fihrist kitap bilimkurgu

Fihrist Kitap Ütopya-Distopya-Bilimkurgu Dizisi

Fihrist Kitap Ütopya-Distopya-Bilimkurgu Dizisi, son zamanlarda hızlı ve özenli çalışmalarıyla karşımıza çıkıyor ve adını, bilimkurguyu inşa eden ilk metinler üzerinden duyurmayı sürdürüyor. Bir sene gibi kısa bir zamanda piyasaya çıkan 20’den fazla eserin ve devamında hayata geçmesi muhtemel yeni eserlerin kendi içerisinde bir bütünlük arz ettiğini söylemek mümkün. Fihrist Kitap’ın diğer bilimkurgu kitap dizilerinden gözle görünen ilk farkı, proto-bilimkurgu veya bilimkurgunun kimliğini ortaya çıkaran 17. yüzyıl ile 20. yüzyıl dönemini kapsaması diyebiliriz. Ancak adından da anlaşılacağı üzere bu dizi, sınırını geniş tutarak temelde “gelecek tasavvuru” üzerinden kitap listesini oluşturuyor ve “ütopya” ve “distopya” temaları eşliğinde bilimkurgunun bugünkü dünyasını aynı doğrultuda düşünmenin önünü açıyor. Fihrist Kitap Genel Yayın Yönetmeni Ömer Alkan’ın diziyi okuyucuya tanıtan önsözünde dile getirdiği şu nokta, çalışmanın ana aksını da oluşturuyor:

“Aslında geçmişin ütopyaları ile bugünün bilimkurgu metinlerinde temel bir “geleceğin dünyasını politik-ekonomik-sosyal görüşler çerçevesinde inşa etme” bağı bulunmaktadır. Ayrıca, 20. yüzyıl itibariyle metinlerdeki teknoloji “bağımlılığı” had safhaya ulaşsa da, klasik ütopyalarda da geleceğin teknolojisini azımsanamayacak bir hayal etme çabası görülmektedir. İşte bu doğrultuda Fihrist Kitap, konunun içerisine düşünsel-felsefi boyutunu da dahil ederek, bilimkurgunun doğuşunun asla bir ucuz roman merakından ortaya çıkmadığı gerçeğini vurgulamak istercesine yayınlar yapmaktadır.”

Bu çerçevede, dizinin içerisinde bir alt dizi olan “Feminist Ütopyalar”, Fihrist Kitap’ın tutumunu destekler nitelikte. Bu ilk dönem feministlerin gelecekteki toplum kurguları, sonraki feminist dalgalar tarafından dahi sahiplenilmemiş bir alanı teşkil ediyor. Fakat önemi yeni yeni keşfedilen bu metinler, kendi bünyesinde bir birlik oluşturarak 19. yüzyılın sonlarında, gerçekten kendine has kimliği olan bir literatür yaratmış gibi. Bu kitaplar, ilk dönem feminist yazarların gelecek kurguları üzerinden toplumsal cinsiyet konusunu işleyen, oldukça politik ama bir o kadar da geleceğin teknolojik olanakları üzerinden sosyal mesajlar içeren metinler.

Diğer yandan dizi, bilime inancın zirve yaptığı bu Endüstriyel Devrim döneminde, bilimsel deney safhalarını ve bilimsel bilgi aktarımını “abartacak” denli ileri giden “bilimin kurgusu” diyebileceğimiz “Summerfield Vakası” adlı çalışmalara kadar birçok ilki barındırıyor. Ya da, “Tuğla Ay” adlı kitap gibi ilk uydu fikrini ortaya atan ve oldukça bilimsel bir dil ve neredeyse didaktik bir tutum gösteren çalışmalar da dizinin içerisinde yer alıyor. Dolayısıyla, toplumsal yönü ağır basan kitaplar ile bilimsel yönü ağır basan bilimkurgu öncülü bu eserlerin, zaman içerisinde etkileşime girerek günümüz bilimkurgu edebiyatını oluşturduğunu da bu dizi aracılığıyla keyifle gözlemliyoruz.

