Etiket Arşivleri: SETI

SETI Paradoksu Hipotezi: Ya Herkes Sadece Dinliyorsa?

seti paradoksu

İtalyan asıllı Amerikalı fizikçi Enrico Fermi, Manhattan Projesi kapsamında çalıştığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki meslektaşlarıyla uzaylılar hakkında sohbet ederken tarihe geçecek bir soru sordu: “Herkes Nerede?” Aslında oldukça basit bir soru olan bu cümle, Fermi Paradoksu’nun da temelini oluşturacaktı. Öyle ya, devasa bir evrende yaşamamıza rağmen ortalıkta kimseler yoktu. O günden beri bu paradoksa çok sayıda çözüm önerisi getirildi. Bunlardan biri de herkesin …

Devamını gör »

Aşma Hipotezi: Ya Gelişim Dışa Değil de İçe Doğruysa?

“Herkes nerede?” 1950’de İtalyan-Amerikan fizikçi Enrico Fermi‘nin yönelttiği bu oldukça basit soru, ileride Fermi Paradoksu‘nun da temelini oluşturacaktı. Öyle ya, devasa bir evrende yaşamamıza rağmen ortalıkta kimseler yoktu. İşte Fermi Paradoksu, bu tezatlığın bilim literatüründeki adı hâline geldi. Fermi’den sonra bu paradoksa çok sayıda çözüm önerisi getirildi. Bunlardan biri de, yeterince gelişmiş bir uygarlığın fiziksel evrenin ötesine geçebilecek bir “aşkınlık” …

Devamını gör »

Dar Pencere Hipotezi: Ya Geç Kaldıysak?

“Fermi Paradoksuna Çözümler” yazı dizisinin bu bölümünde Dar Pencere Hipotezi‘ni masaya yatırıyoruz. Bilindiği gibi meşhur Drake Denklemi‘ne göre şu an zeki yaşamla dolup taşan bir evrende yaşıyor olmalıydık. Ama sorun şu ki ortada kimse yok! Âdeta evren, büyük bir sessizliğe gömülmüş durumda. Peki ama neden? Bu soru, bilim insanı Enrico Fermi‘nin de aklını kurcaladı ve o ünlü, “Herkes nerede?” sorusunu sorarak bilim …

Devamını gör »

Bir Roman, Bir Film: Carl Sagan’ın Mesaj’ına Kapsamlı Bir Bakış

contact-mesaj

Argus Projesi’ndeki radyo teleskopların tam da doğru zamanda Vega yıldız sistemini dinliyor olması büyük bir şanstı. Eğer o gece o teleskoplar o yıldıza çevrilmemiş olsa, bilim insanları dünya dışı yaşama dair sinyalleri hiçbir zaman alamayabilirdi. Şans eseri, o sırada asal sayıların yayımlandığı o sinyal alındı ve dünya tarihi sonsuza dek değişti. Carl Sagan‘ın ünlü romanı Contact (Mesaj, Say Yayınları), kısaca …

Devamını gör »

Uzaya Yayılan Radyo Sinyallerimiz Ne Kadar Uzağa Gidebilir?

Proxima Centauri Sinyal

Bilimkurgu eserlerinin en büyük açmazlarından biri Einstein tarafından keşfedilmiş ve daha sonra deneylerle doğrulanmış olan ünlü “kütlesi olan hiçbir cisim ışıktan hızlı hareket edemez” ilkesidir. Evrende keşfedilmeyi bekleyen trilyonlarca gezegen dururken o gezegenlere ulaşma umudunun olmaması insanı hayal kırıklığına uğratır. Ama ikinci bir hayal kırıklığı daha vardır: Yıldızlara ulaşamadığımız gibi onlarla kolaylıkla haberleşemeyiz de. Çünkü ışıktan hızlı sinyal iletemeyiz. Yani …

Devamını gör »

Dünya Dışı Yaşam Arayışında Kritik Bir Eşikte Olabiliriz

Özel girişim tarafından finanse edilen bir dünya dışı yaşam araştırma fonu olan Breakthrough Listen ilk kez kayda değer bir sinyale rastladığını resmen duyurdu. Bu haber üzerine internet hareketlendi. BLC-1 olarak adlandırılan sinyal, beklediğimiz ilk temas olabilir miydi? Buldukları sinyal hakkında bir rapor hazırlamakta olan bilim insanlarına göre bu sorunun yanıtı muhtemelen “hayır.” Şu an uzayda insan ürünü pek çok radyo …

Devamını gör »

Proxima Centauri’den Geldiği Düşünülen Bir Sinyal Yakalandı

Proxima Centauri Sinyal

Geçtiğimiz günlerde Breakthrough Listen‘dan bir grup araştırmacı, gizemli bir sinyal yakaladığını duyurdu. Sinyalin Proxima Centauri civarından geldiği düşünülüyor. Proxima Centauri, Güneş’e en yakın yıldız sistemi ve 4 ışık yılı uzaklıkta. Sinyali bu kadar heyecan verici kılan şey de, bu yıldızın etrafında gelişmiş bir medeniyetin olabileceği ihtimalini güçlendirmesi. Elbetteki haber net bir kanıt sunmuyor. Yine de heyecanlanmamak elde değil. Heyecana neden olan sinyal, Wow! sinyali ile …

Devamını gör »

Ay’ın Uzak Tarafında Kurulacak Teleskopla Uzaylılar Aranacak

Evren’de yalnız mıyız? Bu sorunun yanıtı ne olursa olsun, her durumda felsefi ve bilimsel anlamda alt üst edici niteliktedir. Yanıtı öğrenmek için bilim insanları uzun zamandır radyo teleskoplarını kozmosa çeviriyorlar. Umudumuz, oralarda bir yerlerdeki zeki türlerin yayımlayabileceği radyo sinyallerini tespit etmek. Ancak onlarca yıllık dinleyiş henüz sonuç vermedi. Şimdiye kadarki en kapsamlı araştırmalardan biri Avustralya’daki Murchison Widefield Array radyo teleskobu …

Devamını gör »

Çin, Dünya Dışı Yaşam Arayışında Birinciliğe Oynuyor

Gök bilimciler, Çin’in dünyanın en büyük tek çanaklı teleskopu olan ‘Beş Yüz Metrelik Küresel Diyafram Radyo Teleskopu‘ (FAST) ile kendini dünya dışı yaşam arayışında liderlik konumuna getirdiğini ifade ediyor. Geleneksel olarak dünya dışı zeka arayışı, Batı dünyasının hakim olduğu bir alan. Ama Çin, FAST ile bu Batı hakimiyetini yıkma yolunda. Çin sayesinde SETI’ye Asya damgası vurulmuş durumda. Dahası ve çok …

Devamını gör »

Uzaylılar İletişim Kurarsa Planımız Var mı?

Hep, “evrenin bir köşesinde bizim gibi zeki varlıklar var mıdır?” diye merak etmişizdir. Evrenin büyüklüğü düşünülecek olursa muhtemelen var. Lakin onları bulsak bile temasa geçemeden büyük ihtimalle ya onlar ya da biz yok olacağız. Yüz milyon ışık yılı uzaklıkta bir medeniyet bulduğumuzu düşünün. Elde edeceğimiz tek sonuç evrende hâlâ yalnız olduğumuzdur… Çünkü onlarla iletişim kurmak bile anlamsız bir çaba. Bulduğumuz …

Devamını gör »