Hiçi Destanı #1: Çıkış Kapısı

Frederik Pohl, ülkemizde pek tanınmayan bilimkurgu yazarlarından biri. Ancak 50 yıl gibi çok uzun bir süre bilimkurgu edebiyatının en saygın yazarları arasında kalmayı başarmıştır. Özgün adı “Gateway” olan “Çıkış Kapısı” ise, Frederik Pohl’un tüm dünyada en çok bilinen eseridir. Aynı zamanda bu eser, bilimkurgu tarihinde en çok ödül alan romanlardan biri olma özelliğine de sahiptir. 1977 yılında yayımlanan kitap 1978’de Hugo, Nebula, Locus, John W. Campbell ödüllerini almayı başarmıştır. Çıkış Kapısı, 6 kitaplık “Hiçi Destanı“nın ilk romanıdır. Dizi şu kitaplardan oluşur:

  1. Çıkış Kapısı (Gateway-1977) (Kavram Yayınları-Ekim 1995)
  2. Mavi Ufkun Ötesinde (Beyond the Blue Event Horizon-1980) (Kavram Yayınları-Mart 1996)
  3. Hiçi ile Buluşma (Heechee Rendezvous-1984) (Kavram Yayınları-Eylül 1996)
  4. Hiçi Tarihi (The Annals of the Heechee-1987)
  5. Çıkış Kapısı Seyahati (The Gateway Trip-1990)
  6. Ölümsüz Çocuk (The Boy who would live forever-2004)

Hikayenin dilimize çevrilmesi, Kavram Yayınları’nın 11 eserlik bilimkurgu serisi sayesinde 1995 yılında gerçekleşmiştir. Maalesef serinin sadece ilk üç kitabı dilimize çevrilmiştir.

frederik-pohl

Birçok başarılı bilimkurgu eserinin başına geldiği gibi romanın bir televizyon dizisine uyarlanması için halen çalışmalar devam etmektedir. 2015 yılında Skybound Entertainment, romana ait dizinin haklarını satın almış, fakat yayımlanma tarihine dair herhangi bir bilgi açıklamamıştır.

Kitabın 1992 yılında, Legend Entertainment Company tarafından bir bilgisayar oyununa da dönüştürüldüğünü belirtmekte yarar var.  O yıllarda text tabanlı bir macera oyunu olarak piyasaya çıktığı için beklentilerin oldukça altında kalarak pek ilgi görememiştir. Devam oyunu olan Gateway II: Homeworld ise, 1994 yılında piyasaya sürülmüştür.

Çıkış Kapısı, uzun zaman önce kayıplara karışmış Hiçiler adlı uzaylıların asteroid içine inşa ettiği bir uzay istasyonudur. Hiçiler, haklarında doğru dürüst bilgi olmayan uzaylılardır. Dolayısıyla insanlar, Hiçi teknolojisi konusunda çok sınırlı bir anlayışa sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği, Yeni Asya Halk Cumhuriyeti, Venüs Konfederasyonu ve Brezilya Birleşik Devletleri, Gateway Corporation şirketi aracılığıyla asteroidi birlikte yönetirler.

Çıkış Kapısı’nda yaklaşık bin adet kadar küçük ve terk edilmiş yıldız gemisi vardır. Son derece tehlikeli olan deneme yanılma yöntemi ile, insanlar gemilerin nasıl çalıştırılacağını öğrenmeye çalışırlar. Bir varış noktası seçmek için denemeler yaparlar, ancak hangi ayarın gemiyi nereye götüreceğini veya yolculuğun ne kadar süreceğini kimse bilemez. Çıkış Kapısı, insanların kendi yaşamlarıyla kumar oynadıkları bir yer haline gelir. Nasıl çalıştığını öğrenmek için tersine mühendislik çalışmaları yapılır. Ancak buradan elde edilen bilgiler çoğu zaman işe yaramaz ve ölümcül sonuçlar doğurur. Neyse ki birkaç kişinin şanslı bir şekilde yaptığı seyahatler, Hiçi eserlerinin ve yaşanabilir gezegenlerinin keşfiyle sonuçlanır. Bu keşifler, yolcularını ve tabii ki Gateway Corporation‘ı da zenginleştirir.

Zengin bir adam mı olmak istersiniz, yoksa ölü bir adam mı? Çıkış Kapısı’nın sunduğu seçenekler ne yazık ki bu kadardır. Evrenin tüm zenginliğine sahip olabilir ya da aklınıza bile gelmeyecek tehlikelerle karşılaşabilirsiniz. Gemiler, malzeme dolu olacak şekilde bir kişiyi veya malzemesiz üç-beş kişiyi taşıyabilecek büyüklüktedir. Yolculuk için yiyeceğin yeterli olmasını sadece umut edebilirsiniz. Risklere rağmen yoksullaşan, aşırı kalabalıklaşan ve açlıktan büyük sıkıntılar çeken Dünya üzerindeki birçok insan, Çıkış Kapısı’na gitme hayali kurmaktadır. Kahramanımız Robinette Stetley Broadhead, piyango sayesinde Çıkış Kapısı’na bilet kazanır. Fakat karşılaşabileceği tehlikelerin korkusuyla gidiş tarihini olabildiğince geciktirir.

Tanıştığı Gelle-Klara Moynlin adlı bir kadın da, yolculuğunu geciktirmesinin diğer bir nedeni haline gelir. Ne var ki Broadhead’in parası zamanla tükenmeye başlar. Korksa da üç kez Çıkış Kapısı’ndan yolculuk yapar. Birincisinde başarısız olur. İkinci yolculukta, izinsiz bir şekilde bazı deneylere kalkışır. Bu seyahatten iyi kazanır, fakat aldığı ceza ile elinde pek bir şey kalmaz. Hemen ardından ise Gateway Şirketi farklı bir yöntem denemeye karar verir. Aynı yöne, ardı ardına iki gemiyi birden göndereceklerdir. Robinette, kendi korkularıyla mücadele eden Klara ile birlikte çaresizce bu maceraya atılacaktır…

Sonraki

Yazar: Hamdi Güzeliş

Makine Mühendisi. Dağların, newage müziğin ve bilimkurgunun uzun yıllardır tutkunu. "Turk Seti Team" üyesi.

İlginizi Çekebilir

Katilbot Günlükleri: Tüm Sistemler Çöktü

Kapakta sert görünüşlü bir robot ve üstünde büyük harflerle “Tüm Sistemler Çöktü” yazıyor. Hemen altında …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et