Erken Yaşta Yitirdiğimiz 12 Bilimkurgu Yazarı

Bilimkurgunun ortaya çıkışından bu yana dek sayısız yazar tür için ter döktü. Kimisi 50 yaşından sonra kimisi de 30’undan sonra bu türe gönül veren değerli insanlardı. Bazıları bir asırlık ömür yaşarken bazıları da daha ömrünün baharında aramızdan ayrıldı. Ama ortada bir gerçek var ki, onlar ardında bıraktıkları eserlerle ölümsüz oldu.

İşbu yazıda, öne çıkan ve erken yaşta yitirdiğimiz bilimkurgu yazarlarını sizler için derledik.

George Orwell (1903 – 1950)

sscb orwell

19. yüzyılın sonlarında bir İngiliz subayının oğlu olarak Hindistan’da doğan George Orwell, ya da asıl adıyla Eric Arthur Brail 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının önemli kalemleri arasında yer almayı başardı. 1950 yılında hayata veda eden yazar, ardında 1984 gibi mükemmel bir eser bıraktı.

46 yaşında aramızdan ayrılan Orwell, daha çok distopik bir geleceği konu alan 1984 romanı ve bu romandaki Big Brother kavramı ile tanınıyor.

Stanley G. Weinbaum (1902 – 1935)

Bilimkurgunun yitirdiği en genç yazarlardan biri Weinbaum. Eğer yaşasaydı daha neler yazacağı merak konusu. Henüz 33 yaşındayken akciğer kanseri nedeniyle yitirdiğimiz yazar,  1934’te yazdığı ilk hikayesi ‘A Martian Odyssey‘ ile büyük beğeni topladı. Dahası, 1.5 yıllık kariyeriyle bilimkurgunun Altın Çağında en iyi yazarlardan birisi oldu.

İthaki Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri Serisinde Bir Mars Destanı ile yer alan Stanley G. Weinbaum, şüphesiz bilimkurgu edebiyatının genç yaşta yitirdiği en önemli yazarlardan biri.

Edgar Allan Poe (1809 – 1849)

Şair, yazar, editör ve edebiyat eleştirmeni olan Amerikalı Edgar Allan Poe, genellikle şiirleri ve kısa öyküleriyle tanınan bir yazardı. Gizem ve gotik öykülerinde uzman olan yazar, Amerikan edebiyatında romantizm akımının önemli figürleri arasında yer almasının yanı sıra ülkesinin ilk kısa öykü yazarlarından da biriydi. Korku, gerilim ve polisiye türlerinin öncüsü de olan Edgar Allan Poe, bilimkurgu türünde de kısa hikayeler yazdı.

2000 yılında US Yayınları tarafından basılan Bilim Kurgu Öyküleri 1 adlı derleme yazarın bilimkurgu türündeki öykülerini içeriyor ve kitap Poe’nun bilimkurgudaki yeteneğini gözler önüne seriyor. 1849 yılında birçok spekülasyona neden olan ölümüyle hayata gözlerini yuman Poe, toplum tarafından küçük düşürülen ve yanlış anlaşılan biri konumundaydı.

Douglas Adams (1952 – 2001)

Douglas Adams

BBC’de yayımlanan The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Otostopçunun Galaksi Rehberi) adlı radyo oyunu ile ünlenen Douglas Noel Adams, 11 Mart 1952’de İngiltere’nin Cambridge kentinde doğdu. Mizah ve Bilimkurgu ikilisini bir arada işlediği Otostopçunun Galaksi Rehberi serisinin yanı sıra Ruhun Uzun Karanlık Çay Saati ve Dirk Gently’nin Holistik Dedektiflik Bürosu gibi eserler de kaleme aldı.

Bilimkurgunun en iyi yazarları arasında kendine yer açan yazarın ölümü de trajikti. 49 yaşında spor yaparken kalp krizi geçiren yazar, Santa Barbara’da hayata gözlerini yumdu.

Charles Beaumont (1929 – 1967)

2 Ocak 1929’da doğan Charles Beaumont, 1959’daki Twilight Zone serisinin bazı bölümlerini yazmasıyla tanınan bir yazardı. Ülkemizde henüz çevrilmiş eseri olmayan yazar, spekülatif kurgu dahil öykülerinde ve romanlarında korku ve bilimkurgunun alt türlerini işlemesiyle de biliniyor.

Kısa hikaye, roman, senaryo ve çizgi roman yazarlığı yapan Charles, 38 yaşında Kaliforniya’da öldü.

Jack London (1876 – 1916)

jack london

12 Ocak 1876 yılında doğan Jack London gazetecilik ve yazarlık yaptı. Vahşetin Çağrısı, Beyaz Diş, Demir Ökçe, Martin Eden ve Deniz Kurdu başta olmak üzeri birçok eser kaleme alan London, yazarlıkta yüksek gelir elde etmesiyle de biliniyordu. İlk başarılı öykülerini katıldığı bir altın avı etkinliğinde kaleme alan yazarın çok sayıda hikâyesi bugün bilimkurgu olarak sınıflandırılabilir. Biyolojik savaşı, nükleer denilebilecek bir enerji silahını, görünmezlik peşindeki iki kardeşi, mamutla karşılaşan çağdaş bir insanı, dünya dışı nesnenin etkisi altındaki bir kabileyi konu alan öyküleri bu sınıflandırmanın içinde yer alıyor.

