cocuk-bk-liste-kapak

Çocuklar İçin 10 Bilimkurgu Romanı

Gelecek çocuklarımızın avuçlarında. O halde görev bize düşüyor. Soran, sorgulayan, hayaller kuran, merak duygusu gelişmiş çocuklar yetiştirmek, pırıl pırıl yarınlar demek. Bunu başarmanın en önemli araçlarından biriyse çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak. Bilimkurgu edebiyatının burada farklı bir yere sahip olduğunu düşünüyoruz. Bilimkurgu; çocukları sıkmadan bilimle tanıştırmak, ufuklarını açmak, sorular sormalarını, yaşadıkları dünyayı ve dünyanın içinde bulunduğu evreni tanımalarını sağlamak adına oldukça önemli bir yere sahip.

Kavganın, gürültünün, patlayan silahların özendirildiği; sorunların yalnız kaba kuvvetle çözüldüğü dizileri izlemek yerine, kahramanı bilim insanları, uzaylılar, meraklı çocuklar olan, sorunların zekayla çözüldüğü kitaplar okumak sadece çocuklar için değil, bizler için de daha faydalı kuşkusuz. Biz de bu düşünceyle yola çıktık ve çocuklar (ve çocuk kalanlar) için kaleme alınmış 10 bilimkurgu kitabını arka arkaya sıraladık. Yeni bir yazarla tanışmak, yeni bir gezegen keşfetmek kadar heyecan verici bizler için. Sizin için de öyle olduğunu umuyor ve vakit kaybetmeden başlıyoruz.

Şöhret Doğruyol Sağbaş – Tuhaf Bilimler Akademisi

Bilimkurgu-macera türündeki eğlenceli ve ufuk açan kitaplarıyla her yaştan okuyucuya hitap eden çağdaş çocuk edebiyatı yazarı Şöhret Doğruyol Sağbaş’ın kaleminden Tuhaf Bilimler Akademisi, sürükleyici anlatımı ve akıcı dili ile kitap okumayı sevmediğini sanan çocukları bile soluksuz bir maceraya çıkarıyor.

Sadece çok zeki çocukların alındığı Bilim Akademisinde okuyan Nâdir’in herkesten sakladığı bir sırrı vardır. Bu sırla yaşamak zorunda olduğu gerçeğini kabullenmeye çalışırken akademide tuhaf ve esrarengiz olayların yaşandığını fark eder. İşin ilginç yanı, ondan başka hiç kimse bu durumun farkında değildir. Tüm bunlar yalnızca bana mı öyle geliyor, diye düşünen Nâdir, bir gün asla duymaması gereken konuşmalara şahit olunca kendini karmaşık olayların içinde bir dedektif gibi iz sürerken bulur ve sonunu kestiremediği bir maceraya atılır.

Türkçe öğretmenliği yapan Şöhret Doğruyol Sağbaş‘ın 2018 tarihli Tuhaf Bilimler Akademisi (Epsilon Yayınevi) adlı eseri dışında, yine Epsilon Yayınevi etiketiyle yayımlanmış Distopyaya YolculukÜtopyaya Yolculuk ve Silgi Ruhu isimli üç çocuk kitabı daha bulunuyor.

Funda Özlem Şeran – Gürültücüler

Barış, Çağrı, Efe, Aslı, Duygu, Naz ve diğerleri… Tek dertleri yaz tatilinde kimin hangi bahçede oynayacağına dair çekişmek olan normal, sıradan çocuklar. Eh, belki biraz da gürültücü ve yaramazlar; hatta Muzaffer Amca’yı bu yüzden deli ettikleri bile söylenebilir. Ancak hiçbirinin farkında olmadığı çok daha büyük bir tehlike var ve büyüklerin bu konuda yapabileceği hiçbir şey yok. Dünyayı kurtarmak her zamanki gibi çocukların işi; dostluk, cesaret, hayal gücü ve elbette bolca sürprizle!

