Etiket Arşivleri: Zamanda Yolculuk

12 Monkeys: Deliliğin Vebası ve Gilliam’ın Anarşist Rüyası

“Aralarında belli bir mesafe yoksa ne gerçekten söz edilebilir ne de düşselden.” Simülakrlar ve Simülasyon’da, bu cümleden hemen önce, “O eski günlere özgü güzelim bilimkurgusal düşsellik ölmüş ve yerini başka şeyler almaya başlamıştır,” der Baudrillard. 12 Monkeys (12 Maymun), Terry Gilliam’ın Baudrillard’ya ve onun hipergerçekliğine “hodri meydan” deyişi gibidir. Terry Gilliam… Sinemanın anarşist masalcısı, rüya ressamı, espri anlayışı olan Kafka’sı, …

Devamını gör »

Tuhaf Kurgu Western ile Buluşursa: Outer Range

Outer Range

Seveni illa ki vardır ama western bilimkurgu çok da iç açıcı bir alt tür sayılmaz. Gerçi bu alt türün de ilgi çekici örnekleri yok değil, mesela Outer Range gibi. Amazon’un Outer Range’i gizem yüklü bir western ama aynı zamanda bir bilimkurgu dizisi. Arazi kavgaları ve çiftlikleriyle tam bir kovboy filmini andırıyor, zaten baş karakter Royal Abbott doğma büyüme bir Wyomingli …

Devamını gör »

Zamansız Bir Arayış: Babalar ve Kızları

“Gelirler bana buzlu ateş geceleri, söylerim ateşe…” (syf. 55) Selda Uygur oldukça önemli bir akademisyen ve alanında yaptığı çalışmalarla isminden övgüyle söz ettiriyor. Selanikli yazar Fazlı Necip’in “Ah, Anne” adlı eserini İş Bankası Kültür Yayınları’nın Türk Klasikleri Serisi bünyesinde yayına hazırladı ve günümüz Türkçesiyle, hem de ilk kez kitap olarak okurla buluşmasını sağladı. Eser, hem kültürümüz açısından değerli bir girişim hem …

Devamını gör »

Zaman Yolculuğu Temalı 10 Bilimkurgu Animesi

anime zaman yolculugu

2022’ye girerken, nostalji bağımızın daha da güçlendiği bu günlerde geçmişe giderek basitlikle bağ kurmak isteyenimiz çoktur ya da geçmiş öğretileri yanına alıp geleceğin heyecanlı ve karmaşık düzenine uzanmak isteyenler de. Listedeki animeler bu yolculuğa çıkmanıza olanak tanıyor; sevdiğiniz insanları kurtarmak, geleceği şekillendirmek, felaketleri önlemek ya da farkında olmadan her şeyi daha da beter hale getirmek için… Sonuç ne olursa olsun …

Devamını gör »

Tipler Silindiri ve Zamanda Yolculuk

tipler silindiri

Fizikçi David Lewis Anderson‘a göre, zaman makinesi için kavramsal bir tasarım 1974’te meslektaşı Frank Tipler tarafından yayımlandı. “Tipler Silindiri” olarak adlandırılan bu tasarım, sürekli ekseni etrafında dönen devasa büyüklükte ve uzunlukta bir silindir kullanıyordu. Dönüş, frame-dragging (referans sisteminin sürüklenmesi) etkisi ve geçmişe ışık altı zaman yolculuğuna imkan verecek kapalı zaman-benzeri eğrilerden oluşan alanlar yaratıyordu. Kara deliklerden yararlanacak kadar ileri teknolojiye …

Devamını gör »

Geleceğin Savaşı: The Tomorrow War

The Tomorrow War

Eski bir asker olan Dan Forester, şimdilerde bir lisede biyoloji öğretmenliği yapmakta, sakin bir hayat sürmektedir. Ancak bir Brezilya maçı sırasında onun ve bütün dünyanın hayatı ansızın değişir. Çünkü gelecekten geldiğini söyleyen bir grup asker sahada belirir ve kendi zamanlarında yaşanan uzaylı istilasına karşı yardım çağrısında bulunur… İşte The Tomorrow War, bu ilginç olaydan hareketle karşımıza çıkan bir yapım. Amazon …

Devamını gör »

Kısa Bilimkurgu Filmi: Stealing Time

Stealing Time

Hevesli genç mucit Howard, kurul tarafından finanse edileceğine inandığı devrimsel bir buluşa imza atar, bir zaman makinesine… Köpeği Molly ile yaptığı deneyler başarıya ulaşınca, makineyi bizzat denemeye ve ilk zaman yolcusu olarak tarihe geçmeye karar verir. Ancak işler umduğu gibi gitmeyecek ve kendini paradoksal bir curcunanın içinde bulacaktır. Dostu ve aynı zamanda rakibi olan James’in ise bambaşka planları vardır. Alex …

Devamını gör »

Çok Boyutlu Bir Evrende Mümkün Olabilecek 3 Şey

boyut

Görebildiğimiz ve hissedebildiğimiz kadarıyla dört boyut olsa da, bilim insanları daha fazla boyutun var olması gerektiğini söylüyor. Peki, diyelim ki varlar. Bu bilgi gerçek hayatta ne işimize yarayacak? Bu olası boyutların pratik anlamda bir faydasını görebilir miyiz? Yaklaşık yüz yıl önce Edwin Hubble galaksilerden dört bir yana dağılan kırmızıya kayan ışık dalgaları gördüğünde, uzayın genişliyor olabileceği düşüncesi doğdu. Bazı Öklit …

Devamını gör »

Zaman Yolculuğu Temalı 19 Bilimkurgu Filmi

zamanda yolculuk filmleri

Zaman yolculuğu konsepti, edebiyatta ve diğer medyumlarda yüzyıllardır kullanılıyor. İster konuyu zenginleştirmek için kullanılsın, isterse de geçmişe veya geleceğe bir bakış atmak için olsun, filmler de bu konuyu işlemekten geri durmuyor.. Sizler için IMDb ve Rotten Tomatoes gibi sitelerden kullanıcı ve eleştirmen puanları ışığında 19 zaman yolculuğu temalı bilimkurgu filmini derledik. Back to the Future (1985) • Yönetmen: Robert Zemeckis …

Devamını gör »

DeLorean Zamanda Yolculuk İçin Neden Saatte 88 Mil Hıza Ulaşmak Zorundaydı?

Geçtiğimiz günlerde ortalıkta dolaşan bir hipotez, DeLorean‘in neden saatte 88 mil hıza ulaşmak zorunda olduğunu bilimsel anlamda açıklamaya çalışıyordu. Ancak daha sonra serinin yazarlarından biri, gerçek nedenini de ortaya koydu. Doktor Emmet Brown‘ın bir zaman makinesine dönüştürmek için modifiye ettiği DeLorean, zamanda yolculuk edebilmek için 88 mile çıkıyordu. Bu sayının önemi nedir? Bazı matematiksel denklemler kullanılarak hayranların hafızalarına kazınan bu …

Devamını gör »