Guyver-

Sho’nun Kaotik Savaşı: Guyver

Guyver, Yoshiki Takaya‘nın 1985’de başlayıp halen devam etmekte olan Manga’sının adıdır. Çektiği ilgi üzerine önce 1986’da Guyver Unit III arc başlangıcına kadar olanları sadeleştirip biraz da üzerinde oynayarak işleyen bir filmi (Guyver: Out of Control), en sadık uyarlama olarak nitelendirilebilecek 1989-1992 arasında toplamda 12 bölümlük OVA serisi -ki 2001 öncesi dönemde Kanal Türk gibi birkaç TV kanalında yayınlanmıştı- ve 2005 yapımı 26 bölümlük bir spinoff TV serisi yapılmıştır. Ayrıca 1991 ve 1994 yapımı Amerikan yapımı Live Action film uyarlamaları yapılmıştır ki ülkemizde de geceyarısı kuşaklarında TV’de verilmişti, hatırlayan olabilir.

Sho Fukumachi, arkadaşı Tetsuro ile okuldan eve dönerken bir adamın birkaç kişi tarafından kovalandığını ve kovalanan adamın elindeki çantayı nehre doğru fırlatıp peşindekilerle yaratığa dönüşerek dövüşmeye başladığını görür. Yaratıklar onun işini bitirir bitirmez Sho ve Tetsuro’ya saldırırlar. Tam da bu sırada yanıbaşındaki çantadan çıkan bir organizma Sho’ya “bulaşır” ve onu insanüstü bir yaratık savaşçı haline getirir. Sho kısa bir dövüşün ardından bile bu biyolojik silahın minyatür bir nükleer bombaya bedel hasar gücüne sahip bir çift enerji yoğunlaştırıcısına, bir tür enerji kılıcı ve jetpack gibi sayısız organik “donanıma” sahip olduğunu keşfeder. Ama peşine düşenler bitmeyecek, Sho’nun savaşı giderek zorlaşacaktır, zira dünya dışı arkaik yaşam formları Zoanoid‘leri simbiyot savaş zırhları olarak diriltmeye çalışan gizli organizasyon Chronos, kendisinden çalınan Guyver Unit I’i ne pahasına olursa olsun ölü ya da diri geri istemektedir. Bu savaşlar onun basit bir öğrenci olduğu yaşamını bitirir ve insan ırkının geleceğini belirleyecek zamana karşı artan yoğunlukta kaotik bir savaşlar dizisine sürükler.

Guyver 1

Guyver, Kamen Rider senaryosunun üzerine eklemeler yapılmış bir modifiyesi olarak değerlendirilebilir; buna karşın 1990’ların başlarından itibaren çıkan Kamen Rider seriler başta olmak üzere birçok oyun, anime ve dizi, şu ya da bu şekilde Guyver göndermelerine ve temalarına sahiptir. Guyver Unit III kullanıcısı Agito Makishima, Kamen Rider Agito’nun isim kaynağıdır, Shin Kamen Rider filmi ve kısmen de olsa Kamen Rider Agito serisi Guyver’deki gibi bedenen değişen simbiyot organizmalarla ilgilidir, Detonator Orgun ve Tekkaman Blade‘deki solid zırhlar Guyver’e çok benzeyen dizaynlardır ve son saldırıları yine Guyver gibi kaburgadaki kapakların açılarak serbest kalan bir enerji yoğunlaştırıcısıdır. Benzer şekilde Ultimate Spiderman‘deki Venom yorumu bir uzaylı değil, simbiyot bağ kuran biyolojik bir silah projesidir.

Guyver Manga’sı ve uyarlamaları aşırı şiddet ve bir ölçüde aşırı cinsellik öğeleri içermektedir (Valcuria’nın Guyver Unit II tarafından uğradığı uzun tecavüz sahnesi aslında bunun tarifi en basit ve bariz örneklerinden birisidir). Ama ilginçtir ki, Guyver OVA’ları bu tür kafaların, kolların koptuğu şiddet düzeyine rağmen TV’lerimizde kesilmeden gösterilmiştir. Yapıma dair bir başka ilginç not ise, Zoanoid oluşturacak doku örneklerinden birisinin Türkiye-Ermenistan sınırında bulunmasıdır. Son olarak şunu da belirtmekte fayda var: Guyver Manga’sı halen devam etmekte, fakat uzun süredir belirsiz hale gelen aralıklarla çıkmaktadır.

Hazırlayan: Hamit Gökalp

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

Worlds-End-Harem

Post-Apokaliptik Bir Fantezi: World’s End Harem

Japon manga ve anime dünyası, zaman içinde artan popülaritesi ile pek çok farklı kategoride eser …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et