Etiket Arşivleri: Yazmak

“İyi Bilimkurgu” Yazmak Üzerine

İyi bilimkurgu iyi edebiyattır. İyi bilimkurgu estetik olandır. İyi bilimkurgu ikna edici olmalıdır… Bunu bir dört beş sayfa daha uzatmak mümkün ama aslında gerek yok, eğer bir şey sahiden iyiyse kısa cümlelerle de açıklanabilir. Mesela, iyi bilimkurgu iyi bir üsluba sahip olmalıdır çünkü iyi bilimkurgu aynı zamanda estetik olandır, ama boğuculuktan da kaçınmak gerekir. Üslup maç anlatır gibi sade bile …

Devamını gör »

Edepsiz Edebiyat Var mıdır?

“Sanat yalnızca ‘nasıl’ı ve ‘ne’yi gösterdiğinde, ister iyimser isterse de umutsuz olsun, sıradan bir eğlencedir. ‘Neden’ diye sorduğunda ise, yalnızca duygusal tepki olmaktan çıkıp gerçek bir söz söylemeye, aklı başında, etik bir seçime doğru yükselir. Edilgen bir yansıma olmaktan çıkar ve bir fiil olur. İşte o zaman da hükümet ve piyasa sansürcüleri sanattan korkmaya başlarlar.” Ursula K. Le Guin, Kadınlar …

Devamını gör »

Yazmak Üzerine Öğütler

yazmak uzerine

Yazmayı sevip de okumaktan hoşlanmayan biri olabileceğini düşünemiyorum. Her yazar işe önce başkasının yarattığı dünyaları keşfederek, o dünyalarda keyifle vakit geçirerek, o dünyalar tarafından ele geçirilerek başlar ne de olsa. Kalemi kâğıdı eline alıp kendi dünyalarını yaratması sonraki adımdır. İlk başlarda bu dünyalar, okuyup etkisi altında kaldığı dünyalarla benzerlik gösterebilir. Kurduğu dünyaları anlatan ses, kendi sesi değil de okuduğu yazarların …

Devamını gör »

Isaac Asimov ve Anıları (4. Bölüm)

Isaac Asimov

Tüm bu şöhret ve üretkenliğin kaynağı neydi? Sayısız kitap ve öykünün oluşturduğu bir zirvede adeta ölümsüzleşen Asimov, kendisinden bu denli bahsedileceğini hiç düşünmüş müydü? Ya biz okur kitlesi; doya doya okuduğumuz ve kendisinden övgüyle bahsettiğimiz Isaac Asimov’un yazarlık kariyerinin arka planını hiç merak ettik mi? Asimov, birbirinden farklı alanlarda yazmış olmasına rağmen daha çok bilimkurgu romanlarıyla ve popüler bilim kitaplarıyla …

Devamını gör »

Ray Bradbury ile Bir Gece: Yazmanın Hijyeni

Ray Bradbury

Gerçek bir yazma süreci nasıl başlamalı? Yazarın tutkusu, yaşamı, uğraşları ve hayatla olan bağı nasıl olmalı? Yazarlıktan ne beklemeli, ne beklememeli? Roman nasıl yazılmalı? Hikaye nasıl biriktirilmeli?… Tüm bu soruların cevabını Ray Bradbury yavaş yavaş; ama büyük bir tutkuyla anlatıyor. Bu videoyu ilk izlediğimde: “İşte! Sonunda! Nihayet, doğru dürüst bir rehber bulabildim,” demiştim. Yazmak eyleminin içinde boğulmaktan ve gözlerim kör …

Devamını gör »

Edebiyat Ne Zaman Sanattır?

edebiyat

Bir Edebiyat Teorisine Doğru… E. M. Forster, ‘Roman Sanatı/The Aspects Of Novel’ adlı yapıtında romanı çeşitli yönleriyle ele alır. Bunlar öykü, olay örgüsü, kişiler, düşsellik gibi teknik unsurlar ile ermişlik, biçim ve ritim gibi romana derinlik katan yapısal unsurlardır. Kitabında roman sanatını bu yönleriyle ele aldıktan sonra şöyle der Forster: “Son olarak bir romanın değerini belirleyen asıl ölçüt, ona duyduğumuz sevgidir; …

Devamını gör »

İyi Yazmanın Birkaç Püf Noktası

“İyi yazmanın” ilk şartı, yazdığınız şeyden önce sizin keyif almanızdır. Bu size devam etmek ve önünüze çıkan düşünsel zorlukları aşmak için gerekli motivasyonu sağlayacaktır. Özellikle öyküsünün bir yerinde tıkanıp kalmaktan, elinde başlanıp bitirilememiş çok sayıda öykü birikmesinden şikayetçi olan arkadaşlar, durup düşündüklerinde büyük olasılıkla şunu keşfedeceklerdir: Tıkandıkları yerde kurgu, karakterler, mantık örgüsü ve olay gidişatı, kendilerine hiç de keyif vermeyen bir …

Devamını gör »

Orkun Uçar’dan Yazarlık Tavsiyeleri

yazarlık

Yazarlıkla ilgili tavsiye isteyen çok mail alıyorum. Hepsine tek tek cevap vermek yerine tavsiyelerimi bir yazıda toplayayım dedim… Önce sıkıcı temelle başlayalım… 1- İmla ve noktalama kuralları: Nasıl trafik kurallarını bilmeden trafiğe çıkarsanız, büyük ihtimalle kaza yaparsınız, imla ve noktalama kurallarını bilmeden de iyi bir yazar olamazsınız. Mesela bir yazar adayı bana mail atarken noktadan, virgülden sonra bir boşluk vermiyor …

Devamını gör »

Unutulmaz Ray Bradbury Vecizeleri

Ray Bradbury

Hiç kuşkusuz Ray Bardbury; fantazi, korku ve bilimkurgu edebiyatına damga vuran yazarlardan biriydi. 1920’de doğan bu büyük edebiyatçı, uzun yaşamına Fahrenheit 451 gibi bir distopyanın yanında sayısız öykü sığdırdı. Tüm hayatını kitaplara ve yazmaya adayan Bradbury, 5 Haziran 2012’de öldüğünde, arkasında Mars Yıllıkları, Resimli Adam ve Sonbahar Ülkesi gibi başucu kitabı olmaya aday birçok unutulmaz eser bıraktı. Stephen King ve …

Devamını gör »