çin bilimkurgusu

Çin Bilimkurgu Edebiyatından Öne Çıkan Romanlar

Geçen yazımda bilhassa Cixin Liu’nun 2015’te yayımlanan Üç Cisim Problemi (The Three-Body Problem) ile Hugo ödülü kazanmasından sonra Çin bilimkurgusuna dair tüm dünyada artan ilgi patlamasından bahsetmiş ve Çin bilimkurgusunun tarihsel evrelerini kısaca tanıtmıştım.

Bu yazımda ise Çin bilimkurgu edebiyatından öne çıkan dokuz adet romana dair bir seçki sunacağım. Umarım liste Türkiye’de bilimkurgu yazınına ilgili yayınevlerinin dikkatini çeker ve Üç Cisim Problemi haricindekileri de Türkçe’ye kazandırırlar.

The Three Body Problem – Üç Cisim Problemi

Liu Cixin’in 2008’de yazdığı Üç Cisim Problemi, Ken Liu tarafından İngilizce’ye çevrilmesi ile Hugo en iyi roman ödülünü kazanmıştı. Bu ödül sayesinde, yazının başında da belirttiğimiz üzere tüm dünyada Çin bilimkurgusuna yönelik ilgide bir patlama yaşanmış ve hatta bu ilgi patlamasından Çince yazmasa ve Çin’de yaşamasa bile diğer Çin kökenli bilimkurgu yazarları da faydalanmıştı. (Örneğin ABD’ye göç eden bir Çinli olan ve öykülerini İngilizce kaleme alan Ted Chiang’ın daha sonra filmi de çekilen efsanevi Arrival-Geliş’i –Hayatınızın Hikâyesi- hatırlayalım.)

Üç Cisim Problemi, Çin Kültür Devrimi zamanlarında geçmektedir. Gizli bir askeri proje kapsamında uzaylı medeniyetlerle irtibat kurmak için uzaya bir sinyal gönderilir. Sinyali alan ve yıkımın eşiğindeki uzaylı bir ırk dünyayı işgal etme niyetini belli eder. Bu sırada dünya iki kampa bölünür, bir grup bu yozlaşmış ve çürümüş dünyayı ele geçirip daha iyi bir yer haline getirmeleri için uzaylılarla işbirliğine hazırken diğer bir grup ise işgale karşı koymak için mücadele etmeyi istemektedir. Türkçe’ye Zeynep Özmeral tarafından çevrilen bu eserin baskısı İthaki Yayınları’ndan çıkmıştır.

Will of Heaven (Cennetin İradesi)

Will of Heaven

Qian Lifang’ın 2013’te İngilizce’ye çevrilen bu kitabı, Üç Cisim Problemi’nden önce en popüler Çin bilimkurgu romanıydı. Eserde, Han Hanedanlığı’nın kuruluşu bilimkurgusal temellerde yeniden anlatılmaktadır.

Wasteland of Time (Zamanın Boş Arazisi)

Wasteland of Time

Bao Shu’nun 2012’de çıkan bu romanında 11 Ekim 2012’de Büyük Hadron Çarpıştırıcısında yapılan deneyin kimsenin hayal edemediği sonuçları anlatılmaktadır. Zaman alanı dünya genelinde 20 saatlik bir aralıkta bozulmaya uğramış ve her şey 11 Ekim gününün sabah 06.47’deki durumuna dönmüştür. Bir tek şey hariç: insanların hafızaları. Kitapta, Pekin’deki bir üniversitede okuyan Han Fang’ın bu olay karşısında çılgına dönen dünyada kendi parçalanmış hayatını onarmaya çalışmasını ve bu gizemi çözme çabalarını anlatmaktadır.

The Waste Tide (Atık Gelgitler)

The Waste Tide

Chen Qiufan’ın 2013’te yayımlanan bu romanında, fabrika işçilerinin zihinleri ve bedenleri mükemmel üretim dronları olmaları amacıyla siborglara dönüştürülmüştür. Fakat dünya işçilerin bu durumlarından, zengin bir elitin medya üzerindeki sansür baskısından ötürü habersizdir. Qiufan’ın Çin’deki siyasi ve ekonomik düzeni eleştirdiği bu distopik anlatısı, en iyi roman dalında Çin Nebula ödülünü (Xingyun) kazanmıştır.

A Song For Life (Hayat İçin Bir Şarkı)

A Song For Life

Wang Jinkang’ın 2011 yılında yayımlanan bu romanındaki kahramanlardan profesör bir robotu kendi çocuğu olarak yetiştirmeye başlar. Robot beş yaşına geldiğinde büyümesi durur ve profesör de sıkılarak robotu bir kenara bırakır. Fakat profesörün üvey oğlu çocuğumsu robot üzerinde kendi araştırmalarını yapmaya devam eder. Zamanla beklenmedik duygular ortaya çıkmaya başlar ve işler ilginç bir aşamaya evrilir.

