P. D. James

Polisiye roman yazarı ve kamu görevlisi olan Phyllis Dorothy James, 3 Ağustos 1920’de Oxford’da gelir …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et