Çocuk edebiyatımızın hayalperest yazarlarından Funda Özlem Şeran‘ın, Ezgi Keleş‘in çizimleriyle renk kattığı Gürültücüler (Altın Kitaplar) adlı kitabı, yalnız çocuklara değil, çocuk kalmayı başarmış yetişkinlere de sesleniyor. Korkak Burçak (Altın Kitaplar), Düğün Alayı (Altın Kitaplar) ve Korkusuz Köyün Korkuluğu (Altın Kitaplar), yazdığı öykülerle çeşitli yarışmalarda ödüller kazanmış yazarın diğer kitapları arasında yer almakta.

Bilgin Adalı – Zaman Bisikleti

Zaman içinde dolaşabilen bir bisikletiniz olmasını istemez miydiniz? Bisikletinize atlayıp, eski çağlara kadar gidip dünyamızın ilk günlerinde yaşayan insanları yakından görmek hoşunuza gitmez miydi? Yağmur ile Damla, işte böyle bir Zaman Bisikleti icat eden iki kardeş. Değişik bir bisiklet bu. Babalarıyla birlikte sık sık bisiklete atlayıp eski çağlara gidiyorlar. Günümüzden tüm yüz bin yıl öncesine. Akdeniz’in en güzel kentlerinden biri olan Antalya’nın biraz ötesindeki Karain Mağarası’nın yakınında duruyorlar. Orada, bugünkü insanların ataları olan ilk insanları görüyorlar. Çuka ile Anin de bu mağarada yaşayan iki kardeş. Bu iki kardeşin en önemli özelliği, gördükleri şeylerden kimsenin akıl edemeyeceği sonuçlar çıkarıp yeni buluşlar yapmak. Yüz bin yıl öncesinde iki kardeş: Çuka ile Anin, yüz bin yılın bugününde de yine iki kardeş: Yağmur ile Damla. Ve yaşayacağınız ilginç bir serüven.

Can Çocuk Yayınları etiketiyle raflarda yer alan ve onlarca kez yeni baskı yapan Zaman Bisikleti, aslında bir dizinin ilk kitabı. Zaman Bisikleti 2 – Geçmişten Gelen Konuklar ve Zaman Bisikleti 3 – Zamanda Kaza dizinin diğer maceraları. Bilgin Adalı‘nın bilimkurgu edebiyatımıza yaptığı tek katkı bu seri de değil. Zamana Açılan Kapı (Hep Kitap), Mavi Gezegenin İlk İnsanları (Yapı Kredi Yayınları), Uzaylılar Geliyor (Can Çocuk Yayınları) yazarın türe armağan ettiği diğer eserler arasında yer almakta.

Göktuğ Canbaba – Uzayda Sahibini Arayan Köpek

Siz hiç konuşan ve kitap okuyan bir köpek gördünüz mü? Hem de uzayın derinliklerinde! Genç kuşağın başarılı kalemlerinden Göktuğ Canbaba‘dan sıradışı bir karakter ve kahkaha dolu bir öykü daha. Birbirinden ilginç icatlarıyla etrafa ün salmış Mucit, sevgili eşi Papatya ile mutlu mesut yaşıyordu. İnsanlardan uzak hayatları huzur doluydu. Ta ki Papatya bir gün nereden geldiği belli olmayan bir uzay gemisi tarafından kaçırılıncaya dek! Mucit’in, SivriKulak adını verdiği sevimli yavru köpekle tanışması da aynı gün oldu. Bu bir tesadüf olamazdı. Aradan on yıl geçti… Mucit, karısını bulmak için pek çok icat yaptı. Uzay gemisi de bunlardan biriydi. Ama Mucit’in yükseklik korkusu vardı. Bu yüzden uzaya gidecek cesur kahraman, SivriKulak’tan başkası değildi!

Doğan Egmont Yayıncılık etiketiyle yayımlanan Uzayda Sahibini Arayan Köpek, farklı türlerde eserler kaleme alan Göktuğ Canbaba’nın çocuklar için yazdığı bir uzay serüveni. Valizdeki Kedi, Arayış Ormanı ve Perili Ev, yazarın aynı yayınevi tarafından okura sunulmuş diğer kitapları arasında yer alıyor.

