Etiket Arşivleri: Yerli Bilimkurgu

Yerli Bilimkurguda Kök Öyküler

bilimkurgu uzay kitap

Bilimkurgu öyküleri, kendini tekrar eden öykü yazma sürecimden sıkıldığım, neden öykü yazıyorum ki, diye söylendiğim, kim okuyor bu öyküleri, diye yakındığım bir dönemde beni tüm sıkıntılarımdan çekip almıştı. Zamanla benim için bir nevi inziva alanına dönüştü. Gücünü bilimden ve edebiyattan alan; bir ucu bilinmeyen bir geleceğe, diğer ucu hayale dokunan bu dünya beni içine çekti. Öykü okumaktan yeniden keyif almamı …

Devamını gör »

Türk Bilimkurgu Edebiyatına Tarihsel Bir Bakış

Kökenini söylencelerden alan bilimkurgunun var oluş serüveni, düşünen ve düşleyen insanın ortaya çıkışına değin uzanır. Öyle ki insan, soyut düşünce yeteneğine sahip olduğu günden beri merak etmekte, araştırmakta ve neden-sonuç ilişkisi kurmaktadır. Dolayısıyla bu yeteneklere sahip bir türün erken tarihinde bile bilimkurgusal yaratılara rastlamak doğaldır. Nitekim her kültürün mitolojisi, irili ufaklı bir yığın bilimkurgusal anlatıyla bezelidir. Örneğin bir ölümsüzlük arayışını …

Devamını gör »

Söz Gümüşse Sükût Altındır: Sıcak Kafa

sicak-kafa

Afşin Kum‘un GİO ödüllü romanı Sıcak Kafa, bir Netflix dizi uyarlamasına dönüşerek son dönemin en çok konuşulan eserleri arasına girdi. Tabii bu sayede gelişimini sürdüren Türk Bilimkurgu Edebiyatı da yeniden görünür hâle geldi. Sıcak Kafa, ülkemizde çokça beğeni toplamış yapımların (Pardon, Fi, Muhteşem Yüzyıl, Kardeşim Benim) yönetmenliğini de üstlenen Mert Baykal imzası taşıyor. Osman Sonant, Şevket Çoruh, Gonca Vuslateri, Yetkin …

Devamını gör »

Muammer Kıranoğlu ile Röportaj

muammer-kiranoglu-kapak

Merhabalar. Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sizi tanıyabilir miyiz? Ben teşekkür ederim. Tabii neden olmasın? İstanbul’a özlem duyan birisiydim. Doğduğum şehir bir süre beni besledi, büyüttü. Orası Giresun. Karadeniz’in şirin bir şehri. Denizle güzelleşen, yeşilliğiyle insanı büyüleyen bir yer. Ama yetersizdi benim  için. En kötü tarafı artık 90’lardan sonra tutuculuğun, her yerde olduğu gibi yobazlığın artarak devam …

Devamını gör »

Bilimkurgu Edebiyatı Üzerine #6

bilimkurgu edebiyati

Bilimkurgu denilince aklınıza ilk olarak ne geliyor? Mekikler, uzaylılar, yapay zekâ ya da kontrolden çıkarak insanlığı yok eden robotlar mı? Bunlar bilimkurgunun başat unsurları ve külliyatın büyük bir çoğunluğu bu kavramlarla ilintili. Bilhassa teknolojik gelişmelerin kamusal alanda ağırlığını gitgide daha fazla hissettirdiği şu günlerde, yardımcı olarak tasarladığımız aygıtların kendi iradelerini kazanmaları durumunda bize ve kararlarımıza dair neler söyleyebileceklerini düşünmek hem …

Devamını gör »

Bir Ütopyaya Çıkışmak: Yeni Kara

yeni kara kapak

Ütopya, olmayan ve günümüzde de gerçekleşmesi imkansız görünen toplumları tanımlıyor. Geçmişten günümüze dek edebiyatta en ilgi çekici toplumlara ev sahipliği yapan ütopik kitapların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Her şeyin iyi ve eşit olduğu bu toplumlar, günümüz toplumlarının iyi kardeşi gibi adeta. 16. yy’da Thomas More‘un Ütopya‘sı ile başlayan bu yolculukta Platon, Farabi, Edward Bellamy, Jack LondonveAldous Huxley dahil birçok …

Devamını gör »

Bilimkurgu Kulübü, İlk’i Sunar

ilk - ithaki - bilimkurgu kulubu - kitap

Bilimkurgu iyi ki var! İthaki Yayınları etiketiyle 3 Şubat’ta raflardaki yerini alan İlk, bilimkurgu alanında senelerdir eser veren yazarlar ile türe yabancı ama edebiyatta tecrübeli isimleri yan yana getiriyor. Bilimkurgu Kulübü‘nün Yeryüzü Müzesi‘nin ardından İthaki Yayınları ile ortaklaşa yürüttüğü bu ikinci proje, ismiyle müsemma şekilde Pangea Kitaplığı‘nın ilk öykü seçkisi olma özelliğini de taşıyor. İlk, tematik bir öykü derlemesi ve …

Devamını gör »

Polisiye ve Bilimkurgu Birlikteliği: Suçun Altın Devri

Bilimkurgu öyküleriyle tanıdığımız Gökcan Şahin‘in ilk kitabı “Suçun Altın Devri“, Antares Yayınları’ndan geçen ay çıktı. Hem Gökcan Şahin’le hem de Antares Yayınları’yla ilgili birkaç şey söylemek yerinde olacak. Suçun Altın Devri, Gökcan Şahin’in ilk kitabı olsa da, yazar eserleriyle daha önce birçok derlemede yer aldı. Yeryüzü Müzesi”, “Yüksek Doz Gelecek”, “Yerli Bilimkurgu Yükseliyor Bilimkurgu Seçkileri” bunlardan bazıları. Bu yüzden, yazarın …

Devamını gör »

Sinemasal Gündem: Türkiye’de Bilimkurgu Gelişiyor mu?

sinemasal gundem bilimkurgu

Türkiye’de bilimkurgu sineması, daha genel bir çerçevede bilimkurgu kültürü gerçekten gelişiyor mu? Retroville YouTube kanalında sinema yazarı ve yönetmen Fatih Yürür ile kulübümüzün kurucusu İsmail Yamanol, Türkiye’de bilimkurgu kültürününün gelişim sürecindeki aksaklıklar üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Bilimkurgu türü, Türkiye için aslen pek de eski bir konu sayılmaz, zira Osmanlı döneminde dahi birçok eser verildiği biliniyor. Geçtiğimiz yıl, Bilge Kösebalaban‘ın …

Devamını gör »

Kurbağa Adası: Bir İklim Distopyası

İthaki’nin Burak Albayrak editörlüğünde başlattığı fantastik, korku ve bilimkurgu türlerini birleştiren kitap serisi Pangea, Türkçe bilimkurgu türüne yaptığı katkılara bir yenisini daha ekledi. Serinin altıncı kitabı, daha önce dört kitabıyla kendini ispatlamış olan Selim Erdoğan’ın yazdığı “Kurbağa Adası” oldu. Kurbağa Adası, adından da anlaşılacağı gibi bir iklim distopyası. Gerçi kitap kendini “Bir İstanbul Distopyası” olarak tanımlıyor ama benim görüşüme göre …

Devamını gör »