shelter

Anime Dünyasını İkiye Bölen Kısa: Shelter

Biri 26 (Porter Robinson), diğeri 24 (Madeon) yaşında iki dj. Amerikalı Robinson electro house, synth-pop ile ilgilenirken, Fransız Madeon electropop, house music, nu-disco janrda üretim yapıyor. İki arkadaşı bir araya getiren ise Shelter isimli bir müzik videosu. Bu müziği şu anki makalemizin konusu haline dönüştüren ne müziğin ipeksiliği ne de iki dj’in ortaya çıkardığı performans… Bu kısa filmin hüzünlü bir bilimkurguya dayanması…

Robinson bu klibi ilk kez, 2016’da yayınladığında anime yayını yapan bütün sitelere de servis edildi. Kısa sürede çok iyi dönüşler almaya başlayan film, Crunchyroll moderatörleri tarafından siteden hemen uçuruldu. Bununla da yetinmeyen moderatörler “Shelter” ve “Porter Robinson” kelimelerini içeren her gönderiyi kaldırmak için bir bot da yarattılar. Bu duruma çok içerleyen Robinson, Twitter’dan Crunchyroll yetkililerine seslendi ve onlarca desteği yanına aldı. Aniplex de yayın konusunda ünlü dj’e destek verenlerden biri haline geldi. Fakat moderatörler bundan kesinlikle etkilenmemiş olacaklar ki, “Crunchyroll’da yayınlanan her şey animeye özgü olmalıdır. Bu, anime değil animasyon kısasıdır ve üretenler tamamen Japon değildir,” açıklamasında bulundu. Durumu bu şekilde çözemeyeceğini düşünen Robinson, Japonya’daki abilerine danıştı. Günün sonunda orijinal fikir Robinson’a ait olsa da yapımı üstlenen A-1 Pictures (Sword Art Online, Boku dake ga Inai Machi, Shinsekai yori, Darling in the FranXX vs) idi. A-1 Pictures’taki pek çok değerli isim de bu 6 dakikalık kısada görev almıştı.

Sanat Yönetmeni: Yusuke Takeda (Berserk, Gankutsuou, Ghost in the Shell, Mobile Suit Gundam, Swort Art Online vs.)
Özgün Tasarım, Karakter Tasarımı ve Animasyon Yönetmeni: Megumi Kouno (Bakemonogatari, Noragami)
Sanat Ekibi: Bamboo, Harumi Okamoto
Ses Tasarımı: Akiko Fujita
Yönetmen: Toshifumi Akai

Yukarıdaki isimler dışında yaklaşık 20 Japon sanatçı/animatör daha görev aldı Shelter’da. Çok sonradan Studio Ghibli’den de görüşler alındı. Çoğunluğa göre bu kesinlikle bir animeydi; çizim disiplini tamamen kurallara özgü oluşturulmuştu. Japonlar tarafından anime kurallarına özgü çizilmemiş onlarca anime yapım varken hele bir de Japon anime stüdyolarında Michael Arias (Ani*Kuri15 – 6. bölüm yönetmeni, Harmony yönetmen, Tekkon Kinkreet yönetmen, The Animatrix yapımcı) gibi Amerikan kökenli bir yönetmen varken bunca tartışma neden yaşandı, doğrusu anlayabilmek mümkün değil. Sonunda çabalarının karşılığını alan Robinson, Shelter’ını yeniden Crunchyroll’a yükletmişti.

Robinson’un zaferle sonuçlanan bu öyküsü, kısasının öyküsü kadar heybetli olduğundan paylaşılmaya değer. Şimdi de Shelter’ın öyküsüne dönelim. 2539 gün… 17 yaşındaki Rin, yaşadığı fütüristik simülatörün içinde diğer insanlarla tam tamına 2539 gündür iletişim kuramamıştır. Anımsayamadığı, anlayamadığı onlarca şey vardır ama yine de her gün kalbinden geçen dünyayı yaratmakla meşgul olduğundan kendi yalnızlığını hafifletebilmektedir. Ta ki çocukluğunda çok mutlu olduğu bir anı tabletiyle yeniden yaratana kadar…

Ghost in the Shell’in hikaye özünde yer alan “makineler, bilinç” gibi kavramların melankolik bir bilim-kurguya dönüştürülmesi öncelikle fikir olarak epey sıcak ve güzel. Hoshi no Koe’deki “boşlukta bekleme” konseptinin de dahil olmasıyla 6 dakikalık kısa “Keşke uzun versiyonu da olsa” dedirtecek bir hikaye akıcılığı sunuyor.

Muhtemelen uzak bir gelecekte dünyaya Marduk tarzı bir gezegen çarpmak üzere. Dünyada ise çekim kuvvetinden dolayı hemen her şey alt üst olmaya başlıyor. Mühendis ve bilim adamı Shigeru (Rin’in babası) tek kişilik bir uzay gemisi hazırlıyor. Hazırladığı bu geminin terminaline Rin’i bağlayarak onu sonu gelmeyen bir simülasyonun içine hapsediyor ve böylece Rin’in uzun yolculuğu başlıyor. Bu yolculuk sırasında tamamen komada olan Rin’in bilincindeki dünya, tableti sayesinde yaşamaya devam ediyor. Bir gün yine tabletiyle harikalar yaratırken çizdiği ağacın dalında çizmediği bir obje görüyor. Ne olduğunu merak edip dokunuyor ve o sihirli dokunuş onu bir zamanlar yaşamış olduğu gerçek dünyaya sürüklüyor, tüm anıları su gibi akmaya başlıyor.

Geçmişini önemli anlarıyla anımsayan Rin’e 2539 gün sonra babasından bir mesaj geliyor. Karakterin sorgusal monoloğuyla başlayan animede her şeyi anlatan görüntünün son sekansını babasından gelen mesajla Rin’in kabullenişi ve Rin’in içinde bulunduğu gerçeğin kendisi kaplıyor.

Normal şartlarda Shelter bir anime olsa belki eleştireceğim birkaç noktası olurdu ama müzik kısası olarak Robinson da ekip de leziz iş çıkarmış. Müziğin hızlı ritminin animenin melankolisi ile kusursuz birleşmesi insanda “ağlasam mı müziğin ritmine kapılıp yerimde minik ritmlerle dans etsem mi” ikilemi yaratıyor ve bu ikilem müziğin de animenin de loop’ta kalmasını sağlıyor. Şimdiden hepinize iyi seyirler.

Not: Rin’in babasından gelen mektubu merak edenleri de şu linke alalım.

Yazar: Serpil Şahin

"Eşek kadar kadın çizgi film mi izlermiş" isyanına cevap olarak doğdum. Radyo ve TV ile başlayan iş hayatı, dergi ile devam etti ve 2006'dan bu yana dijital reklam sektöründe çalışıyorum. Hikaye kitapları (Aşk Yemeği Acılı Sever ve Yakıngörmez) yazdıktan sonra, şimdilerde bir roman üzerine çalışıyorum.

İlginizi Çekebilir

My Hero Academia

Popüler Anime Serilerinden Teknolojiler #2: My Hero Academia

My Hero Academia (Boku no Hero Akademia), Kōhei Horikoshi tarafından yazılıp çizilen bir Japon süper …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et