Muzaffer Özgüleş – Mimar Sinan Macerası

Şahane bir yolculuğa çıkmaya var mısınız? Bir gün bilgisayarınızın başındayken size bir e-posta gelse… Einstein‘dan, Picasso‘dan ya da Mozart‘tan… Şaşırmaz mıydınız? İşte… Büyüyünce mimar olmak isteyen Deniz‘e de büyük deha, ustaların ustası Mimar Sinan‘dan bir gün bir e-posta gelir. İyi de, Mimar Sinan 1588’de öldüğüne göre, bu mümkün müdür? İlk şaşkınlığını üzerinden atan Deniz kendisini heyecanlı bir bilgisayar oyununun ve maceranın içinde bulur. İstanbul’dan Kayseri’ye, Edirne’ye Osmanlı Dönemi coğrafyasına uzanan ve bugüne gelen, köprülerden camilere Mimar Sinan’ın elinden çıkma mimari eserlerin içinde geçen bu maceraya katılmaya hazır mısınız? Muzaffer Özgüleş‘in yazıp Ayşın Delibaş Eroğlu‘nun resimlediği Mimar Sinan Macerası heyecanlı, tarih ve sanat odaklı, benzersiz bir macera vaat ediyor.

1979 İzmir doğumlu Muzaffer Özgüleş, Mart 2016’dan bu yana Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ndeki öğretim üyeliğini ve çocuk yazarlığı alanındaki çalışmalarını birlikte sürdürüyor.

Esra İlter Demirbilek – Çılgın Deneyler Kulübü, Işınlama Kazası

Hiç dünya adına güzel ve faydalı bir şeyler yapayım diye düşündün mü? İşte bizim Alp, Berk ve Mete düşündü. Ama iyilik yapayım derken ortalığı birbirine kattılar! Ellerine geçen, içinde birbirinden acayip bilimsel projelerin yer aldığı gizli bir defter nelere sebep oluyor nelere! Işınlanmalar, ortadan kaybolmalar! Aman aman! Neyse ki kıvrak zekalı arkadaşları Ece yardım ediyor da kafa kafaya veren Çılgın Deneyler Kulübü her şeyi eski normal haline çevirmek için kolları sıvıyor…

Çocuk dergileri ve kitapları resimleyen Esra İlter Demirbilek, kendi yazıp resimlediği Çılgın Deneyler Kulübü (Martı Yayınları) adlı kitabıyla yazarlık serüvenine yelken açmış oldu. Yazarın türe katkı yapan bir diğer eseriyse Çılgın Deneyler Kulübü 2 – Yapay Zekalı Robotlar.

Gülten Dayıoğlu – Işın Çağı Çocukları

İleri Görüşlüler Ülkesi’nin doğum evlerinde, birdenbire gizemli olaylar görülmeye başlamıştı. Erkek bebeklerden bazıları doğumdan kısa bir süre sonra, ortadan yok oluyorlardı. Ana babalar korku içindeydiler. Konu kısa sürede basına yansıdı. Giderek büyüdü. Ülkenin önemli sorunu durumuna geldi. Yöneticiler olaya el koydular. Doğum evlerinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Halk, bebek hırsızlarının kesinlikle yakayı ele vereceklerini umuyordu. Ama olmadı. Bunca çabaya karşın tek bir bebek hırsızı bile ele geçirilemedi…

Çocuk ve gençlik edebiyatının ülkemizdeki en önemli kalemlerinden Gülten Dayıoğlu‘nun hayal gücünden doğan bir bilimkurgu romanı: Işın Çağı Çocukları (Altın Çocuk Kitapları).

Jules Verne – Dünyanın Merkezine Yolculuk

Profesör Lidenbrock‘a acayip, garip, şaşkın, deli ya da üşütük demek biraz haksızlık olurdu. Şahsına münhasır tanımı bu ünlü bilim adamı için daha uygun gibiydi. Gerçi biraz çılgın ya da tuhaf olduğunu düşünenler de vardı, ama sonuçta bu şaşırtıcı adam döneminin en saygın bilimcilerinden biriydi. Doğa tarihi müzesine benzeyen evinde kendisi gibi başarılı bir bilimci olan yeğeni Axel‘le yaşıyordu. Axel amcasının tersine mantıklı, risk almayı sevmeyen, sakin bir delikanlıydı. Üniversitede güvenli bir iş ve güzel nişanlısıyla evlenmekten başka bir isteği yoktu. Ancak bir gün sahaftan aldığı eski bir kitabın içinden çıkan parşömen parçası, Profesör Lidenbrock ve yeğenini nefes kesici bir maceraya sürükleyecekti. Eğlenceli, heyecanlı, harika bir macera!

