Etiket Arşivleri: Neandertal

Soyu Tükenmiş Canlıları Yeniden Üretmek Etik mi?

dinozor

Başlığı okur okumaz eminim ki aklınıza meşhur bilimkurgu filmi Jurassic Park –ve ardından Jurassic World serisi- geldi. Bu filmlerde, fosilleşmiş sivrisineklerdeki dinozor kanı DNA’sı kullanılarak, soyları 65 milyon yıl önce tükenen dinozorlar genetik mühendisliği teknikleriyle yeniden hayata getiriliyordu. DNA molekülünün yarılanma ömrü (521 yıl) nedeniyle, bir fosil örneğinden sağlam DNA bağı elde edebilmenin teorik limiti 6.8 milyon yıl olarak hesaplanıyor …

Devamını gör »

Antropolojik Bir Bilimkurgu: İnsansılar

insansilar

Size öyle bir kurgudan bahsedelim ki paralel evrenler, kuantum fiziği ve antropolojiyi başarılı bir şekilde birleştirsin; çift yarık deneyinden ve neandertal fosilinin isimlendirilişinden tutun da kuantum bilgisayarlarına kadar bir sürü bilgi içersin. Bunlar, bir bilimkurgu okurunu heyecanlandırmaya yeter de artar bile. İşte Robert J. Sawyer’ın 2003 Hugo Ödülü’nü kazanan ve Abis Yayıncılık tarafından dilimize kazandırılan “Neandertal Parallax” üçlemesinin ilk kitabı …

Devamını gör »

Geleceğimize Işık Tutan Fütüristler #3: Yuval Noah Harari

Geleceğimize ışık tutan fütüristler dizisinin bu üçüncü yazısında 1976 doğumlu bir tarihçi olan Yuval Noah Harari’nin düşünce dünyasını ele almak istiyorum. Kendisini tarihçi ve filozof olarak tanımlayan yazarı, geleceğe dair kritik insani ve sosyal meseleleri kitaplarında akıcı bir üslupla ele alması nedeniyle fütüristler yazı dizime dahil ettim. 2002’de Oxford Üniversitesi’nde tarih doktorasını tamamlamış olan Yuval Noah Harari, halen Kudüs İbrani …

Devamını gör »

Bir Mağara Adamı Siborg Olursa: Stonepunk

Albert Einstein’ın meşhur bir sözü var; “Üçüncü Dünya Savaşı’nın neyle yapılacağını bilmiyorum ama Dördüncü Dünya Savaşı taş ve sopalarla yapılacak.” Bu söz aslında kısacık bir Stonepunk hikayesi. Biraz açayım. Üçüncü Dünya Savaşı yüzünden gezegenin mutasyona uğradığını düşünün. Taş devrine geri döndük ama bu nasıl bir taş çağı? Tamamen küreselleşmiş bir dünya, mağara şehirlerde yaşayan insanlar, bombardıman uçaklarının bu şehirler üzerinden …

Devamını gör »

Retrofütürizmin Aynalı Dolabı: Neandertaller

Oscar Wilde, “doğa bir mezbeledir, güzelliği insan yaratır,” demişti. Peki güzellik, neye göre güzeldir? İnsandan husul eden estetik, insan-ötesi bir varlık için herhangi bir anlam ifade eder mi? Peki ya estetik bir paralel evrim ürünü müdür? Bu sorulara gelecekte akıllı makineler ‘kesin’ cevaplar verebilir. Fakat makinelerin üreteceği cevaplar, hatta o makinelerin sahip olduğu mantık, insansı köklerin bir uzantısından ibarettir. Tıpkı …

Devamını gör »