1916 yılında ölen yazarın ölüm sebebi de çok tartışılmıştır. Bazı kaynaklarda intihar ettiği söylenirken, diğer kaynaklarda ölümü üremiye, inmeye ve kalp krizine bağlanmaktadır.

Edward Bellamy (1850 – 1898)

Amerikalı sosyalist bir yazar olan Edward Bellamy, 1850 yılında Amerika’da doğdu. Ütopyacı yazarları fazlasıyla etkileyen Bellamy, sosyalist bir toplumda yaşamanın nasıl bir şey olduğunu konu edinen Geçmişe Bakış adlı eseriyle tanındı. 1888’de kaleme aldığı bu eser çok satanlar listesine girmeyi başardı.

1898 yılında yaşamını yitiren yazar hakkında çok fazla bilgi bulunmadığını da belirtmek gerekiyor.

Rosel George Brown (1926–1967)

1926’da New Orleans’da doğan Amerikalı bilimkurgu yazarı Rosel George Brown, eğitimini Yunanca üzerine yaptı.

Yazdığı kısa öykülerle birçok dergide yazarlık yapan Brown, 1959 yılında en iyi yeni yazar dalında Hugo Ödülü’ne aday gösterilse de lenf kanseri nedeniyle kariyeri kısa sürdü.

Richard C. Meredith (1937 – 1979)

1937’de doğan Richard C. Meredith yazar, çizer ve grafik tasarımcıydı. En bilinen eseri MS 4000 yılındaki bir uzay istilasını konu alan The Timeliner serisidir. The Sky is Filled with Ships, The Awakening, We All Died at Breakaway Station bilinen diğer eserleridir.

Ülkemizde eseri çevrilmemiş bilimkurgu yazarları listesinde yer alan Richard C. Meredith, 1979 beklenmedik bir inme sonucu hayatını kaybetti.

Tom Reamy (1935 – 1977)

Amerikalı bilimkurgu ve fantezi yazarı olan Tom Reamy, 60’lı ve 70’li yıllarda bilimkurgu ile ilgilenen insanların bilgi paylaşımında bulunduğu SciFi Fandom adlı bir topluluğun önemli figürlerinden biriydi. 42 yaşında yaşamını yitiren yazarın tek romanı Blind Voices, yazar öldükten sonra yayımlandı.

Blind Voices ile birçok ödüle aday gösterilen yazarın erken ölümü bilimkurgu adına büyük bir kayıp olarak nitelendirildi. Zira Tom Reamy yaşadığı dönemde kurgu alanındaki en popüler genç yazarlardan biriydi.

Howard Phillips Lovecraft (1890 – 1937)

1890 doğumlu, Amerikalı korku yazarı ve Cthulhu Mitosunun yaratıcısı olan Lovecraft, korku ve bilimkurgu temalarını birleştiren ilk yazar olarak bilinmektedir. Deliliğin Dağlarında ve Zamanın Gölgesi adlı eserleri ilk kez bilimkurgu dergilerinde yayımlandı. 1908-1913 yılları arasında birçok bilimkurgu öyküsü yazdı.

Hikayelerindeki uzay ve uzaylılar, göze çarpan bilimkurgusal ögelerin başında gelmektedir. 1936 yılında bağırsak kanseri teşhisi konulduktan sonra kariyerinin en üretken döneminde iyice yoksullaşan yazarın durumu yetersiz beslenme nedeniyle daha da ağırlaştı ve 1937 yılında yaşama veda etti. Aralarında Stephen King, Bentley Little, Joe R. Lansdale ve Neil Gaiman gibi isimlerin de bulunduğu birçok bilimkurgu yazarına esin kaynağı oldu.

Karin Boye (1900–1941)

26 Ekim 1900’de İsveç’te doğam Karin Maria Boye, şair ve roman yazarıydı. Kendi ülkesinde daha çok şair olarak bilinen yazar, uluslararası alanda Kallokain adlı distopik bilimkurgu romanı ile tanındı.

1940 yılında yazdığı ve sıkıcı bir terör geleceğini öngördüğü Kallokain romanının yanı sıra kaleme aldığı dört romanı daha bulunan yazar, 1941’de aramızdan ayrıldı.

Yazar: Ahmet Boyraz

1993'de Adana'da doğdu. Futbol ve Bilimkurgu hastası. Bilimkurgu konusunda üretmekten çok tüketme eyleminde olsa da bunu tersine çevirmek için elinden geleni yapıyor.

İlginizi Çekebilir

bilimkurgu uzayli yaratik ahtapot

Erken Dönem Bilimkurgusunun Garip Uzaylıları

İnsanlığın uzaylılar hakkındaki fikirleri bin yıllar boyunca evrim geçirdi, ancak televizyon çağından önce bu fikirler …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et