Kitapyurdu’ndan Yeni Yayıncılık Hizmeti

Artık kitap yayımlamak kolaylaştı. Son olarak Kitapyurdu da yeni bir sistem kurdu. Kitap yazdıysanız hiç ücret talep etmeden basıyor. Gerçi bu işin kapak tasarımı var, editörlüğü var, o kısmında illa ki ücret talep ederler –bilmiyorum. Yalnız fikir güzel. Kitap piyasası artık bu şekilde yürüyecek diye düşünüyorum. Dünyada Amazon, Türkiye’de Kitapyurdu ve idefix gibi kuruluşlar basacak kitapları. Risk yok. Zarar yok. Gönderdiğin dosyayı kitaplaştırdıktan sonra, talep oldukça kendi matbaalarında basacaklar. Eski devir bitti. Yok öyle artık 500 tane, 1.000 tane kitap basıp depolara kaldırmak. Satılırsa ne âlâ, satılmasa köşede çürüyecek. İsraf.

Şimdi kitap mı yazdın? Göndereceksin Kitapyurdu’na, satışa koyacaklar. 10 tane sattı ve başka hiç satmadı diyelim. Zararı yok. Nasıl olsa talep geldikçe basılıyor (print on demand.) Çok fazla kitap piyasaya çıkmış olacak böylelikle. Okurun teveccüh gösterdiği kitaplar piyasada tutunacak. Diğer kitaplarsa elenecek.

Güzel bir imkân. Birincisi, tıpkı herkesin YouTube’da video paylaşabilmesi ve kanal açabilmesinde olduğu gibi, tıpkı dileyen herkesin siyasî parti kurabilmesinde olduğu gibi, kitapları da dileyen herkes yazabilecek. Piyasaya çıkacak kitapların niteliği önemli değil; zira okur zaten neyi okuyup okumayacağına kendisi karar veriyor. Alıcısı yoksa nitelikli eser basımı bir anlam ifade etmiyor.

Bu uygulamanın bir diğer artısı ise gerçekten iyi kitaplar yazan ama ünlü olmayan kişilerin, kitaplarını bilindik yayınevlerine bastırmalarının çok zor olması. Harikulade bir eser yazdın diyelim. Gönder bakalım büyük yayınevlerine, bırak olumlu ya da olumsuzu, hiçbir cevap alamazsın. Ünlü bir yazar değilsen kimse seni kâle almaz. Zaten kimi yayınevleri yalnızca çeviri yayımlıyor. Misal Kabalcı’yı aramıştım yıllar önce, “Biz yalnızca çeviri basıyoruz,” demişlerdi. Hasılı, cevap alamazsın, alsan bile altı ay ila üç yıl sürer ve üç yılın sonunda cevabın olumlu olma ihtimali çok ama çok düşüktür.

Kitap yayımı konusundaki demokratikleşmeyi destekliyorum anlayacağınız. Kimi seçkinci serzenişler gelecektir. Gelsin. YouTube için de “önüne gelen video çekiyor” diyen var. Evet, önüne gelen çekecek, önüne gelen blog açacak, önüne gelen şarkı söyleyecek, kitap yazacak, parti kuracak vs. Kötü bulduğuna teveccüh göstermezsin, olur biter. Kitapyurdu’nun sunduğu bu imkânı hem olumlu buluyor hem de yayıncılığın geleceğinin böyle şekilleneceğine inanıyorum.

İyi olan kazansın.

Yazan: Tamer Ertangil

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

ara istasyon kitap kapak

Uzaylıların Dinlenme Noktası: Ara İstasyon

Bilimkurgu, genel itibariyle gönlü bol bir tür. Alıcısını, işlediği alt türlerle beraber cezbetmesini çok iyi …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin