“Yeryüzünden başka yerlere gitmeden de yapılacak ve düşünülecek bir sürü şey vardır; Dünya hepimize yeter aslında…”
Bilimkurgunun büyük ustası olarak anılan Isaac Asimov’un 15 öykülük ‘Dünya Hepimize Yeter’ adlı bu derlemesi, Hulusi Özaykun’un çevirisi ile Cep Kitapları Yayınevi tarafından 1984 yılında dilimize kazandırıldı. Tamamı 1951 – 1957 yılları arasında yazılan öykülerle, okuyucuyu her şeyin yaşadığımız gezegende var olduğu fikri etrafında dolaştıran Asimov, öykülerinde kullandığı dini ve tarihsel öğeleri bilimkurgu ile harmanlayarak hayal gücünün sınırı olmadığını da bir kez daha gösteriyor.
Bilimkurgunun Altın Çağı olarak adlandırılan dönemin son yıllarında, çeşitli öyküleriyle isim yapmış kalem arkadaşlarının uzay operalarına karşılık, Asimov’un bu derlemesi ele alınan konusuyla da dikkat çekiyor. Ayrıca Asimov, din hakkındaki düşüncelerini ve ilerleyen teknolojinin topluma olan zararları hakkındaki korkusunu da öykülerinde açıkça belirtmekten çekinmiyor. Bu nedenle Dünya Hepimize Yeter, günümüzdeki Black Mirror ekolünün de atası sayılabilecek nitelikte bir antoloji.
Ölü Geçmiş
Tarih araştırmacısı Arnold Potterley, geçmişi gösterebilen Kronoskop’u kullanmak için devlet yetkililerinden izin istemektedir. Kronoskop’u kullanarak Antik Kartaca medeniyeti hakkında bilgi edinmek isteyen Arnold, sürekli red cevabını alınca olayların arkasında ters giden bir şeylerin olduğunu düşünür. Öykü, Arnold’un Dr. Foster ile tanışması ve ona düşüncelerini açmasıyla toplumsal bir sorunu gün yüzüne çıkartmaktadır.
Özgür Seçim
Gelecekte, Amerika Birleşik Devletleri’nde seçimler Multivac adlı bir makine sayesinde gerçekleşmektedir. Böylelikle Multivac seçim günü gelince yılın seçmen adayını rastgele seçer ve ona sorduğu sorulara verilen cevaplar sonucunda kazanan adayı açıklar. Lakin, yılın seçmen adayı olarak belirlenen Bay Muller, kendine tanınan bu ayrıcalığı kabul edip etmemekte kararsızdır.
Döndüncü Boyut
Ordudan yeni ayrılan ve kız arkadaşı tarafından terk edilen Isidore Wellby, ruhunu Shapur adlı bir iblise satar. İlk olarak 1956 yılında yayımlanan öykü, geçen 10 yılın ardından yapılan anlaşma sonucunda Şeytanın esiri olan Wellby’nin kendini kurtarma çabalarını anlatır.
Çocuk Masalı
Fantezi yazarı Jan Prentiss’in hayatı, yeni öyküsünü yazarken masasının üstünde aniden ortaya çıkan ve kendisinin bir Elf olduğunu söyleyen Avalonyalıyı fark etmesiyle tamamen değişir. Öykü, telepatik güçleri olan Avalonyalı Elfin telefon, televizyon ve araba gibi insanların buluşlarını kendi türü için imal etme fikriyle daha da ilginçleşir.
Sulak Bir Yer
Venüs gezegeninden Dünya’yı ziyarete gelen uzaylılar iletişim kurmak için Twin Gluch kasabasının şerifi Bart Cameron’u seçerler. Karşılıklı tanışma amacında olan uzaylılar hiç beklemedikleri bir cevapla kendi gezegenlerine dönmek zorunda kalırlar.
Issız Gezegendeki Ev
Her ailenin bir gezegene sahip olduğu gelecekte, Clarence ailesi bulundukları gezegende mutlu bir hayat sürmektedir. Bir gün gezegenlerinde duydukları çekiç sesleri sonucunda kirasını verdikleri bu Dünya’da yalnız olmadıklarını anlarlar.
Mesaj
2. Dünya Savaşı’ndaki piyadelerin toplumsal yaşantısı üzerine hazırladığı yazısını daha güvenilir kılmak isteyen George Kilroy, savaşın yaşandığı zamana gider. Birkaç gün süren bu zaman yolculuğu sonunda kendi zamanına dönmeye hazırlanan George, arkasında tarihin bir parçası sayılabilecek mesajı bırakır.
Tatmin Olmanız Garanti Edilir
Tonny adıyla çağrılan Robot TN-3, Dr. Susan Calvin’in denetiminde test edilmek amacıyla bir kadınla beraber 3 hafta zaman geçirmek zorundadır. Kendisine sunulan bu teklifi kabul etmekte isteksiz olan Bayan Belmont, Tonny’le geçirdiği vakitlerde hiç beklemediği olaylarla karşılaşır.
Cehennem Ateşi
Son derece kısa bir öykü olan Cehennem Ateşi, bir nükleer patlamanın süper yavaşlatılmış bir şekilde gösterime sunulduğu geleceği anlatır.
Kıyamet Bürosu
Meclisin emri ve Şef’in onayıyla, kıyamet gününün 1957 yılında Dünya’da olması kararlaştırılır. Dünya’ya karşı sorumlulukları olan genç Melek Etheriel, alınan bu karara engel olmaya çalışır ve belirlenen tarihin anlamsız olduğunu savunur.
Eski Mutluluklar
Robotların öğretmen olduğu bir zamanda, Tommy eski bir kitap bulur. Okuldan nefret eden Margie ve Tomy kitabı okumaya başlayınca, geçmişte insanların öğretmen olduğunu ve her çocuğun okul için bir binada toplandıklarını öğrenirler.
Fıkracı
Büyük bir usta olan Noel Meyerhof, çevresinde fıkracı olarak da tanınmaktadır. Öykü, bir gün sorumlusu olduğu ‘Multivac’ adlı bilgisayara fıkralar anlatmaya başlayan Meyerhof’un zihnini sürekli meşgul edecek iki soruyu ortaya çıkarmasını anlatır. Fıkralar nereden gelmiştir ve kimler tarafından anlatılmıştır?
Ölümsüz Ozan
İki sayfalık bu öykü, Fizik Profesörü Dr. Phineas Welch’in, katıldığı bir organizasyonda diğer öğretmen arkadaşlarına ‘geçici aktarım’ yoluyla geçmişe giderek Arşimet, Newton, Galileo ve Shakespeare gibi ünlü kişileri günümüze getirdiğini açıklamasını ve onların günümüz kültürüne uyum sağlayıp sağlayamadıklarını anlatır.
Bir Gün
Hikâye, görevi rastgele bir peri masalı anlatmak olan bilgisayarın, kendisine yeni kelime dağarcıkları yükleyen çocuklardan, bilgisayarların daha da zeki hale geldiklerini öğrenmesini ve bu bilgi ışığında planladığı komployu anlatır.
Düş Görmek Özel Bir İştir
İnsanların çoğunluğunun rüya görmediği ve hayal kuramadığı bir gelecekte düş gören çocuklar, şirketler tarafından keşfedilerek eğitime tabi tutulur. Eğitim sonucunda şirketin bir parçası olan çocuklardan alınan hayaller şirketler aracılığı ile insanlara satılır.
Hazırlayan: Ahmet Boyraz