Denizlerin dibinden Ay’a uzanan maceralar yazmış, modern bilimkurgunun öncüsü Jules Verne‘in kaleminden klasik bir eser. Dünyanın Merkezine Yolculuk (İş Bankası Yayınları) çocukların hayal dünyalarına bereketli topraklar katacak büyük bir serüven romanı.

Gül Durusel – Bir Uzaylı Masalı

“Bir dünyalının sahip olamayacağı bir şeye sahip olmuştum. Uzaylı bir arkadaşa… Onunla çok iyi anlaşmış, onunla çok iyi vakit geçirmiştim. Tam bir yıl onunla ders çalışmıştım. Ama günün birinde uzaylı arkadaşım gezegenine dönmüştü. Geri gelecek miydi?”

Her zaman uzaylı bir arkadaşı olmasını isteyen küçük bir kızın inanılmaz öyküsü… Eğiten… Eğlendiren… Heyecanlandıran… Çocuklar için… Gençler için… Veliler için… Galiba hepimiz için… Barış Kitap Yayıncılık‘ın kurucusu ve aynı zamanda yazarı olan Gül Durusel, uzun bir çalışma hayatının ardından yazmaya başladığını söylüyor. Kaleme aldığı Bir Uzaylı Masalı aslında bir serinin ilk kitabı. Mars’a DavetYıldızlara Yolculuk ve Dünya’nın Sonu serinin devam kitaplarından birkaç tanesi.

Haktan Kaan İçel – Zaman Turşusu 

Her şey Kısmet‘in lezzetli turşulara kavuşmak için bir turşu makinesi yapmasıyla başladı. Artık o kıtır kıtır turşular için günler ya da haftalar geçmesini beklemek zorunda kalmayacaktık. Off!! Turşu deyince yine ağzım sulandı. Durun… Durun… Ne büyük bir kabalık yaptım, kusura bakmayın. Kendimi tanıtmayı unuttum. Benim adım Haşmet. Gelecekte büyük bir astronot olup uzayın derinliklerini keşfedeceğim. Kısmet kim mi? Ah! Tabii ya! Kısmet benim biricik kardeşim. O kadar akıllıdır ki görenler bilim ve teknoloji tarihine geçeceğine yemin edebilirler. Konumuza dönelim, mükemmel mühendis Kısmet, turşu makinesini yaparken sanırım bir par- çayı eksik taktı, belki de fazla… Böylece bizim turşu makinesi, oldu mu size bir zaman makinesi! Sonra ne mi oldu? O dinozor nereden mi geldi? Merak ediyorsanız bu kitabın sayfalarını açın ve bizimle zamanın turşusunu çıkarmaya hazır olun!

Can Avar (Genç Timaş) serisiyle büyük başarı yakalayan ve geniş bir okur kitlesi kazanan genç yazarlarımızdan Haktan Kaan İçel, yalnız edebiyatla değil, sinemayla da yakından ilgileniyor. Timaş Çocuk‘un yayımladığı Zaman Turşusu ise tanıtımından anlaşıldığı gibi okura eğlenceli bir serüven vaat etmekte. Eser, Zaman Turşusu: Dünya’nın Sonuna Yolculuk adlı bir devam kitabına sahip.

Yazar: Kadri Kerem Karanfil

Bu hesap, artık hayatta olmayan bir yazara aittir. (1980-2021)Bilimkurgu Kulübü emektarı. Yalnız bilimkurguyla değil, korku ve çocuk edebiyatıyla da ilgili. Stephen King'in sadık okuyucusu. Ray Bradbury'nin büyük hayranı. 80'lere ait korku filmlerinin tutkunu.

İlginizi Çekebilir

Funda Özlem Şeran ile Röportaj

‘’Yerli bir fantastik eserden bahsediyorsak içinde büyüdüğümüz kültürü de kapsayan, eğreti ya da yapay durmayacak …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin