Katilbot Günlükleri: Kaçak Protokol

“Bilimkurgunun en sevilen yapay zekâsı yine iş başında.”

Kaçak Protokol, Martha Wells’in Katilbot Günlükleri serisinin bol ödüllü Tüm Sistemler Çöktü ve Yapay Koşullanma kısa romanlarının arkasından gelen üçüncü kitabı oldu. Kendisine Katilbot ismini veren ve kendi yönetim modülünü hacklemiş GüvBirim, bu kitapta da yeni ama öncekileriyle bağlantılı bir maceraya çıkıyor. Aslında tek isteği biraz yalnız kalıp eğlence programlarını izlemek ve onların tadını çıkarmak olan GüvBirim, Tüm Sistemler Çöktü’de kiralandığı ekibin hayatını kurtarırken atıldığı macera sonucu kendi otonom durumunu da ortaya çıkarmıştı. Doktor Mensah ve ekibinin ona sağladığı imkanlar sayesinde Yapay Koşullanma’da da biraz başına buyruk davranarak hafızasındaki boşlukları doldurmayı, kendisine Katilbot ismini vermesine sebep olan olayı çözmeyi hedeflemişti.

İlk kitap Katilbot için insanların onun otonomluğunu farkına vardığı bir deneyimdi. Her ne olursa olsun insanlarla fazla takılmak istemiyor, sadece eğlenceli medya izlemek istiyordu. Bu arada insanları korumayı da ihmal etmiyordu. Ne de olsa asıl o iş için yaratılmıştı. Sözleşmeli ekibini, GrayCris şirketinin şeytani planlarından kurtardıktan sonra biraz kendi başına kalmayı tercih edip yollara düşmüştü. İkinci kitapta kendisini fark edense kısa adı GAT olan ve güçlü bir yapay zekaya sahip olan bir taşıyıcı gemi olmuştu. Katilbot her ne kadar GAT’ı sevmese de birlikte eğlence şovları izlemişti. Maceralarının bir kısmında gemi tarafından tehdit edilmiş ama zamanı geldiğinde ona yardım eden de yine aynı gemi olmuştu. Birlikte kendi karanlık geçmişini aydınlatmaya çalışmışlar ve bu arada bir grup insanı da kurtarmışlardı.

“Alaşağı edilmesi mümkün olmayan GrayCris şirketine açılan dava zora girmişti ama daha önemlisi yetkililer Dr. Mensah’ın GüvBirim’inin nerede olduğuna dair daha fazla soru sormaya başlamıştı.”

Üçüncü kitapta Katilbot tüm sorunlarından kurtulmak istiyordu. Dikkat çekmemesi gerektiğinin farkındaydı. GrayCris şirketi davasının sürmesiyse onu her zaman göz önünde tutuyordu. Yapay zekaya sahip gemilerle de uğraşmak istemiyordu. İzlediği yayınlarda gördüğü bir haberden yola çıkarak Doktor Mensah’a yardım edebileceği ve GrayCris’i tamamen bitirecek bir plan yapmıştı. Dünyalaştırması yarım kalan bir gezegene ulaşarak davayı bitirecek kanıtları bulmak isterken kendisini yine bir araştırma ekibinin arasında buluyor. Bu sefer ekibe eşlik eden Miki adında evcil bir robotta vardı ve Katilbot’un onunla da iletişime geçmesi gerekiyor. İkisi arasındaki dostluk insanların hayatını birlikte kurtaracak kadar gelişiyor ve sorunlu GüvBirim yine kendisini ele veriyor.

Martha Wells her kitapta karakteri geliştirmeyi ve okuyucuyu ona daha da bağlamayı başarıyor. Robot üzerinden okuyucuya düşündürdükleri tamamen insani sorunlar ve ikilemler. Her yeni macerada karaktere daha da bağlanıldığından her seferinde daha da fazlası isteniyor. Yazar, her kitapta Katilbot dünyasını genişletmeye devam ediyor. Dördüncü ve beşinci kitapları da yayınlamış durumda.

İthaki Yayınları tarafından dilimize kazandırılan serinin bu kitabının da yayın sorumlusu Alican Saygı Ortanca. Serinin tamamının çevirmeniyse Cihan Karamancı. Hem yazarın yarattığı dünyanın ve karakterin akıcılığı hem de çevirinin başarısıyla kitap çok rahat okunuyor. 128 sayfalık kitap tek oturuşta bitiriliyor. İlk iki kitabı okuduysanız üçüncüyü çıktığı gün almışsınızdır. Okumadıysanız bilimkurgu dünyasının en sevilen yapay zekasıyla tanışma şansını kaçırmamalısınız.  İlk üç kitaptaki maceraları aralıksız okuyacak ve devamının gelmesini isteyeceksiniz.

Önceki

Yazar: Cem Can

Üniversite tezini robotlar üzerine vermiş bir bilgisayar mühendisi. Kılıcın yolunda ilerleyen, an itibariyle 2. Dan bir kendocu. Müzik tutkunu ve bilim kurgu hayranı. Kurduğu hayalleri yazıya dökmeye çalışan bir hayalperest."Ben bu dünyayı değiştiremeyeceğimi biliyordum; o yüzden başka dünyalara gittim." - PKD

İlginizi Çekebilir

Dünya’dan Uzakta: Yaşlı Adamın Savaşı

Bilimkurgunun alt türlerinden askeri bilimkurgu, daima ilgi çekici olmuştur. Bunun sebebi ise sıklıkla işlenmemesinden ziyade …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin