Etiket Arşivleri: Superman

J. Michael Straczynski’den 5 Bilimkurgu Çizgi Romanı

J. Michael Straczynski

J. Michael Straczynski, bilimkurgu camiasında Babylon 5 dizisinin yaratıcısı olarak bilinse de aynı zamanda Amerikan çizgi roman piyasasının önde gelen yazarlarından biridir. Hem olay örgüsü hem de üslup olarak şiir gibi çizgi romanlar yazmasıyla tanınır. Ayrıca her serisine bilimkurgu bakış açısıyla yaklaşmıştır. İşte kendisinin mutlaka okumanız gereken 5 çizgi romanı… Rising Stars Yazarın magnum opusu, 1999-2005 yılları arasında 24 sayı …

Devamını gör »

Superman’in Ardındaki Bilime Bakış

superman-kapak

Havaya bakın! Bu bir kuş! Hayır, bir uçak! Hayır, bu… Superman! O uçabilir, yok edilmezdir, en güçlüdür ve her fırsatta hayatımızı kurtarır! Peki Clark Kent tüm bu muhteşem işleri nasıl başarabiliyor? Gelin, Çelik Adam’ın güçlerinin arka planında yatan bilime bir bakalım. Güç Superman, biz fanilerin hayal bile edemeyeceği ağırlıkları kolaylıkla kaldırabilir. En belirgin özelliklerinden biri bu gücüdür, aynı zamanda en …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Unutulmaz Dünyaları

Bilimkurgu, robotların insan hayatında yer aldığı, uzaylıların olduğu, zaman yolculuğunun gerçekleştiği, insanların klonlandığı ve daha akla gelmeyecek türlü türlü teknolojinin varlığıyla bugüne dek ilgi odağı olmuştur. Tüm bunların yanında kurgusal gezegenler de bilimkurgu filmlerinde ve kitaplarında çok önemli bir yere sahiptir. Yazarların Dünya’dan esinlenerek kurguladığı gezegenler de gelecek uzay yolculukları ve yeni keşifler için birer fener olma özelliği taşımaktadır. İklimleriyle, …

Devamını gör »

Bilimkurgu Alt Türlerinden Esinlenen Süper Kahraman Çizgi Romanları

Çizgi roman yazarlarının çoğu, özellikle Grant Morrison ve Mark Millar gibi ustalar, bilimkurgu tutkunu kimselerdir ve sevdikleri temaları kullanmayı severler. Özellikle ellerinde Batman gibi her yere çekebilecekleri bir kahraman varsa… Zaman Yolculuğu: The Return of Bruce Wayne Batman: The Return of Bruce Wayne, çizgi roman sektörünün muhtemelen en uçuk yazarı ve tutkulu bilimkurgu hayranı olan Grant Morrison’un tartışmalı klasiklerinden biri. …

Devamını gör »

Ya Superman Kötü Olsaydı: Brightburn

Superman, çizgi roman karakteri olarak tanındığı ilk zamandan beri adaletin ve eşitliğin sağlayıcısı olarak idealist bir duruş sergilemiştir. Henüz bebekken evlatlık alındığını ve gerçek ebeveynlerinin yok olan başka bir gezegenden olduğunu öğrendiğinde haliyle yıkılır, ama aynı şeyleri yaşayan başka insanların yardımına koşarak kendine bir kimlik edinir. Neticede inanılmaz güçlere sahiptir. Çok güçlü, hızlı, duyuları muazzam ölçüde gelişmiş üstün bir canlı …

Devamını gör »

Superman Manhattan’a Karşı

“Hepimiz kuklayız Laurie. Ben yalnızca iplerini görebilen bir kuklayım.” Yok olan Kripton gezegeninin son evladı Kal-El, Kansaslı Jonathan ve Martha Kent çifti tarafından Amerikan değerlerine bağlı, ahlaklı bir adam olarak yetiştirilir. Gazete muhabiri Clark Kent olarak suçluları ifşa etmek tek mücadele yöntemi değildir. Işık hızında uçabilir, gözlerinden lazer saçabilir, binaları taşıyabilir, x-ray ile neredeyse her şeyin içini görebilir.  O bir …

Devamını gör »

Superman’in Komünist Olduğu Alternatif Bir Kurmaca Evren

Bilimkurguda alternatif tarih anlatıları önemli bir yere sahip. “Peki ya öyle değil de şöyle olsaydı” sorusuna bir cevap hükmünde, tarihte nasıl gerçekleştiğini bildiğimiz önemli bir olayın farklı versiyonlarını sunan bu hikâyeler her zaman ilgi çekici birer fikir jimnastiği olmuştur. Akla ilk gelen örnekler arasında elbette Philip K. Dick’in kaleme aldığı ve diziye de aktarılan “Yüksek Şatodaki Adam” bulunmakta. II. Dünya …

Devamını gör »

Superman’in Aile Destanı: Krypton

Krypton

Superman’siz bir Superman yapımının başarılı olması mümkün mü? Superman’in ailesinin bilinmeyenlerini anlatan Krypton umut vaat ediyor, ancak etkileyici olmaktan da uzak. Syfy’ın dizisi Krypton, Kal-El’in (nam-ı diğer Superboy) gezegen yok olurken babası tarafından Dünya’ya gönderilmesinden 200 yıl öncesinde, Superman’in yok olmaya mahkum gezegeninde geçiyor. Peki ana kahramanından yoksun ve diğer tüm kahramanlarının da sonunda uzay tozu olmaya mahkûm bir diziyi …

Devamını gör »

Süper Kahramanların Otorite ile Bitmek Bilmeyen Mücadelesi

Edebiyatta en sevilen karakterler genellikle başkaldıranlar, kurallara uymayanlar, mevcut düzeni bozanlardır. Tom Sawyer‘dan beri bu böyledir. Hanım hanımcık kızları veya izci oğlanları kimse önemsemez. Hatta bunu bilen sinemacılar yakın zamanda çocuk kitaplarının küçük hanımefendisi Nancy Drew‘ı kaykaycı, asi bir karaktere dönüştürdüler. Ortaya eğlenceli bir film çıktı o ayrı… Aslında, Nancy yakın zamanlarda çizgi romanlarda da bu yöne kaymıştı ama çizgi …

Devamını gör »

En Muhteşem 10 Rus Süper Kahraman

rus super kahramanlar

Süper kahraman janrının bilindik öğeleri 1938’de Action Comics’in birinci sayısındaki Superman’le beraber oluşmaya başladı. II. Dünya Savaşı sonrasında ABD ve Rusya arasındaki ilişkilerin durumuna bağlı olarak, Amerikan çizgi romanlarında Rus karakterler genellikle kötü olarak resmedildi. Kızıl Hayalet (Red Ghost) ve Abomination (Menfur Şey) gibi bir lakabı olanları saymazsak birçoğunun adı bile yoktu. Uzun çeneli Amerikan süper kahramanları tarafından sadece yumruklanmaya …

Devamını gör »