Etiket Arşivleri: Radyo

Omelas: Bugün, Yarın ve Daima Bilimkurgu

Omelas bilimkurgu acik radyo

Jülide Kayaş ve İsmail Yamanol‘un hazırlayıp sunduğu Omelas, her on beş günde bir Açık Radyo‘da dinleyicileriyle buluşuyor. Program, adını Ursula K. Le Guin’in unutulmaz öyküsü “Omelas’ı Bırakıp Gidenler“den alıyor ve her bölümüyle belirli bir döneme ve temaya yoğunlaşıyor. Bilimkurgunun ortaya çıkışı, gelişimi, çağdaş toplumdaki yeri hakkında yazarlar, konular, sanat yöntemleri ve akımlar üzerinden çeşitli bilgilerin paylaşıldığı programda tarihsel bir perspektif …

Devamını gör »

Mucit, Deha ve Zamanın Çok Ötesinde Bir Fütürist: Nikola Tesla

nikola tesla

“Bilim insanı derhal sonuç beklemez. İleri fikirlerinin hâlihazır biçimde kabul edileceğini de ümit etmez. Onun eserleri, geleceğe dikilen bir fidan gibidir. Bilim insanının amacı ileride geleceklerin temelini atmak ve onlara yol göstermektir.” Nikola Tesla yeni bir çağın kapılarını aralayan, bilimle yaratıcılık ve hayal gücünü birleştiren bir deha, pek çok kişiye göreyse zamanının ötesinde bir dâhidir. Dünyaya yüz yıl kadar erken …

Devamını gör »

Yazarlara Janjanlı Ambalajlı, Çikolata Kaplı Tuzaklar

yazar tuzak

İtalo Calvino, okurun hayranı olduğu yazarın fiziksel varlığını görmesinin edebiyatın mutlak yenilgisi olacağına inanıyordu. Kendisiyle tanışmak isteyen bir öğrenciye şöyle cevap vermişti mektubunda: “Sayın Hanımefendi, size bir nasihat, yazarları asla şahsen tanımayı istemeyiniz. Bir yazarın değeri varsa, o değer eserlerinde yatar. Onu şahsen tanımanın hiçbir katkısı yoktur.” Yıllar içinde benim gözlemim de okurun yazar hakkında ne kadar az bilgisi varsa o kadar …

Devamını gör »

“Youtube Killed The Television Star” ve Tüketim Alışkanlıklarının Değişimi

Teknoloji duraklamaz, aksine en kötü zamanlarda bile logaritmik artışla tek yönlü olarak gelişimini sürdürür. Toplumlar ise bu hıza uyum sağlayabildiği ölçüde gelişir. Asimov‘un da dediği gibi “Hayatın en üzücü yanı, bilimin bilgi toplama hızının toplumun bilgelik edinme hızından daha yüksek olmasıdır.” İnternetin hayatımıza girmesiyle beraber bilgi toplama hızının yanında bunu paylaşma hızı da değişti, bilginin alışverişi kolaylaştı ve toplumların alışkanlıklarının …

Devamını gör »

Otostopçunun Galaksi Rehberi Hakkında 16 Eğlenceli Bilgi

Douglas Adams‘ın popüler bilimkurgu serisi “Otostopçunun Galaksi Rehberi“, her insanın mutlaka okuması gereken muhteşem bir yaratıcılık ve mizah örneğidir. Eser, eğlenceli kurgusu ve anlatımının yanı sıra birbirinden “enteresan” karakterleriyle de unutulmazlar arasına girmiştir. Sitedeki 42. yazımda, kitapla ilgili 42 bilgi vermek istedim ancak 42 bilgi uzun ve sıkıcı olacağı için bu sayıyı 16 ile sınırladım. Her neyse, daha fazla vakit kaybetmeden hayat, …

Devamını gör »

Radyonun Gücü: Orson Welles’in Sunumuyla Marslıların İstilası

Gelişen teknolojiyle birlikte, dünyada radyonun yaygınlaşması 1930’lu yıllara rastlar. Bu dönemde radyo ile yapılan yayınlar geniş kitlelere ulaşmaya başlamış, milyonlarca radyo cihazı satılmış ve bu sayede radyonun kitleler üzerindeki etkisi de artmıştır. Radyonun o zamanki gücü, bugünkü internetin gücüyle kıyaslanabilir. Ulaşım ve haberleşme imkânlarının sınırlı olduğu 30’lu yıllarda radyolar, gazetelerle birlikte, haber almanın ender kaynaklarındandı. Yine bu yıllarda başlayan canlı …

Devamını gör »

Uzaylı Avcıları Yapay Zekanın İzini Sürüyor

Evrenin derinliklerinde dünyadan başka bir yerde de canlı var mı sorusu, artık konunun uzmanları tarafından çok daha farklı biçimde soruluyor. SETI projesinde yer alan üst düzey gökbilimci Seth Shostak, ileride bir gün uzaylılarla değil, ‘düşünen makinelerle’ iletişim kurmamızın daha büyük olasılık olduğunu söylüyor. Search for Extraterrestrial Intelligence (Dünya Dışı Zeka Arayışı) ya da kısa adıyla SETI olan örgüt, evrenin derinliklerinde …

Devamını gör »

Dünya Dışı Canlılarla İletişim

Dünya dışı kompleks yaşam formlarının bizi aradıklarını düşünün. Zaten aramızda oldukları fikrini göz ardı ettiğinizde, karşılacakları iki büyük problem mevcut. 1. Işık Hızı Evrenin çok geniş olduğunu bildiğimizden beri ışığın bile içerisinde alacağı yolun ne kadar uzun olabileceğini anladık. Söz konusu yaşam formlarının uzay-zaman kontrolü üzerine teknolojik gelişmelere sahip olmadığını, bize yakın bir seviyede olduklarını ele alalım. Yaklaşık 100 yılı …

Devamını gör »

Arthur C. Clarke’ın 1976 Yılındaki Gelecek Öngörüleri

Isaac Asimov ve Robert A. Heinlein ile birlikte “Bilimkurgunun Üç Büyük Babası” arasında gösterilen ve 2008 yılında hayata veda ettiğinde arkasında onlarca unutulmaz eser bırakan Arthur C. Clarke, hiç kuşkusuz gelmiş geçmiş en önemli bilimkurgu yazarlarından biri. O sadece bilimkurgunun iflah olmaz okurları için değil, bilimselliğe ilgi duyan herkesin okuması gereken bir isim. İleri görüşlülüğünü ve güçlü öngörü yeteneğini şiirsel …

Devamını gör »

Geleceği Resmeden Yazar: Jules Verne

Kutuplardaki buz yığınları atom gücüyle eritilecek… Milyonlarca dönüm verimli arazi dünyaya katılacak… İnsanlar göklere tamamen hâkim olacak… Mevsimlerin seyri değiştirilecek ve çöller birer bahçe haline getirilecek… Gezegenlere yolculuklar başlayacak… Sürekli barışı sağlamak için merkezi Amerika’da olmak üzere bir dünya devleti kurulacak... Yukarıda saydığımız tüm bu gelecek öngörüleri, unutulmaz bilimkurgu yazarı Jules Verne‘e ait. Elbette söz konusu öngörülerin ne isabetle gerçekleşip …

Devamını gör »