The Fat Years (Şişman Yıllar)

The Fat Years

Chan Koonchung’ın 2009 yılında yayımlanan bu romanı o dönemde New York Times gibi Batı gazetelerinde büyük övgüyle karşılanmıştı. Romanda, Çin arşivlerinden bir aylık sürenin tamamen kaybolmasının öyküsü anlatılmaktadır. Bütün devlet kayıtlarından ve insanların hafızalarından silinen bu bir ay kimsenin umurunda değildir. Sadece küçük bir arkadaş grubu, bütün ulusu etkileyen bu amnezi halinden rahatsızlık duymaktadır. Gerçekleri açığa çıkarmak için üst düzey bir bürokratı kaçırırlar ama öğrendikleri şey –sadece kendi ulusal liderleri hakkında değil, kendi insanlarına dair- onları derinden sarsacaktır.

2066: Red Star Over America (2066: Amerikanın Üzerindeki Kızıl Yıldız)

2066 Red Star Over America

Çin’in en prestijli bilimkurgu ödülü olan Galaxy’i tam altı kez kazanan ve eserlerinin çoğu Çin’de yasaklılar listesinde bulunan Han Song’un bu romanı 2010 yılında basılmıştır. Kitapta anlatılan yakın gelecekte jeopolitik dengeler tersine dönmüştür ve ABD gerileme dönemindeyken Çin yeni küresel etkin güç olarak sahnededir. Bir grup Çinli Go oyunu öğrencisi, üstün bilgilerini yaymak için ABD’ye yolculuk ederler. Bu esnada ardı ardına gerçekleşen birkaç doğal felaket sonucu tüm ABD anarşi ortamına sürüklenir. Kitap Song’un en başarılı eseri olarak kabul edilmektedir.

Cat Country – Kediler Ülkesi

Cat Country

Günümüze göre eski bir tarihte, 1932 yılında yayımlanan bu roman Lao She tarafından kaleme alınmıştır. Kitapta, Çin’den Mars’a giden bir yolcunun aracının Mars’ta kaza yapması sonucu yaşanılanlar anlatılmaktadır. Yolcu mahsur kaldığı Mars’ta bir kedi uygarlığı olduğunu keşfeder ve yakın arkadaş olduğu bir kedi-Marslı sayesinde bu kediler medeniyetini tanımaya başlar. Felisçe (Felis=Latince’de kedi) adlı kedi dilini öğrenir, kedi şiiri alanında yetkinlik kazanır ve bu kedi-Marslıların kullandığı narkotik bir madde olan yaprakların etkisini deneyimler. Fakat bu canlılara dair daha çok şeyi bilmek için ülkelerinin merkezine doğru ilerledikçe gördükleri hiç hoşuna gitmeyecektir.

The Grace of Kings – Kralların Zarafeti

The Grace of Kings

Ken Liu’nun 2015’te çıkan bu kitabı Hugo, Nebula ve Dünya Fantazya ödülünü kazanmasıyla dikkati çekmektedir. Romanda Liu, mitolojiyi, tarihi, askeri taktikleri ve ipek kaplı havagemileri ile denizaltılar gibi teknolojik buluşları başarıyla harmanlamıştır. Kitapta öyküleri anlatılan iki karakter –bir eşkıya ile bir dükün oğlu- başlangıçta birbirlerine zıt kutuplarda yer almalarına karşın imparatora karşı çıkan isyanda birlik olarak zaman içinde çok iyi iki dost olurlar. Fakat isyan sona erdiğinde ikisi dünyanın nasıl yönetilmesi ve adaletin doğasına dair birbiriyle çelişen ayrı iki fraksiyonun lideri olmuşlardır.

Kaynak

Yazar: İsmail Yiğit

1982 Ankara doğumlu. Türkiye Bilişim Derneği’nin 2016 yılında düzenlediği bilimkurgu öykü yarışmasında “İhlal” adlı öyküsü üçüncülüğe seçildi. Fabisad'ın düzenlediği 2017 GİO yarışmasında “Satır Arasındaki Hayalet” adlı öyküsüyle öykü dalında başarı ödülü kazandı. İlgilendiği ana konular: Teknolojinin toplumsal inşası, sosyoteknik tasavvurlar, siber savaşlar, otonom silahlar, transhümanizm, post-hümanizm, asteroid madenciliği, dünyalaştırma... Ursula K. Le Guin, Philip K. Dick, Michael Crichton ve Kim Stanley Robinson, kalemlerini örnek aldığı yazarlar arasında. Parolası: “Daha iyi bir dünya pekâlâ mümkün!”

İlginizi Çekebilir

Karanlık Orman Hipotezi: Uzaylılarla İletişim Kurmaya Çalışmak Güvenli mi?

Güneş Sistemi dışından geldiği kanıtlanan ilk asteroit, saatte 140.000 kilometre hızla sistemimizden geçip giderken, bilim …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et