Etiket Arşivleri: Sürücüsüz Araba

Ulaşımın Geleceği ve Bilimkurgu

ucan-araba

Pandemi öncesinde bir işe gidiş geliş için yürümeyi, araba veya toplu taşıma kullanmayı seçebilirdiniz. Hatta yolculuk paylaşım uygulamaları sayesinde ortak bir arabada, bir motorda yolculuk talebinde bulunabilirdiniz. Yürüyüş yaparken kalabalık bir caddeden geçmek zorunda kalabilir, motosikletlerden, kuryelerden kaçarak yoğun kavşaklardan karşıya geçmeniz gerekebilirdi. Pandemi çoğu kişi için işe gidiş geliş şeklini değiştirdi, şehirler arasında da hareket etmeye başladık. Belediyeler daha …

Devamını gör »

Sürücüsüz Araçlar Trafik Kaosu Yaratabilir mi?

Günümüzde şehir merkezlerindeki trafiğin berbat olduğunu düşünüyorsanız, bir de sürücüsüz araçların yüklü park ücretleri ödemektense sürekli hareket halinde olmayı “tercih edecekleri” bir geleceği hayal edin. Daha da kötüsü, düşük hızlarda seyretmek daha az yakıt harcayacağından, California Üniversitesi Çevre Bilimleri Fakültesi’nden ulaştırma planlamacısı Doçent Adam Millard-Ball’a göre, otonom araçlar “zaman öldürürken” neredeyse durma noktasına gelecek kadar yavaşlayacak. “İnsanları araçlarını bırakıp toplu …

Devamını gör »

Yaşamımızı Değiştirecek 12 Bilimkurgusal Teknoloji

Teknoloji büyük bir hızla ilerlemeye devam ediyor. Dronlardan tutun da beyin tarayıcı kafa bandına kadar, bilimkurgu filmlerindeki cihazlara benzeyen birçok yeniliğe şahit oluyoruz. Peki yakın gelecekte nasıl teknoloji ürünleri ile karşılaşacağız? Neler geliştirilecek? Genç Girişimciler Konseyi (YEC) şöyle cevap veriyor:  Beyin Tarayıcı Şimdiye kadarki en gelecekçi teknolojilerden biri de, beyin tarama ve beyin dalgalarını algılama teknolojisidir. Muse gibi cihazlar, beyin …

Devamını gör »

Filmlerdeki Başarılı Teknoloji Öngörüleri

back to the future

Bilimkurgu yazarlarının geleceğin teknolojilerini öngörmesi şaşırtıcı değil aslında. Jules Verne‘ün Denizler Altında Yirmi Bin Fersah (1870)’ındaki denizaltısından H.G. Wells‘in Dünyalar Savaşı (1897)’ndaki uzay gemisine pek çok bilimkurgu ürünü günümüz teknolojisine ilham vermiştir. “Bilimkurgucular hayal eder, bilim geliştirir” sözü boşa değildir. Hareketli resmin icadıyla bilimkurgu yazarlarının gelecek tasvirleri de görsel olarak hayata geçti. Yüz yıldan fazla bir süre içinde verilen bilimkurgu …

Devamını gör »