Etiket Arşivleri: Kolonileşme

Hart-Tipler Hipotezi: Belki de Yoklardır!

Fermi Paradoksu olarak bilinen argümanın sahibi fizikçi Enrico Fermi, bu konuda hiçbir şey yayımlamadı. Sadece o meşhur soruyu sordu: “Herkes nerede?” Fermi, dünya dışı uygarlıkların var olabileceğinden şüphe duymuyordu ancak yıldızlararası seyahatin mümkün olmadığını ya da uzaylı gezginlerin galaksinin enginliğinde Dünya’yı bulamadığını düşünüyordu. Fakat bu sorunun aslında olası birçok cevabı vardı. Bu cevaplardan biri de dünya dışı varlıkların gerçekte var …

Devamını gör »

Sızma Hipotezi: Galaktik Bir Uygarlığa Dönüşmek Zor Olabilir

Enrico Fermi’nin, “Uzaylılar nerede?” sorusuna olası yanıtlardan biri şuydu: Belki de yıldızlararası yolculuk ekonomik değildir. 1950’de İtalyan asıllı Amerikalı fizikçi Enrico Fermi, Manhattan Projesi kapsamında çalıştığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda meslektaşlarıyla öğle yemeği yerken konu dönüp dolaşıp UFO’lara geldi. O masada Fermi, tarihe geçecek bir soru sordu: “Madem uzaylılar var, o hâlde neredeler? Onları neden görmüyoruz?” Bir başka deyişle, neden …

Devamını gör »

Gelecekte Galaktik Bir Uygarlığa Dönüşebilir miyiz?

evren insan

Galaksiyi kapsayan uygarlık fikri bilimkurguda ünlü bir konsept. Ancak böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yüzyılı aşkın bir süredir bilimkurgu yazarları ve bilim insanları, insanlığın uzaydaki geleceği hakkında konuşarak bizi eğlendirdi. Bir zamanlar hedeflerimiz, olası dünya dışı yaşamı aramak ve medeniyetimizin ileri karakollarını inşa etmek için Ay, Mars ve Venüs’e ulaşabilmeye odaklanmaktı. Ancak Evren hakkındaki farkındalığımız arttıkça hayallerimiz ve özlemlerimiz …

Devamını gör »

Yerçekimsiz Bir Ortamda Cinsellik ve Doğum Mümkün mü?

uzayda cinsellik ve dogum

Yaşam kaynaklarımızı hızlıca tükettiğimizden mi, Dünya’nın ömrünün bir gün sona ereceğini bildiğimizden mi, yoksa sırf merak edip araştıran canlılar olduğumuzdan mı bilinmez ama, uzayda yaşam arayışına ve kendimize uygun gezegenler keşfetme çalışmalarına hız vermeden devam ediyoruz. Üsler, uzay giysileri, dünya dışı tarım gibi alanlarda araştırmalarını yürüten bilim insanları, uzayda cinsellik ve doğum konularında da çalışmalarını sürdürüyor. Çünkü eğer uzayda yaşayacaksak …

Devamını gör »

Gerçek Bir Uzay Kolonisi Nasıl İnşa Edilir?

Bir gün beşikten ayrılmak zorunda kalabiliriz. Tabii tercihimiz, içinde doğduğumuz bu güzel bahçeyi mahvedip uzaya kaçmak zorunda kalmamak… Yine de bir gün orada yaşamayı tercih edebiliriz. Bunun için kendimize uygun bir ortam oluşturmamız gerekecek. Ama nasıl bir yerde? Bir uzay istasyonun birçok sorunu olacak. Ancak bunlardan belki de en önemlisi, yerçekimi sorunu. Halen yeryüzünün 400 km üstünde dolanan Uluslararası Uzay …

Devamını gör »

İlham Verici Bir İlk Kitap: Dünya Dışında Kolonileşme

Su ürünleri mühendisliği, dijital medya uzmanlığı gibi farklı alanlarda deneyime sahip olan Özkan Bavlı‘nın ilk kitabı “Dünya Dışında Kolonileşme“, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık’tan (KDY) çıktı. Bir popüler bilim kitabı olan Dünya Dışında Kolonileşme’nin ilk kıvılcımı, 2017 yılında İzmir Bilimkurgu Kulübü’nün “Açık Fikir Söyleşileri” etkinliğinde Bavlı’nın yaptığı sunumla atılıyor. “Neden İnsanlar Başka Gezegenlerde Koloni Oluşturmamalıdır?” başlıklı sunum için yaptığı hazırlıklar, bu kitap …

Devamını gör »

Mars Üçlemesi 1: Kızıl Mars

Bazı kitaplar birden fazla kez okunmayı hak ediyor. Kim Stanley Robinson’ın Kızıl Mars’ı da bu kitaplardan. Tıpkı Dune ve diğer epik bilimkurgu eserleri gibi, Kızıl Mars da teknoloji, çevre ve karakterler olmak üzere çeşit çeşit anlatıya sahip. Yazarın her söylediğine katılmak mümkün değilse de kitap fazlasıyla okunmaya değer. Robinson, kitabı NASA’nın da Rusya’nın da hayallerinde göreceği büyük araçlar ve cihazlarla …

Devamını gör »

Mars’a Yerleşmeden Önce Aşılması Gereken Yasal Zorluklar

marslilar

İnsanlık Mars’a yerleşmeden, hatta kızıl gezegene ilk adımını atmadan önce, mühendislerin ve bilim insanlarının çözmesi gereken birçok sorun var. Örneğin, uzay yolcularını tehlikeli radyasyondan korumak gibi. Buna benzer birçok problemin çözülmesi epey zor olacağa benziyor. Ancak Dünya dışında gerçekleştirilecek kolonileşme, yasal ve siyasi birçok sorunu da beraberinde getirecek. Aeon’da çıkan bir yazıda, bir düşünce kuruluşu başkanı ve danışman olan Marko …

Devamını gör »

Bilimkurguda Evrim

Bilimkurgu bir edebi anlatım uğraşı, bir temaşa sanatıdır. İyi üretilmiş bir bilimkurgu eseri, ağırbaşlı bilimsel makalelerin sıradan insanlara ulaşmasında önemli rol oynar. Çünkü bilimkurgu bir anlatıdır, öyküleştirmedir. Çok zor bir bilimsel konuyu, öyküleştirerek herkesin basitçe anlamasını sağlayabiliriz. Tıpkı Edwin A. Abbott’ın Düz Ülke’de yaptığı gibi. Bildiğiniz üzere boyut gibi karmaşık bir bilimsel mesele, bu romanda herkesin anlayabileceği son derece keyifli …

Devamını gör »

Kenevir Uzayda Nasıl İşimize Yarayabilir?

Şu günlerde tüm dünyada kenevir gündeme farklı biçimlerde geliyor. Onlarca yıldır hakkında menfi yönde tebligat yürütülen bu bitki, dünyanın bir kısmında parça parça yasallaşıyor, hatta bazı şirketler kenevirle alakalı çalışmalarını da hızlandırıyor. Kenevirle ilgili ne gibi bir çalışma yapılabilir ki? Aslında kenevir başlı başına bir endüstri olabilir. Tıp, gıda, tekstil, hatta otomotiv… Belki de bir zaman sonra kenevirli kola, kenevir …

Devamını gör »