fihrist kitap bilimkurgu dizisi

Fihrist Kitap Ütopya-Distopya-Bilimkurgu Dizisi’nde amaçlanan, nihayetinde, klasikleri hayata geçirerek arşivlik bir külliyat yaratmak. Diziyi oluşturan şey ise bilimkurguya giden yoldaki klasik metinler ile bilimkurgunun ilklerini bütüncül ve karşılaştırmalı olarak görebilme imkânını sunma hevesi. Söz konusu metinlerin dizi olarak birlikteliği; düşüncenin ve geleceği hayal etmenin, bilimsel ya da güncel gerçeklerin bağlayıcılığı üzerinden geleceğin dünyasını kurmanın önemini vurguluyor. Fihrist Kitap’ın, biraz idealist bir bakış açısı ile konuya yaklaştığını ve bazen metnin ününden ya da ticari ederinden ziyade, eserleri yazındaki öneminden dolayı diziye eklediğini söylemek mümkün. Dizide yayımlanan eserlerin neredeyse tamamı Türkçeye ilk kez kazandırılmış metinler… Dolayısıyla, bu idealizmden kazançlı çıkanın çeviri bilimkurgu literatürümüzün ta kendisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Fihrist Kitap Ütopya-Distopya-Bilimkurgu Dizisi’nin güncel bir listesini aşağıdan bulabilir, dizideki kitapların konularına ise yazının devam sayfalarından ulaşabilirsiniz.

NOKİTAPYAZAR
1Kırılca AdamEdward Page Mitchell
2Ay’daki AdamFrancis Godwin
3DistopyaAlparslan Bozkurt
4Xipehuz: ŞekillerJ. -H. Rosny aîné
5Summerfield VakasıWilliam Henry Rhodes
6Tuğla AyEdward Everett Hale
7Son AdamJean-Baptiste de Grainville
8Dünyanın EfendisiRobert Hugh Benson
9Çağdaş bir ÜtopyaH. G. Wells
10Doğanın ÖlümüJ. -H. Rosny âiné
11MizoraMary E. Bradley Lane
12Pitsim GarıGürkan Kadıoğlu
13Yeni AmazonyaElizabeth B. Corbett
14Ay’a YolculukGeorge Tucker
15John Carter 1: Mars PrensesiEdgar Rice Burroughs
16Erkek HaklarıAnnie Denton Cridge
17Geleceğin CumhuriyetiAnna Bowman Dodd
18Uzay SeyyahlarıJ. -H. Rosny aîné
19John Carter 2: Mars TanrılarıEdgar Rice Burroughs
20Bilimkurgu ManifestosuMaurice Renard
21Geleceğin Havva’sıVilliers de L’isle-adam
22SymzonyaAdam Seaborn
23Görünmez Olmak İsteyen AdamMaurice Renard
24John Carter 3: Mars KomutanıEdgar Rice Burroughs
25Tuhaf JohnOlaf Stapledon
26Sağ KalanJulie Guinand
27John Carter 4: Thuvia, Mars KızıEdgar Rice Burroughs
28Ötekinin KeşfiAlice Ilgenfritz Jones & Ella Merchant
29Armageddon M. S. 2419Philip Francis Nowlan
30John Carter 5: Mars SatrancıEdgar Rice Burroughs
315 Saniyede Venüs’eFred T. Jane
32Gece PostasıylaRudyard Kipling
33ElektrosferUraz Sarı
34John Carter 6: Mars DehasıEdgar Rice Burroughs
35John Carter 7: Mars AskeriEdgar Rice Burroughs
36Venüs 1: Venüs KorsanlarıEdgar Rice Burroughs
37LümenCamille Flammarion
38John Carter 8: Mars KılıçlarıEdgar Rice Burroughs
39Uzayın Derin KaranlığıBarış Toprak
40Venüs 2: Venüs’ün DerinliklerindeEdgar Rice Burroughs
41Efsuncu ve Diğer ÖykülerOlaf Stapledon
42John Carter 9: Mars’ın Yapay AdamlarıEdgar Rice Burroughs
43John Carter 10: Gathol Prensesi LlanaEdgar Rice Burroughs
44Arz Cephesinde Yeni Bir Şey YokBilimkurgu Kulübü
45Venüs 3: Venüslü CarsonEdgar Rice Burroughs
46Başka Bir DünyaJ. -H. Rosny aîné
47John Carter 11: Marslı John CarterEdgar Rice Burroughs
48Ay PrensesiEdgar Rice Burroughs
49Venüs 4: Venüs’te KaçışEdgar Rice Burroughs
50Venüs 5: Venüs BüyücüsüEdgar Rice Burroughs

Yazar: İsmail Yamanol

Amatör bir düş gezgini, saplantılı bir bilimkurgu hayranı. Kuruculuğunu ve genel yayın yönetmenliğini üstelendiği Bilimkurgu Kulübü'nde at koşturmayı sürdürüyor.

İlginizi Çekebilir

simdi-ve-daima-kapak

Bir Başlangıç Kitabı: Şimdi ve Daima

Türü ne olursa olsun, yeni bir yazarı okumaya karar verdiğinizde ilk işiniz bir kitap seçmek. …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et