Etiket Arşivleri: Star Trek: The Next Generation

Robot Hakları ve İnsanlığın Geleceği: The Measure of a Man

star trek tng measure of a man

Otomasyon teknolojilerinin gelişmesiyle beraber insan hayatındaki rolü hızla artan robotlar, hiç şüphesiz geleceğimizde de büyük bir yer kaplayacak. İşin teknik boyutu bir kenarda gelişirken, etik ve felsefi sorunların da benzer bir çabayla ve büyük bir dikkatle tartışılması gerekiyor, aksi takdirde bu teknolojinin de insan tarihindeki birçok buluş gibi “kötü ellere geçmesi” veya olumsuzluklara sebep olması ve geçmişte yapılan hataları tekrarlatması …

Devamını gör »

İkinci Sezonuyla Star Trek: Picard

star trek picard

Galiba ne dilediğimize dikkat etmeliyiz! Star Trek: Picard‘ın ikinci sezonundan başka hangi dersi alabiliriz ki? Patrick Stewart‘ın birkaç yıl önce ikonik Jean-Luc Picard rolüne geri döneceği duyurulduğunda, bu herhangi bir Trekkie’nin umabileceğinden çok daha fazlasıydı. Kaptan Picard sonunda hak ettiği finale kavuşacaktı! Ancak bu kadar baştan savma bir dizi izleyeceğimizi nereden bilebilirdik? Başkarakteri ile The Next Generation günleri arasına bir …

Devamını gör »

Patrick Stewart: Roddenberry Beni Sevmezdi!

Star Trek hayranlarının Gene Roddenberry‘ye teşekkür etmek için bir dolu nedeni var. Bu nedenlerden ilki ve belki de en önemlisi serinin yaratıcısı olması. Ancak Roddenberry, kariyeri boyunca dizinin sevenleri arasında anlaşmazlığa neden olacak tartışmalı kararlar da verdi. Orijinal Seri’nin üçüncü sezonundan uzaklaşmayı seçmesi buna örnek gösterilebilir. Onun bu kararı, yapımın kalitesinde gözle görülür bir düşüşe neden olmuştu. Yine bir diğer …

Devamını gör »

Efsanenin Dönüşü – Star Trek: Picard

Kişisel anlamda duygusal bir aydınlanma ve sığınma ihtiyacınız mı var? Bilge birinin gelip hatalarınızı düzeltmesini mi istiyorsunuz? O zaman bilimkurgunun en bilinen ve saygı gören karakterlerinden birinin geri dönme zamanı gelmiş demektir. Star Trek: Picard, 1987 ve 1994 yılları arasında yayımlanan Star Trek: The Next Generation dizisinin devamı niteliğinde. TNG, 60’lı yıllardaki orijinal versiyonuna oranla daha az ilgi çekti, ama …

Devamını gör »

Geleceğin Düşleri: Bilimkurguda Uyku

Günümüz teknolojisinde, uyumanıza yardımcı olan beyaz-gürültü makinelerinden uyanmanızı kolaylaştıran ŞAD ışıklarına kadar birçok uyku odaklı alet mevcut. Bunlara ek olarak uyku kalitenizi artırma amaçlı çeşitli uygulama ve ürünler de var. Bu tip teknolojiler elimizde varken bilimkurgu film ve hikayelerinde daha kaliteli bir uyku veya daha verimli bir uyuma süresi vaat eden kurgusal olgular olması kaçınılmaz. Birçok bilimkurgu hikayesine göre, gelecekte …

Devamını gör »

Bilimkurgu Sinemasında Yemek Kültürü

Cyberpunk

Coğrafi, ekonomik ve ekolojik yapıya ve tarihsel sürece göre gelişim gösteren yemek kültürü, toplumların beslenme ve yaşam tarzlarını yansıtır. Coğrafi konum olarak zengin bir mutfağa sahip olan Türkiye’de Asya, Balkan ve Akdeniz yemeklerinin esintilerini bulabiliyoruz. Her bir toplumun kendi mutfağına sahip olması önemli bir zenginliktir. Yedinci sanatta da yemek kültürünün önemli bir yeri vardır. Eserlerde karakterlerin yemek masasına kuruldukları sahneler …

Devamını gör »

Star Trek: DS9 ve Voyager’ın Blu-ray’leri Neden Yok?

Orijinal Star Trek’in ve Star Trek: Next Generation’ın Blu-ray olarak düzenlenmiş yeni versiyonlarının piyasaya sürülmesinden sonra, Star Trek hayranları DS9 ve Voyager için de aynı beklentiye girmişti. Ancak bunun için oldukça yoğun çalışmalar yürüten Robert Meyer Burnett’e göre böyle bir ihtimal ne yazık ki çok düşük. Dahası bu tip bir proje, CBS ve Paramont için hem meşakkatli hem de maliyetli …

Devamını gör »

Güneşi Kafeslemek: Dyson Küresi

Enerji… İnsanlığın bitmeyen ihtiyacı. Kişi başına düşen enerji tüketimi, gelişmiş ülkeleri gelişen ve gelişmemiş ülkelerden ayıran bir mihenk taşı. Örneğin Dünya nüfusunun %5’ini bile oluşturmayan ABD tüketilen tüm enerjinin %25`ini harcıyor. Aynı şekilde uygarlıkları da tükettikleri ya da elde ettikleri enerjiye göre sınıflandırmak mümkün. İsmini duymuş olabileceğiniz Kardashev Cetveli tam da bunu yapıyor. Tip I olarak adlandırılan uygarlıklar üzerinde yaşadıkları …

Devamını gör »

Uzay Yolu’nun Yaratıcısı: Gene Roddenberry

Bilimkurgu evreninde Uzay Yolu (Star Trek) gibi çığır açıcı bir yapıta imza atan, Amerikalı ünlü senarist, yazar, yönetmen ve yapımcı Gene Roddenberry (tam ismi Eugene Wesley Roddenberry), 19 Ağustos 1921’de ABD’nin Teksas eyaletinin El Paso kentinde doğdu. II. Dünya Savaşı’nda B-17 savaş uçaklarını kullanan Roddenberry, yazmaya 1940’ların sonunda ticari bir havayolu şirketi için pilotluk yaparken başlamıştı. 1949-1953 arasında Los Angeles …

Devamını gör »

Star Trek Kronolojisi

Yeni Star Trek dizisi Discovery, Vulkanlar tarafından büyütülmüş yetim bir insanı anlatıyor. Peki Yıldız Filosu görevlisi Michael Burnham‘ın hikayesi kronolojide nerede duruyor? CBS kanalında yayımlanan dizi Kirk ve Spock‘un maceralarını anlatan orijinal Star Trek’ten 10 yıl öncesinde geçiyor. Dolayısıyla Discovery, orijinal dizinin sürekliliğinde geçiyor ve bu niteliğiyle de “Ana Zaman Çizgisi”ne dair önemli bilgiler sunma iddiası taşıyor. 2009 yılında J. …

Devamını gör »