Etiket Arşivleri: Mücahit Özdoğan

Felsefi Bir Arayış: Kadim Yolculuk

Kapağı pek çekici olmasa da, Mücahit Özdoğan’ın Perseus Yayınları etiketiyle piyasaya çıkan Kadim Yolculuk kitabı çok kaliteli bir felsefi roman. Kitapta din, inanç, mitoloji, insanlık tarihi, ezoterizm, komplo teorileri ve bilimkurgu unsurları tek kurgu içinde başarıyla harmanlanıyor. Eğer tarih ve mitolojiye ilginiz varsa kitap daha da hoşunuza gidecek nitelikte. Zaten yazarın ele aldığı konu, teori ve karakterler bu alanların meraklıları …

Devamını gör »

Oyun | Mücahit Özdoğan (Kısa Öykü)

yapay-zeka

Eliot, şirketin 7. yılına özel verilen kokteylden çıkıp evine doğru yol alıyordu. Yüzünde, başarılı kariyerinin, itibarının ve insanlar tarafından sevilmemin mutluluğu vardı. Üniversiteden mezun olduktan sonra çeşitli yazılım şirketlerinde çalışmış en sonunda da kendi şirketini kurmuştu. 33 yaşında kurduğu şirket, 40 yaşına girerken ülkenin ve dünyanın en gözde yazılım şirketlerinin başında geliyordu. Bütün hayatı işi olmuştu. Gün içerisindeki mesaisinin yanı …

Devamını gör »

Varoluş, Evren ve Girdap

İnsanı, dünyayı, hayatı ve evreni zıtlıklardan ve çelişkilerden doğan anlam olarak tanımlayabiliriz. Evrenin kaçınılmaz genişlemesi ve bozulması -ki buna entropi deniyor- girdi ve çıktıların girdap şeklinde yaptığı devinimi andırıyor. Bu açıdan var oluş etki ve tepkinin oluşturduğu yansımalardan ve harmoniden meydana geliyor denebilir. Evrendeki girdapları anlamaya çalıştığımda bildiğimiz anlamda iç kıvrımlardan oluşan girdapların yanı sıra dış kıvrımların olduğuna da görebiliyorum. …

Devamını gör »

Zülkarneyn’in Gözcüleri | Mücahit Özdoğan (Kısa Öykü)

Yıl 2241… Büyük savaş sona ermek üzereydi. Uzaydan Dünya’ya büyük bir koordinasyon ve ahenkle hücum eden uzaylı istilacılar ve bozguncular insanların ilk baştaki bocalamalarına rağmen büyük bedeller ödenerek 12. yılın sonunda ancak durdurulabildi. İlk saldırıları, büyük şehirlerin en işlek caddelerine düşen bombalarla oldu. Amaçları halkta panik ve korku yaratmaktı. Bombalar farklı ülkelere farklı zamanlarda düştü. Uzaylılar insanların birleşmesini istemiyordu. İnsanların …

Devamını gör »

Konumlar, Hakikat ve Kuantum

Teist, bilimdeki yeni gelişmeleri veya hayattaki diğer konuları kendine uygun şekilde büker. Ateist, bilimdeki yeni gelişmeleri veya hayattaki diğer konuları kendine uygun şekilde büker. Agnostik veya Deist, incelediği metinleri kendini haklı çıkaracak şekilde okur. Antik Uzaylılar fikrini savunan kişi evrendeki bütün gizemli şeyleri buna yorar. Cinlerle uğraşan kişi bütün olayları içten içe buna yorar. Siyasetle uğraşan kişi ideolojisi neyse bütün …

Devamını gör »

Sinemanın Bugünkü Durumuna Dair

En iyiyi tespit eden veya bulmaya çalışanlarla sürekli karşılaşıyorum. En iyiyi aramak bana göre yanlış bir derecelendirme anlayışıdır. “2016’nın en iyi filmi”, “Tüm zamanların en iyi filmi”, “En iyi aksiyon filmi” vs. Bu tarz popülist arayışlar bana hep saçma gelmiştir. Tabii sadece film değil sanata dair her konuda bu durum böyledir. “En iyiler” belki olabilir ama özellikle sanata dair en iyisini veya başka bir deyimle piramidin …

Devamını gör »

İnsana ve Dünya’ya Dair Bir Bakış Açısı: Jel Teorisi

İnsanların en az yaptığı fiillerden biri gerçek anlamıyla aynaya bakmaktır. Karşı taraftaki insana “sorgula” ve “özeleştiri yap” diyen çoğu kişi bu kavramları sadece kalıp cümle olarak kullanır. İnsanlar her zaman kolaycılığa meyillidir; dolayısıyla kalıp cümlelerin rahatlığına kendimizi bırakmak bize her zaman tatlı gelir. Şimdi burada anlatacaklarım aslında bir nevi aynaya bakmak sözünün işaret ettiği ve vurguladığı fiili tam anlamıyla gerçekleştirme ve hakikati bulma denemesidir. …

Devamını gör »

Bilim ve Yıkım İkileminde Edward Teller

Edward-Teller

Edward Teller (1908-2003), hakkında doğru düzgün Türkçe kaynak olmayan fakat her insanın bilmesi gereken bir bilim adamıdır. Hiçbir şeyden haberi olmayan kitlelerden değil de, dünyayı daha iyi anlamaya çalışan insanlardan olmak istiyorsak, ününe veya popülerliğine bakmadan tarihte kırılma anları yaşatmış bilim adamlarını daha iyi araştırmalıyız. Benim asıl alanım fen bilimler değil, ama biliyorum ki fen ve sosyal bilimler gibi alanlar artık …

Devamını gör »

Bugünün ve Geleceğin Anahtarı: Da Vincileşmek

davincilesmek

Bugüne ve geleceğe dair mikro ya da makro konularda sağlıklı fikirler yürütmek için zamanın ruhuna ait belli başlı özellikleri bilmek mecburidir. Tarihle alakalı değerlendirmelerde sıkça kullanılan “dönemin şartları” tabiri, aslında bugüne ve geleceğe dair de yol gösterici bir tabirdir. Bugünün mevcut şartları ve yarının olası resmini kesin olarak bilmek giderek zorlaştığından dolayı bu yazıda bahsedilen hususların her an değişebileceği, yok …

Devamını gör »

Zaman, Gelecek ve Makulü Aşan İnsan

makuliyet-teorisi

Konusu veya amacı önemli değil; insan her zaman bilmek ister. Tek derdi karnını doyurmak olan, sadece çocukları için yaşayan, sadece kendisi için var olan veya dünyayı ele geçirmeye çalışan insan da küçük veya büyük bir mesele olması fark etmeksizin bir arayış içerisindedir. Yani insanın minimalist olup olmaması kendi doğasını reddeden bir anlam taşımamaktadır. Bu arayışın en önemli nüvelerinden biri de …

Devamını gör »