Hiçi Destanı #2: Mavi Ufkun Ötesinde

Mavi Ufkun Ötesinde, Frederik Pohl tarafından kaleme alınan Hiçi Destanı‘nın ikinci kitabıdır. 1980 yılında okurla buluşan eser, Çıkış Kapısı kadar büyük bir ticari başarı elde etmese de Hugo ve Nebula ödüllerinde finale kalmayı başarmıştır. Ayrıca Locus ödüllerinde de Joan Vinge’in “Kış Kraliçesi” hikayesinin ardından ikinciliği elde etmiştir. Kitap ülkemizde Kavram Yayınları Bilimkurgu Dizisi içinde 1996 yılında yayımlanmıştır. Çevirisinin birinci kitaptan daha iyi olduğunu, ancak baskısında özensiz davranıldığını belirtmek gerek. Romanın 1980 yılında yazılmasına ve bolca uzay-zaman terimleri içermesine rağmen, geçerli dilini hala koruyabilmesi dikkat çekicidir. Aslında yazarının tarzını ilk kitaba göre daha iyi yansıttığı söylenebilir.

Mavi Ufkun Ötesi’ni okurken, ilk kitabın daha çok uzun bir seriye giriş niteliği taşıdığını ve temellerin sağlam bir şekilde atıldığını anlıyoruz. İlk kitaptaki ilginç karakterlere ek olarak, seriyi renklendirecek yeni karakterler de olay örgüsüne ekleniyor. Böylelikle olayları farklı karakterlerin gözüyle görme şansı yakalıyoruz.

frederik-pohl
Frederik Pohl

Yazar özellikle kitabın sonlarına doğru bilimsel açıklamalarını arttırıp seriyi bir hard sci-fi haline getiriyor. Tabii her yazarın kendi tarzı vardır. Dolayısıyla Hard sci-fi deyince bir Isaac Asimov romanı da beklememek lazım. Roman, Çıkış Kapısı’na göre çok daha iyimser, bu yüzden bazı okuyucular tarafından daha çok sevilecektir. Yine de uzayla ilgili bazı bilgileri çok güncel bulamayabileceğinizi belirtmekte yarar var. Romanın en ilgi çekici karakteri, sevimli bir bilgisayar programı olan Albert (Einstein). Çoğunlukla karakter gelişimi içeren romanın son çeyreğinde ise zaman ve mekanın koridorlarında uçacağınızı şimdiden muştulayalım.

Kitabın konusu ve ismi, bir uzaylı ırkıyla olduğu kadar kara deliklerle de ilgili. Genel görelilikte Olay Ufku (Event Horizon), ışık ve maddenin artık kaçamadığı bölgeyi sınır kabul eden kuşağa denir. Olay ufku, herhangi bir fiziksel incelemede bulunamadığımız bir uzay parçasıdır. Ne olay ufkundan ötesini bilinen yasalarla açıklama olanağı vardır, ne de orada ne olup bittiğini bilmenin bir yolu. Olay ufku mavi renkte parladığı için yazar eserine “Beyond The Blue Event Horizon” ismini uygun görmüş. Kitap günümüz bilimkurgusunda pek karşılaşmadığımız yaklaşımları ile, farklı tatları arayanlara ayrıca tavsiye edilebilecek nitelikte.

Kara delik ve Mavi Olay Ufku

Robinette Broadhead‘nin de katıldığı uzay araştırma ekibi, Oort Bulutunda gıda fabrikası olarak çalışan bir uzay gemisi bulur. Mürettebat gemiyi incelerken, en genç mürettebat üyesi Janine son on beş yıldır gemide mahsur kalan Wan adında bir çocukla karşılaşıyor. Wan, ne yapılması gerektiğini anlatmak için Janine’e gemiyi gezdirir. Her 130 günde bir uğradığı rüya odasını gösterir ve odaya girdiğinde gördüğü rüya ile insanlığın kaderi değişir.

Robinette Broadhead, katıldığı son Çıkış Kapısı yolculuğunda zengin olur, ama sevdiği kadını da kaybeder. Boardhead bu kez açlığa son verecek bir keşif yapmak ve Güneş Sistemi’ndeki en zengin insan olmak için bir kumar oynar. Anlayışlı ve zeki karısı ise Broadhead’in başka bir amacı olduğunu düşünmektedir: Kaybettiği aşkını bir kara deliğin mavi olay ufkunun ötesinden çekip kurtarmak…

Üç buçuk yıl sonra araştırma bittiğinde, sonuçları tüm Dünyayı altüst edecektir…

Önceki Sonraki

Yazar: Hamdi Güzeliş

Makine Mühendisi. Dağların, newage müziğin ve bilimkurgunun uzun yıllardır tutkunu. "Turk Seti Team" üyesi.

İlginizi Çekebilir

Joan D. Vinge’den Öyküler: Amber Gözler

“Her birimizin gerçekleştiremeyeceğimiz o kadar çok şeyimiz var ki, neden ne olursa olsun – zaman, …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et