Etiket Arşivleri: Resim

Tüm İnsan Türünü Tek Karede Temsil Etmek Mümkün mü?

insan

1972’de Carl Sagan, insanlığı uzaya göndermeye hazırlanıyordu. Pioneer görevleri insansız olsa da, ola ki bir uzaylıya rast gelir diye Sagan’dan insanlığı temsil edecek bir görsel istendi. Sagan, eşi Linda Salzman ve arkadaşı Frank Drake‘in yardımıyla iki çıplak insan figürü çizdi. Sagan’ın hatıratına bakılırsa Linda, kadını Asyalı, erkeği de Afrikalı özellikleri barındıracak şekilde çizmişti ama bir şekilde, iki figür de 1970’lerin …

Devamını gör »

Yapay Zekâ ile Görsel Tasarlama: DALLE-2, Midjourney ve Stable Diffusion

yapay zeka resim robot

1920’li yıllar görece bir refah ve demokrasi dönemiydi. 2020’li yıllar ise berbat başladı ve daha da berbatlaşarak devam ediyor. 1920’li yıllar her şeyin parlak göründüğü ve insanlığın geleceğe dair büyük umutlar beslediği bir dönemdi. 2020’li yıllar ise dünyanın giderek belirsizleşen, fakat her hâlükârda oldukça karanlık görünen bir geleceğe doğru hızla sürüklenmeye başladığı bir dönem. 1920’li yıllar dünyanın teknolojik anlamda yeni …

Devamını gör »

Roland Emmerich’in İptal Edilen Vakıf’ından Konsept Çizimler

foundation konsept cizimler roland emmerich

Şu sıralar Apple dizi uyarlaması ile bolca konuşulan Isaac Asimov‘un Vakıf Serisi, yıllar boyunca pek çok yapım şirketinin iştahını kabarttı. Ancak değişken karakterleri, zamansal sıçramaları, kesitli anlatıları ve uzak gelecek betimlemeleriyle hem yönetmenlerin hem de senaristlerin gözünü korkutuyor, yapım şirketlerini geri adım atmaya zorluyordu. Öyle ki, zaman içinde pek çok proje ya başlamadan iptal edildi ya da ilerleyen safhalarda işin …

Devamını gör »

Yapay Zeka #2: Yapay Zeka Yaratıcılık Gerektiren İşler Yapabilir mi?

yapay zeka

Son yıllarda pazarlama amaçlarına yönelik olarak kullanmak üzere yapay zekâ ile yakından ilgilendim. Bu uğraş bilimkurguya olan ilgimi körükledi ve bilimkurgu öykü ve romanları yazmaya başladım. 2016 yılının Temmuz ayında androidlerin insanlarla eşit haklara sahip olma mücadelesini konu alan Ogox romanım yayımlandı. Bu yazıda da yapay zekanın yaratıcılık gerektiren alanlarda neler yapabildiğini ele alacağım. Yaratıcılık denince ilk akla gelen alanlardan …

Devamını gör »

Yapay Zeka Sanat Yapabilir mi?

yapay zeka tasarım

Fransa’nın soylu ailelerinden de Belamy’lerin portrelerinden oluşan bir sergiyi inceliyorum. 18.yüzyıl Fransız soylularından beklenebilecek asil ve vakur duruşlar, derin bakışları ilk anda fark ediyorum. Ve klasik yağlı boya çizimi 18. yüzyıl portreleri; pointilizmi andıran bir teknikle yeniden yorumlanmış. Geçmişi gelecekle bütünleştiren bu modern yorumu takdir ediyor ve eserin sahibini soruyorum. Ve asıl hikaye şimdi başlıyor. Klasik portrelere getirilen bu cesur …

Devamını gör »

Sovyet Sanatçıların Gözünden Uzayda Komünizm

Uzayda Komünizm

Sovyet sanatçılar yeryüzünde bir işçi sınıfı ütopyası oluşturma hayaliyle yetinmemiş ve uzayda da büyük komünist düzenin diğer dünyalara ulaşacağı hülyalarına dalmıştı. Bu galerimizde uzaydaki komünist yaşamı tasvir eden konsept tasarımlar ve sanat yapıtlarını göreceksiniz. Hazırlayan: Emre İnanır | Kaynak: Gizmodo

Devamını gör »

Karanlık Ruhlu Bir Deha: H. R. Giger

giger

Hans Rudolf Giger, 1940 yılı Şubat ayında İsviçre’de küçük bir şehir olan Chur’da, sıradan orta sınıf bir ailede doğdu. Giger henüz çok küçükken eczacı olan babası terfi ödülü olarak bir eczacılık firmasından insan kafatası aldı. Bu ödül, genç Hansruedi’yi derinden büyülemişti. O günden sonra, Hansruedi’de karanlık ve ilginç şeylere karşı bir ilgi oluşmaya başladı. Salvador Dali’nin ve Jean Cocteau’nun eserlerinin yer aldığı kartpostal …

Devamını gör »

Kıyamete Ağıt: Melancholia

Amerikan film eleştirmenlerinin 2011’in en iyi filmi ilan ettikleri Melancholia, Lars von Trier’ın girdiği depresyonun ikinci ürünüydü. Bir anlamda Antichirst’in devamı niteliğindeydi. Antichrist’in adındaki kıyamet iması, filme bütünüyle yansımamasına karşın, kötücüllüğü ve depresifliğiyle gerçek manasıyla bir kıyamet filmi olan Melancholia’ya geçiş anlamına da geliyordu. Antichrist’teki dinsel motiften (Deccal’ın yeryüzüne inişi) Melancholia’da bilimi referans aldığı bir kıyamete (Melancholia adlı bir gezegenin …

Devamını gör »

Robotlar Sanat Yapabilir mi?

Robotların, yazılımların ve makinelerin insanlar kadar iş yapabildiği bir dünyada bazı insanlara özgü işlerin yerini hiçbir makinenin alamayacağı düşünülebilir. Sanat, edebiyat, şiir, müzik… İnsani tecrübelere sahip olmayan, duygusal iniş-çıkışlar yaşamayan bir robotun sanat üretmesi mümkün olabilir mi? Bilgisayar programı Aaron, belki de olabileceğini düşündürüyor. 1970’lerden bu yana kullanılan Aaron adlı programın ürettiği bazı resimler, insan elinden çıkmış eserler gibi görünüyor. …

Devamını gör »

100 Yıl Önce Sanatçıların Gözünden 2000 Yılı

France_in_XXI_Century._Air_battle

1899, 1900, 1901 ve 1910 yıllarında Jean-Marc Côté ve diğer sanatçılar tarafından A 19th-Century Vision of the Year 2000 adlı fütüristik bir resim serisi oluşturuldu. Başlangıçta sigara paketlerinde kullanılan resimler sonradan kartpostallara dönüştürüldü. Sanatçılardan 2000 yılının yaşamını düşlemeleri ve betimlemeleri istenmişti. Ancak sadece 19. yy giyim tarzına değil, pervane kullanımının yaygınlığına da bakarsak, öngörüleri yeterince uzağa gidemediğini ve mevcut teknolojik …

Devamını gör »