Etiket Arşivleri: Tarım

İnsanlık Tarihinin En Güçlü 5 Ekonomik İmparatorluğu

ekonomi

Birçok önemli ölçüt açısından günümüzün süper gücü Amerika Birleşik Devletleri’dir.[1], [2] Ama Amerikalılara (özellikle de muhafazakar Amerikalılara) soracak olursanız, birçoğunun endişesi, ülkelerinin bu liderlik pozisyonunu giderek kaybediyor olduğu yönündedir.[3] Büyük bir mali kriz, sonrasında gelen ılımlı bir toparlanma, yirmi yıldır maaşların artmamış olması; buna ek olarak sınırsız bir potansiyele sahip 1.3 milyar nüfuslu ve hızla yükselen Çin’den gelen sürekli haber …

Devamını gör »

Bir Kıyamet Ambarı: Svalbard Küresel Tohum Deposu

Kuzey Kutbu civarındaki bir ada, insanlığın geleceği için önemli bir hazineyi barındırıyor. Bu hazine ne olabilir? Kömür mü, petrol mü, değerli mineraller mi? Hayır, hiçbiri. Cevap hayatı içinde barındırabilecek kadar küçük bir şey: Tohum. 2020 itibariyle 1,074,533 farklı türdeki gıda mahsulünden elde edilen bu küçük hayat zerreciklerinin milyonlarcası şu an Norveç’in Svalbard Takım Adaları’nda bulunan Küresel Tohum Deposu’nda saklanıyor. Depo, …

Devamını gör »

Uzaya Açılabilecek Bir Türde Olması Gereken Özellikler

evren

Bildiğimiz kadarıyla insan, evrende uzay yolculuğu yapabilen tek akıllı tür. Peki bu beceriye sahip, en azından böyle bir şeyi düşleyebilecek kadar gelişmiş başka canlılar uzaya açılmak için neye ihtiyaç duyarlardı? Öncelikle hipotetik uzaylıların, en az insanlar kadar zeki olmaları gerekli. Günümüz insanı kabaca üç yüz bin yıl kadar önce ortaya çıktı ve son on bin yıldaki atılımları hayranlık uyandırıcı. Oysa …

Devamını gör »

Günümüz Teknolojisiyle 2050’de Dünya

2050 teknoloji

Her ne kadar birçok insan gelecekten korksa da, 2050 yılına gelindiğinde muhtemelen dünyamız bugünkünden çok daha farklı olacaktır. İklim değişikliği, artan nüfus, pandemi, doğal kaynak gibi zorluklar önümüzdeki 10 yılda tüm dünyayı meşgul edecektir. Ancak devam eden sosyal ve ekonomik ilerlemeler, bilim ve teknolojideki tüm yenilikler düşünüldüğünde iyimser olmak için de sebeplerimiz var. Bilgisayarlar, Yapay Zekâ ve Robotlar Var olan …

Devamını gör »

NASA’nın Üzerinde Çalıştığı 5 Bilimkurgusal Teknoloji

nasa bilimkurgu teknoloji proje

Ay’da mobilize manyetik yollar, yabancı dünyalarda yüzebilecek robotlar, uzayda ekilebilir toprak oluşturan mantarlar, prefabrik uzay evleri, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren süper optikler… Kulağa tüm bunlar bilimkurgu eserlerinden fırlamış gibi geliyor olabilir, ancak gerçekliğe bilimkurgudan çok daha yakınlar. Söz konusu projelerin tasarımcıları çeşitli teknoloji şirketlerinde, eğitim kurumlarında ve NASA‘da çalışan isimler ve amaçları Ay, Mars ve ötesine yapılacak seferleri kolaylaştırmak. NASA, …

Devamını gör »

Gürcistan’dan Mars’ta Şarap Üretme Projesi

Mars’ta kar yağıyor olması muhtemel. Tabii bu kar çok ama çok cılız bir şey. Yine de insanların Mars’ı kolonize etmeye başladığı dönemlerde oluşacak iklimsel değişimler orayı belki de pembe, kızıl, kirli beyaz bir kış cennetine çevirebilir. Marslılar ısıtmalı fanusunda oturup dışarıdaki tuhaf manzarayı izlerken canları şarap içmek isteyebilir. Ancak şarap Dünya’da kaldı, tıpkı ozon tabakası, sağlıklı kemik sistemleri, doğal genler …

Devamını gör »

Gelecek, Tarım ve İnsanlık

On bin yıl önce bereketli hilal denilen ve Türkiye’nin de güneyini kapsayan bölgede muhtemelen bir kadın, barınağına dönerken sendeledi ve elindeki tohumlardan bir kısmı yere döküldü. Daha sonra buğdayın atası olan bu bitkiler çimlendi ve tarım denilen ve iyisiyle kötüsüyle uygarlık olarak adlandırılan süreci tetikleyen büyük buluş başlamış oldu. Modern buğdayların atası olan ülkemizde kaplıca olarak bilinen (T. monococcum) einkorn …

Devamını gör »

Marslılar Nasıl Beslenecek?

Elon Musk, Kızıl Gezegen’de bir milyon kişinin yaşadığı bir koloni yaratmayı hedefliyor. Tony Stark gibi adam o, yapar tabii yapmasına ama bu kadar insan ne ile beslenecek? Mars yerleşimcilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için en pratik strateji, aslında orada halihazırda bulunan maddeleri kullanmaktır. Dünya’dan ikmal gemileri yollamak yerine, gıdayı Mars’tan karşılamak mümkün. Araştırmacılar, “Marslıların ihtiyaç duyacağı beş temel şeyin dördü zaten Mars’ta …

Devamını gör »

Yakın Geleceğe Bir Bakış

Gelecek belirsizliklerle dolu vahşi bir dünya. Peki insanların çoğunluğu nerede? Geçmiş zamanda mı, yoksa şimdiki zamanda mı? Belki de geniş zaman. Geniş zaman çok baskıcı değil mi? Rutinlerle ve değişmezlerle dolu. Peki kurduğumuz cümlelerin kaçı şimdiki zamanda kaçı geçmiş zamanda? Kaçımız gelecek zamanda yaşıyor. Gelecek belki düşündüğümüzden daha sıradan, hatta sıkıcıdır. Soğuk Savaş boyunca tüm zaman kipleri biraz paranoyaktı. Özellikle …

Devamını gör »

Besinlerin Geleceğine Bilimkurgusal Bir Bakış

Yediklerimiz yaşamımızı sürdürebilmek için gerekli olduğu kadar, kültürün önemli bir göstergesi de. Bilimkurgu eserlerinde bizi büyüleyen pek çok şeyden biri de hayal edilen gelecekte kültürün nasıl şekillendiğini görmek. Moda, müzik, ulaşım ve mimari gibi ögelerin yanında yiyecekler de bilimkurgu eserlerindeki anlatıyı kavrayabilmemiz ve eserle bağ kurabilmemiz için gerekli sahneleri inşa etmede işlevsel bir rol oynar. Pek çok bilimkurgu filminde ve …

Devamını gör »