Bilimkurgunun 8 Etkili LGBT Yazarı

Temsiliyet ve kapsayıcılık her yerde her açıdan önemlidir. Kitap sayfaları da buna dahil. Bu sekiz sıra dışı yazar, bilimkurgu ve fantastik romanlarıyla farklı karakterlere hayat vermeyi başardı. Hepsi de türe farklı bir pencereden bakmanızı sağlayan olağanüstü kitaplarıyla size keyifli saatler vaat ediyor.

Samuel R. Delany

Arkadaşları arasında “Chip” diye bilinen Samuel R. Delany, 1960’lı yıllardan bu yana anı ve eleştirinin yanı sıra bilimkurgu eserleri yazmakta. Dört kez Nebula Ödülü, iki kez Hugo Ödülü kazanan yazar, 2002 senesinde Bilimkurgu ve Fantazya Onur Listesi’ne alındı. “Babel-17” romanında Delany, bir dilbilimci ve şair olan Rydra Wong karakterinin hikayesini anlatıyor. Rydra, galaksinin savaş gücünü tehdit eden, gizli bir mesajı çözmesi için ordu tarafından görevlendiriliyor. Ancak Rydra, daha fazla şey öğrendikçe kendini diğer tarafa katılmaya daha çok meyilli hissediyor.

Joanna Russ

Joanna-Russ

Bilimkurgu ve fantazyanın yanı sıra feminist edebiyat eleştirisi üzerine yazan Joanna Russ, 1960’lı yılların sonunda yıldızının ilk parladığından beri, hayatı boyunca okurları etkilemiştir. Yazarlık süresince hem yazarlar hem de kitle açısından erkek egemen olan bilimkurgu dünyasına meydan okumuştur. 1970 senesinde çıkan “And Chaos Died” kitabında, doğanın tamamen yok olma noktasında olduğu, yaratıcılığın ve bireyselliğin bastırıldığı, aşırı kalabalık bir dünyayı anlatmıştır. Fakat başka tarzda yaşamlar da vardır ve roman ilerledikçe bu yaşamların çarpışmasına şahit oluruz.

Thomas M. Disch

Bilimkurgudan şiire, düzyazıdan çocuk kitaplarına, eleştiriden tarihi anlatılara kadar çeşitli türlerde pek çok esere imza atan Thomas Michael Disch, Amerikan edebiyatının sıra dışı ve çok yönlü yazarlarından biriydi. Karanlık temaları, rahatsız edici kurguları, yakıcı sosyal çözümlemeleri ve tahmin edilemez hikaye döngüleri ile Disch, eserlerinde hızlı tüketilen kolay metinler ortaya koymak yerine romanın gerçek doğasını yansıttığı için yeni dalga bilimkurgu akımının öncülerinden biri olarak kabul gördü. Kariyeri boyunca pek çok eser vermesine rağmen, Kobaylar Kampı dışında dilimize başkaca bir eseri çevrilmemiştir.

Poppy Z. Brite

Poppy Z. Brite mahlasıyla eserler ortaya koyan trans yazar Billy Martin, genellikle gay ve biseksüel karakterlerin yer aldığı, fantastik ve korku romanları yazmıştır. Shirley Jackson, Flannery O’Connor ve Truman Capote gibi Güneyli yazarlardan etkilenmiştir. “Are You Loathsome Tonight” öykü kitabı fantazi ve korkunun sınırlarında dolaşan korkunç hikayeler içermektedir.

Charlie Jane Anders

Eğer Charlie Jane Anders ismine aşina değilseniz bile büyük ihtimalle yazarın “Gökteki Bütün Kuşlar” kitabını duymuşsunuz veya en azından kapağını görmüşsünüzdür. 2017 Nebula En İyi Roman Ödülü’nü kazanan bu kitap, diğerleri tarafından farklı olduğu için dışlanmış, bir cadıyla bir teknoloji meraklısının çocukluklarında birbirlerini bulmalarını anlatıyor. Roman bu ikilinin ilişkini ön planda anlatırken arka planda dağılmakta olan bir dünya gözler önüne seriliyor.

Jewelle Gomez

Yazar, şair ve oyun yazarı olmasının yanı sıra Jewelle Gomez, sosyal ve politik hareketler içinde büyümüş biridir. Özellikle eserlerinde de yer alan Afro-Amerikalılara ait hareketler. Yazar ayrıca lezbiyen feminist hareketinin de bir parçasıdır ve lezbiyen feminist edebiyat dergisi olan Conditions’ın da üyesidir. 1991 yılında çıkan ve 25. yılı sebebiyle tekrar basımı yapılan “The Gilda Stories” romanı 1850’lerin Louisiana’sında kölelikten kaçarak, bir genelevde özgürlüğü öğrenen ve vampir olan Gilda karakterini konu alıyor. Bu eser 1992 senesinde iki Lambda Edebiyat Ödülü kazanmıştır; biri Lezbiyen Bilimkurgu-Fantazya-Korku Ödülü, ikincisi Lezbiyen Kurgu Ödülü.

Melissa Scott

Scott, Bilimkurgu-Fantazya-Korku kategorisinde dört kez Lambda Edebiyat Ödülü kazanmıştır. LGBT karakterlerin yer aldığı bilimkurgu romanlarıyla ünlüdür. Yazar, birçok eser kaleme almıştır. Hatta bunlardan üçünü eşi Lisa A. Barnett ile beraber yazmıştır. Daha popüler olan romanlarından biri, Jo Graham’la birlikte yazdıkları, Stargate Atlantis evreninde geçen “Stargate Atlantis: Homecoming“dir.

Nicola Griffith

İngiliz kökenli Amerikalı yazar Nicola Griffith bir Nebula Ödülü, bir World Fantasy Ödülü ve altı Lambda Edebiyat Ödülü sahibidir. Ergenliğinde cinselliğini saklamak zorunda bırakılan yazar, Leeds’ten Hull’a taşınmış ve orada ilk kadın çevresini bulmuş ve feminist edebiyatı okumaya başlamıştır. Daha sonra, Michigan Üniversitesi Clarion Workshop’una kabul edilerek, Kim Stanley Robinson ve Samuel R. Delany gibi bilimkurgu ve fantazi ustalarıyla çalışma fırsatı yakalamıştır. İlk romanı “Ammonite” ölümcül bir virüsün, kolonicilerin hemen hemen tamamını öldürdüğü ve hayatta kalanları ise büyük oranda değiştirdiği bir gezegende geçmektedir. Antropolog Marghe Taishan, virüse karşı yeni bir aşıyı test etmeyi umarak gezegene gelir fakat gezegeni tamamen yok etme ihtimalinin olduğunu fark eder.

Hazırlayan: Ruhşen Doğan Nar | Kaynak

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

Bilimkurgunun “Kadın Sorununu” Çözmek

Hem sıkı bir bilimkurgu hayranı hem de başarılı bir bilimkurgu yazarı olan Molly Flatt’ten “geleceği …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et