jupiteri satiyorum

10 Öykülük Bir Asimov Derlemesi: Jüpiter’i Satıyorum

Bilimkurgu öyküsü dendiğinde akla gelen ilk yazarlardan biri olan Isaac Asimov, türün bütün temalarını kullanarak unutulmaz öykülere imza atmıştır. Yurt dışında ve Türkiye’de birçok öykü kitabı da yayımlanan Asimov’un orijinal adı “Buy Jupiter and Other Stories” olan ve içinde 24 kısa öykü barındıran derlemesi 1981 yılında basılmıştır. 1992’de Altın Kitaplar Yayınevi tarafından yayımlanan “Jüpiter’i Satıyorum” isimli bu kitapta ise 10 öykü bulunmaktadır.

Gönül Suveren çevirisiyle basılan eserden birçok öykü çıkarılarak yerlerine başka öyküler eklenmiştir. Altın Kitaplar‘ın yayımladığı diğer Asimov kitaplarında olduğu gibi yine özensiz bir çeviri ve yetersiz bir redaktörlüğün bulunduğunu söylemek mümkün. Türk okurunu, türün en büyük yazarlarından biriyle buluşturma misyonunu üstlenen yayınevi eksiklerine rağmen aslında büyük bir teşekkürü de hak ediyor. Şimdilerde Asimov bayrağını devralan İthaki Yayınları öyle umuyoruz ki zamanla yazarın bilimkurgu külliyatının tamamını okurlara armağan edecektir.

Öykülerin konularına tek tek değinelim.

1. Jüpiter’i Satıyorum

Güneş Sistemi’ni sömüren insanlık gezegen ve uyduların yasal sahibi olmuştur. Lamberj ve Mizzarett ırkları ise birbirleriyle rekabet halindedir. Mizzarettlar Dünya yönetiminden Jüpiter’i kendilerine satmalarını isterler.

2. Ben, İnsan

Bicentennial Man filminin de uyarlandığı bu öyküde Andrew isimli robotun üretim aşamasından sonra yaşananlara odaklanılıyor. Andrew’in bir üretim hatası olduğu söylenir fakat o dünyanın en farklı robotudur. Yaptığı işler arasında sanat yapmanın yanı sıra bilimsel araştırma yapmak da vardır. En büyük isteği ise insan olmaktır.

3. Avcıların Günü

Üç arkadaş barda sohbet edip çeşitli konular hakkında sohbet ederken konu zaman makinesine gelir. Yan masadan kulak misafiri olarak konuya katılan ve kendini “Profesör” olarak tanıtan adam bir zaman makinesi yaptığından bahseder ve konuyla alakalı başından geçen bir anısını anlatır.

4. Cennette Bir Yabancı

William ve Anthony kardeş olmalarına rağmen genetik olarak birbirlerinden bir hayli farklıdırlar. Merkür gezegenini araştırmak için bir robot tasarlanır ve kardeşler uzmanlık alanlarına göre bu projede başrol oynarlar.

5. Ölüm Cezası

“Theor Realo, robotlarla dolu bir gezegen keşfeder. Bu gezegende yaşayan androidler onu sorgular ve uzay gemisini inceler. Amaçları uzaya açılmaktır. Realo durumu komiteye açıklamaya karar verir ve Brand Gorla önderliğindeki komite bu durumdan endişelenir.

6. Yazar! Yazar!

Garaham, meşhur polisiye romanlara imza atan bir yazardır. Romanlarındaki en ünlü kahramanın Reginald de Meister’ın zihninden çıkıp gerçek hayatta karşısına çıkması sonucu afallayan Graham, eşi, editörü ve çevresindeki diğer insanların da etkisiyle bunun üstesinden gelmeye çalışacaktır.

7. Bir İlişki Olamaz

İnsanların yok olduğu bir gelecekte geçen öyküde Amerika’da yaşamakta olan yeni bir tür ortaya çıkmış ve tıpkı insanlar gibi evrimleşmiştir. Ralp Junior arkeolog olan babası Ralph ile konuştuğu bir esnada “Eekah” adıyla anılan varlıklardan söz eder ve babasını birçok şeyden haberdar olmamakla suçlar. “Kayıtçı” adı verilen kişiye uğrayan Ralph, bahsi geçen Eekahlar hakkında bilgi almak ister ve Kayıtçı ile bazı konularda ters düşer.

8. Bir Arı Hiç Aldırır mı?

Bildik Asimov öyküleri tarzından biraz uzak olan bu öyküde Kane adında biri karşılıyor okuru. Thornton Hammer, Ay’a gitmesi planlanan bir gemi için en çok çalışanlardan biridir ve Kane’in yanında bulunması onun işini daha iyi yapmasını sağlar. Kane elinde bir ingiliz anahtarı ile birlikte gemiye biner ve öykü karmaşık bir hal alır.

9. Her Biri Bir Kaşif

Herman Chouns ve Allen Simith birlikte çalışmaya başlar ve ikili ilk görevlerine çıkar. Uzaya açılan astronotlar birbirlerine yakın 2 farklı gezegen keşfeder ve her ikisine de gitmeye karar verirler. Sıra dışı canlılar, garip canlılar ve ilginç gezegen yüzeyiyle karşılaşırlar.

10. Ahmaklar!

6 metre boyuyla Riger ırkından gelen Naron, ailesinin galaksi kayıtlarını tutmaktadır. Birkaç farklı deftere, olgunluk ölçüsüne göre sıralamalar yapar. Olgunluğa erişen yeni bir ırkın müjdesini vermek için gelen haberci, bu dünyanın “Arz” olarak adlandırıldığını ve termonükleer enerjiyi kullanmaya başladıklarını belirtir.

Yazar: Bahri Doğukan Şahin

1995, Erzurum. Kitap okur, belgesel izler, sinema, felsefe ve bilimkurguyla ilgilenir, öykü yazar. Kayıp Rıhtım'da başladığı yazarlık serüvenine, Fantastik Canavarlar ve Bilimkurgu Kulübü gibi internet sitelerinde ve çeşitli dergilerde devam etmekte. bahridogukan@gmail.com

İlginizi Çekebilir

gokcan sahin

Gökcan Şahin ile Röportaj

Öncelikle bizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. İlk olarak sizi okur yönünüzle …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et