Etiket Arşivleri: Marslı

Bir Heinlein Klasiği: Yaban Diyarlarda Yabancı

Robert A. Heinlein imzalı Yaban Diyarlarda Yabancı (Stranger in a Strange Land), bilimkurgu tarihinin en ünlü ve tartışmalı eserlerinden biri. Yaklaşık 50 yıl önce, 1961’de yayımlanan roman, o zamandan beri çok satanlar listesinden düşmedi, baskısı hiç tükenmedi ve üstelik bir de Hugo Ödülü kazandı. İlk baskısının kelime sayısı, dönemin okurlarının içeriği kaldıramayacağı düşüncesiyle 220,000’den 167,067’ye indirildi. Ne var ki, Yaban Diyarlarda …

Devamını gör »

Bir Başarı Abidesi: Andy Weir

Hollywood’un bazı efsane filmleri küçük ülkelerin GSYH’leriyle (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) yarışacak bütçelere sahip, bu yüzden gişe rekorları kıran bu filmlerin tek bir kişinin yaratıcı fikirlerinden filizlendiğini unutmak kolay oluyor. Her ne kadar böyle büyük projelerde sayısız kişi çalışsa da, çoğu zaman filmin kaynağı olan kitap yazarlarının hakkını vermek lazım. David Mitchell olmadan Bulut Atlası, Kazuo Ishiguro olmadan da Günden …

Devamını gör »

Hayal Gücünün Uzay Gemisi: Patates

patates kapak

Patates gıda sisteminin ana kahramanıdır. Haşla, kızart, fırınla, sulu yemeğe koy, püresini yap, cips paketinde al, kumpirini ye… Şahsen sabah kahvaltımda mutlaka patates kızartması olur. Geceleri de haşlarım, fırınlarım, kızartırım, cipsini yerim. Konu bilimkurguya nasıl gelecek?… Andy Weir’in The Martian (Marslı) kitabını ve filmini hatırlıyor musunuz? Mars’ta kalan kahramanımız nasıl yaşamayı başarıyordu? Patates yiyerek! Andy Weir kitabını olabildiğince gerçek koşullara …

Devamını gör »

Bir Robinson Crusoe Anlatısı: Marslı

the_martian

Ridley Scott‘ın yönettiği Marslı (The Martian), 2015 yılının önde gelen bilimkurgu filmlerinden biri. Andy Weir‘in aynı adlı romanından uyarlanan film, kendini izlettiren ve üzerinde farklı açılardan düşünmemizi sağlayan bir çalışma olarak hafızalara kazındı. Başrollerinde Matt Damon ve Sean Bean gibi önemli oyuncuları barındıran Marslı, iki saati aşkın sürmesine rağmen kendini soluksuz bir şekilde izlettirmeyi başarıyor. Marslı, Mark Watney isimli botanikçi bir astronotun hikâyesini …

Devamını gör »

National Geographic ile Mars’a Yolculuk

mars-2

National Geographic kanalının “MARS” ismini taşıyan belgesel kıvamındaki yeni dizisi, hatırı sayılır bir sansasyona imza atmayı başardı. Büyük reklamlarla tanıtılan dizi, insanlığın çok eskiden beri hayalini kurduğu bir temayı işliyor: Mars’a ayak basan ve yerleşen ilk insanlar… İnsanlık aslında çok eskiden beri kızıl gezegen Mars’a kafayı takmış vaziyette. Filmlerde, hatta çizgi filmlerde bile (Little Green Martians) Yeşil Marslılardan bahsedilir. Uzaylılar bir …

Devamını gör »

Marslı Romanına Alternatif Bir Son

marsli

Benim gibi bilimkurguya meraklı kişiler 1996 yapımı Independence Day (Kurtuluş Günü) filmini mutlaka hatırlayacaklardır. Filmde özetle, uzaydan gelen istilacı bir ırkın Dünya’yı ele geçirmeye çalışması ve buna karşı verilen mücadele anlatılır. İstilacılar gelişmiş teknolojileri ve silahlarıyla kısa sürede üstünlüğü ele almışlar, nihai zafere çok yaklaşmışlardır. Tam her şey bitti derken dünyalılar ABD öncülüğünde birleşir ve düşmanı yenerler. Filmin en can …

Devamını gör »

Mars’tan Nasıl Geri Dönülür?

NASA mühendislerinin, Kızıl Gezegen’in Marslı (The Martian) filminde anlatılan acımasız ikliminden etkilenmeyecek bir uzay aracı tasarlamaları gerekiyor. Mars’a nasıl gidileceğini biliyoruz. Mars’a nasıl inileceğini de biliyoruz. Asıl soru şu: Mars’tan nasıl geri döneceğiz? NASA mühendisleri Mars’a baktıklarında bir tuzak görüyorlar. Bilimsel keşif vaadiyle bizi kendisine çekiyor ama oraya ayak bastığınız anda, yerçekimi ve zorlu iklimi bir araraya gelerek bizi bırakmamak için …

Devamını gör »

Mars’a Neden Hâlâ Ayak Basamadık?

Bu kapak illüstrasyonu Jack Coggins tarafından 1951’de çizilmiştir. Mars’ın Phobos’tan görünümünü ve insanlığın ufuk açıcı yolculuklarını ele alan umut dolu bir görsel. Bilim insanları ve mühendisler 70 yıldır Mars’a gitme hayalleri kuruyor. Hatta geçtiğimiz aylarda NASA, astronot pozisyonlarının açıldığını da duyurmuştu. Ancak yapılan tüm bu çalışmalar henüz proje olmaktan ileri gidemiyor. Yine de aklınızın bir köşesinde bulunsun, Mars’a insan gönderme misyonu konusunda …

Devamını gör »

Mars Kanallarının Bilimsel Tarihi

Edgar Rice Burroughs, Mars hakkında yazmaya karar vermişti. Fakat amacı fantezi türünden ziyade konuyu bilimsel açıdan ele almaktı. Teleskoplar, Ay’ı inceleyebiliyordu; fakat bulutu ve suyu olmayan kraterlerle dolu ölü bir dünyadan başka hiçbir şey gösteremiyordu. Venüs bulutlarla kaplıydı. Merkür gözlem yapmak için güneşe çok yakındı, gaz bulutundan oluşan gezegenlerse fazla uzaktı. Peki ya Mars? Mars her zaman araştırmacıların ilgisini çeken bir dünyaydı. …

Devamını gör »

Bir Çok Satanlar İncelemesi: Marslı (The Martian)

marslı

Andy Weir ile Yumurta (The Egg) isimli öyküsüyle tanıştım ve öyküyle birlikte yazarı Facebook’ta da takip etmeye başladım. Bir okurun ona gönderdiği patates resmini Facebook’ta neden paylaştığını başta anlayamamıştım ancak romanı okurken paylaşımı benim için anlamlı bir hale geldi. Henüz okumadıysanız size de romana başlamadan önce evde birkaç kilo patates bulundurmanızı öneririm. Zira okurken kitabı elinizden bırakamayacağınız için olmadık bir …

Devamını gör »