Etiket Arşivleri: Uygarlık

Su Altında Gelişmiş Bir Medeniyet Ortaya Çıkabilir mi?

su alti uygarlik 1

Yaşamın tam olarak nerede başladığı hâlâ tartışma konusu olsa da, edinilen bulgular su altındaki yanardağları işaret ediyor. Dolayısıyla Dünya’daki yaşamın kaynağı suyun altında ve bu da devam edebilmek için yaşamın suya ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor. Tabii ki insanların da suya olan ihtiyacı hayati ölçüde. Evet, şu an için gezegenin hâkimi biz olabiliriz ve başka gezegenleri fethetmeyi de düşleyebiliriz, ancak su …

Devamını gör »

Gelecekte Galaktik Bir Uygarlığa Dönüşebilir miyiz?

evren insan

Galaksiyi kapsayan uygarlık fikri bilimkurguda ünlü bir konsept. Ancak böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yüzyılı aşkın bir süredir bilimkurgu yazarları ve bilim insanları, insanlığın uzaydaki geleceği hakkında konuşarak bizi eğlendirdi. Bir zamanlar hedeflerimiz, olası dünya dışı yaşamı aramak ve medeniyetimizin ileri karakollarını inşa etmek için Ay, Mars ve Venüs’e ulaşabilmeye odaklanmaktı. Ancak Evren hakkındaki farkındalığımız arttıkça hayallerimiz ve özlemlerimiz …

Devamını gör »

Geleceğin Kara Delik Uygarlıkları

kara delik

Evrenin büyük patlama sonucu oluştuğu düşüncesinden neredeyse herkes haberdardır. Eğer bu düşünceyi doğru kabul ediyorsak, evrendeki her şeyin kökeni bir patlamaya dayanıyor diyebiliriz. Patlamanın izleri televizyonlarda bile görülür durumda. Evren de bu patlamayı sürekli olarak taklit etme eğiliminde gibi; bütün gezegenler akıl almaz bir kaos bulutunun giderek kendi içine göçüp bir küreye dönüşmesi ile oluşuyor, gezegenlerin ilkel hâlleri paramparça olmuş …

Devamını gör »

Karanlık Orman Hipotezi: Uzaylılarla İletişim Kurmaya Çalışmak Güvenli mi?

Güneş Sistemi dışından geldiği kanıtlanan ilk asteroit, saatte 140.000 kilometre hızla sistemimizden geçip giderken, bilim insanları onu incelemek için çabalayıp duruyorlardı. Nasıl bir cisimdi bu? Mars ile Jüpiter arasında yer alan kuşaktaki asteroitlere benziyor muydu? Yoksa büsbütün farklı bir yapıya mı sahipti? Yabancı olan her şey gibi merakımızı cezbeden bu yıldızlar arası yolcu, uzaylı bir tür tarafından tasarlanmış bir teknolojinin …

Devamını gör »

Dünya’da İnsan Öncesi Gelişmiş Bir Uygarlık Var Olmuş Olabilir mi?

Yok olmuş medeniyetler denince aklımıza ilk gelen deniz dibindeki batık heykeller, toprağa gömülmüş kalıntılar ve höyükler gibi şeylerdir. Birkaç bin yıllık bir zaman diliminden söz edildiğinde sorun yok. Ancak milyonlarca yıl söz konusu olduğunda işler değişiyor. Bir endüstriyel uygarlığın doğrudan kanıtını mı arıyorsunuz? Şehirler, fabrikalar ve yollar gibi şeylerin kalıntılarını bulabileceğiniz jeolojik kayıtlar, Kuaterner olarak adlandırılan dönemin (2,6 milyon yıl …

Devamını gör »

Bilimkurguda Müdahalesizlik Olarak “Birinci Emir”

first-contact-day

Her ne kadar uzaylı türlerle (bizim bildiğimiz kamusal) bir ilk temas gerçeklemişse de, bilimkurgunun sorunsallaştırdığı konulardan biri de farklı türde gelişmişlik seviyelerine sahip uygarlıklar arasındaki ilişkinin nasıl olacağı ya da nasıl olması gerektiğidir. Evren çok büyük. Yaşam her yerde aynı anda başlamıyor. Biz dünyalılar heyecanla ve umutla uzaylı ziyaretlerini gözleyip rutinleşmiş yaşamımıza bir hareket getirmelerini bekliyoruz. Bununla birlikte, ziyaret edilmesek …

Devamını gör »

Felsefi Bir Arayış: Kadim Yolculuk

Kapağı pek çekici olmasa da, Mücahit Özdoğan’ın Perseus Yayınları etiketiyle piyasaya çıkan Kadim Yolculuk kitabı çok kaliteli bir felsefi roman. Kitapta din, inanç, mitoloji, insanlık tarihi, ezoterizm, komplo teorileri ve bilimkurgu unsurları tek kurgu içinde başarıyla harmanlanıyor. Eğer tarih ve mitolojiye ilginiz varsa kitap daha da hoşunuza gidecek nitelikte. Zaten yazarın ele aldığı konu, teori ve karakterler bu alanların meraklıları …

Devamını gör »

Gelecekte Dönüşebileceğimiz 10 Varlık Tipi

uzay

Gelecekte neye dönüşeceğiz? Düşünmeye ve düşlemeye başladığımız günden beri aklımızı meşgul eden en eski sorulardan biridir bu. Cevabı merak ediyor, elimizdeki bulgulardan da hareketle kendimizce yanıtlar arıyoruz. Elbette insanın gelecekte neye benzeyeceğini, ne tür bir evrim sürecinden geçeceğini kestirmek zor. Çünkü çok fazla değişken ve belirsizlik söz konusu. Neyse ki tüm bu karmaşıklık bile hayal kurmamıza engel değil. Öyleyse lafı …

Devamını gör »

Dinozorlara Dair Bir Düşünce Deneyi: Teknozorlar

Dinozorlar bundan 230 milyon yıl önce ortaya çıkmıştı ve 65 milyon yıl önce yok oldular. Yani aşağı yukarı 165 milyon yıl boyunca Dünya’nın hakimi onlardı. Günümüzde Dünya’nın hakimi insanlar. Daha doğru bir tabirle homo sapienler. Homo sapienlere dair en eski kalıntı iki yüz bin yıl öncesine ait. Homo sapienler iki yüz bin yılda hem diğer “insan” türlerini yok etti, hem …

Devamını gör »

İlk Önce Uzaylı Robotlarla mı Karşılaşacağız?

NASA uzmanları, 2020’li yıllarda Mars’a insanlı uçuşun mümkün olduğunu düşünüyordu. Ancak günümüzde, önümüzdeki 10 yıl için planlanan ciddi bir proje görünmüyor. Çünkü Mars’a ulaşacak 6 aylık yolculuk boyunca insanların ihtiyaç duyacakları koşulları sağlamak için özel bir mekik tasarımı gerekiyor. Ve bu projenin 500 milyar dolar maliyete ulaşması bekleniyor. “2001: A Space Odyssey”, “Passengers”, “Alien” gibi birçok bilimkurgu filminde, gezegenler arası …

Devamını gör »