Etiket Arşivleri: Orta Çağ

Ömrümüzün Bütün Çağları ve Dünya Tarihi

İlk çağ insanlarını konu alan diziler, filmler, belgesellerde dönemin aristokratları çoğunlukla şımarık, bencil, acımasız ve haz düşkünü olarak tasvir ediliyor. Bütün bu olumsuz özelliklerine rağmen bir yandan da renkli ve özgür düşünceli insanlar olmaları onları sempatik kılıyor. Hristiyanlık öncesinde yaşamış insanların belirgin zihniyet farklılığı tek tanrılı dinlerin ölçülü ve ahlaklı olmayı vazederek insanlığı epeyce törpülemiş olduğunu gösteriyor. Demek ki Neitzsche’nin …

Devamını gör »

Gelecekten Geçmişe Bir Kıyamet Kitabı

Bilim şimdiki kuramsal limitlerinin ötesine taşıp zamanda yolculuğun formülünü bulabilseydi, bu belki de en çok tarihçilerin işine yarardı. Geçmişe ait birtakım bulgular-belgeler, üzerinde mesai harcanan ve aydınlatılmaya çalışılan dönemle ilgili muğlak veya kesin bilgiler verse de, aynı vakanın farklı dünya görüşündeki tarihçiler tarafından tamamen zıt yorumlandığı da oluyor. Sonuçta tarih, pozitif bilimler gibi gözlem veya deneye dayalı, ölçümler yapılabilen bir …

Devamını gör »

Orta Çağ’ın Bilimkurgusu Nasıl Bir Şeydi?

Bilimkurgu (BK), tereddüt edilmeden modern zaman edebiyatıymış gibi görünebilir, ama aslında bu tür yüzlerce yıl eskidir. Örneğin, 12. yüzyıl Suffolk’unda ortaya çıkan ve hiç kimsenin anlayamayacağı bir dil konuştuğu bildirilen yeşil yaratıklar olan “Woolpit’in Çocukları” var. Ayrıca, 11. yüzyılda bir çift kanat yapıp Malmesbury Manastırı’nın tepesinden uçan Eilmer adlı bir rahibin hikayesi ve 15.yy dan kalma anlaşılmaz, henüz kimsenin çeviremediği, …

Devamını gör »

Orta Çağ’ın Izdırabı ve Bilimkurgu: Candlepunk

Orta Çağ toplumlarını baz alan bir bilimkurgu kulağa hoş gelmiyor. Hiç hem de. Böyle bir şey neye benzeyebilir ki? Kılıç, kalkan, büyü ve anakronistik teknolojiler… Orta Çağ’da internet olduğunu düşünün mesela. Papa, imparatorlara gizli serverler’dan mesajlar yolluyor. Beton gibi masaüstü bilgisayarlar var. Windows 95 benzeri işletim sistemleri, kutsal forumlar filan… Fakat böyle bir teknoloji ortaya çıksa bile, halkın ve bireylerin kullanımına açılabilecek …

Devamını gör »

Çarkların ve Vidaların Arsız Müziği: Clockpunk

I bled on a pivotal stretch Like a clockwork Christ Bears sore stigmata, bored Cradle of Filth’in Babalon A.D. şarkısı hastalıklı bir gerilim ile başlıyor. Daha sonra Dani Filth iblise benzer o meşhur sesiyle yukarıdaki nefret manifestosunu tıslıyor. Dani Filth’in sesi kadar kalemi de güçlüdür. Nitekim sırf bu satırlar bile inanılmaz bir imge taşıyor. Extreme metal müziğinin dehlizlerinden kopan bu …

Devamını gör »

Karanlık Çağlar Yeniden mi Geliyor?

Fransa’daki Lasko mağarasına çizilen resimler otuz bin yıldır sapasağlam yerinde duruyor. Mısır yazıtları altı bin yıldır ayakta ve okunabiliyor. Sümer yazıları dört bin yıldır kil tabletlerde kazılı… Öklit’in büyük kitabı Elementler iki bin yıl sonra bile okunabiliyor. Peki teknolojinin parlak örnekleri olan CD-Rom ve flaş belleklerin ömrü ne kadardır dersiniz? Ya da sabit disklerin? Bildiğimiz kadarıyla hiç biri on yıldan …

Devamını gör »

Çağlara Dair

Tarih çağları sistemi Batı Uygarlığının gelişimini dinsel bir bakış açısından yansıttığı için artık eskimiş kabul edilmektedir. Örneğin “Orta Çağ”da Avrupa dışındaki ülkeler hiç de karanlık çağlarda değildi. Hatta İslam coğrafyası altın çağını yaşıyordu. Bunun dışında bu sistem ne Çin, ne Hint, ne Maya, ne Aztek ne de Afrika uygarlıklarının durumunu yansıtır. Bu nedenle evrensel bir sistem sayılmaz. Alman teologu ve …

Devamını gör »

Orta Çağ Avrupa’sında Yıkanmak Neden Yaygın Değildi?

Avrupa’da Roma döneminden 14. yüzyıla kadar yıkanma kültürü vardı. 13. yüzyılda sabun üretimi büyük bir endüstri haline gelmişti. Avrupalılar yemeklerden önce ve sonra ellerini yıkarlar, ayrıca misafirlere de birlikte yıkanma teklif ederlerdi. (Birlikte yıkanma, hamam geleneğinin bir devamı gibiydi, yadırganmıyordu.) Roma döneminde her yere hamamlar yapılıyor, buralarda her gün saatlerce yıkanılıyor, günün önemli bir bölümü hamamlarda geçiriliyordu. Orta Çağda yıkanma …

Devamını gör »

Orta Çağ Orduları Muhtemelen Alev Okları Kullanmadı!

Alev okları, Gladyatör’den Cesur Yürek’e, oradan her ne kadar fantastik olsa da Taht Oyunları’na kadar çok yerde görülen bir unsur. Ancak gezegenimizdeki pek çok şey gibi, alev okları da gerçek değil ve hiç bir Orta Çağ ordusu bunu açık savaşta kullanmadı. Lindybeige’ye göre, eski ordulara okçuluğun cazip gelmesinin üç sebebi vardı: uzaklara ulaşması, ateşleme sayısı ve zırh delebilme kabiliyeti. Bir …

Devamını gör »

Bilimkurguda Feodal Düzen

Bilimkurguda Feodalizm

“Hükümetler, ömürleri uzadıkça elitleşme eğilimindedir. Tarihte bu şablonun dışına çıkabilmiş bir hükümet olmamıştır. Aristokrasi geliştikçe, hükümet de yönetici sınıfın çıkarları doğrultusunda hareket etmeye başlar; bu sınıf kalıtsal kraliyet, finansal imparatorlukların oligarkları ya da yerleşik bürokrasi olabilir.” – Frank HERBERT Krallar, kraliçeler, prensler, prensesler, soylular, köylüler, köleler, sinyorlar, monşerler, şövalyeler artık güçlü zırhlar veya dev kalkanlar içinde… Retro-fütüristik bir bakışla Orta Çağ hiyerarşisinin …

Devamını gör »