Etiket Arşivleri: Japonya

Oyuncak Endüstrisinde Bilimkurgu

oyuncak

Oyun kavramı ve bir eşya olarak oyuncak, insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insanların yaşadığı bazı mağaralarda taştan veya kemikten oyma hayvan figürleri bulunmuştur. Çatalhöyük ve Gordion antik kentlerimizde yapılan arkeolojik kazılarda dahi oyuncak bebeklere rastlanmıştır. Ayrıca Sümerler, Antik Çin ve Hint kentlerinde yapılan kazılarda da tekerlekli oyuncaklardan hayvan veya insan figürlerine kadar değişik şekilde oyuncaklar çıkarılmıştır. Bilye veya misket olarak …

Devamını gör »

Yakın Gelecekte Yaşanmaz Hâle Gelebilecek 5 Ülke

kuresel isinma dunya

İklim değişikliği ya da istikrarsız yönetim, terör ve savaş gibi insan kaynaklı faktörlerden dolayı yakın gelecekte ülkelerin topyekun yaşanmaz hâle gelip terk edildiğini görebiliriz. Bu korkunç gerçek artık adım adım yaklaşıyor. Hâlihazırda dünyanın pek çok yerinde on milyonlarca insan şiddetli bir susuzluk çekiyor. Bir milyara yakın insanın temiz suya ulaşımı yok. 2022 itibariyle Sri Lanka, Lübnan, İran gibi ülkelerde iç …

Devamını gör »

Japon Bilimkurgusunun Tarihi

japon bilimkurgu

20. yüzyılın sinema, televizyon ve edebiyat tarihine baktığımızda, bilimkurgunun insanlığın hayal gücünde zamanla yaygınlaştığını ve egemen hâle geldiğini görürüz. “Luke, ben…” diye başlattığınız cümleyi, Darth Vader’ın boğuk sesini taklit ederek “…senin babanım!” şeklinde tamamlayacak birçok kişi bulabilirsiniz örneğin. Henüz on yıllar önce sadece bilimkurguda var olan ve dünyadaki herhangi biriyle iletişim kurmamızı, insanlığın geniş bilgi birikimine saniyeler içinde erişmemizi, herhangi …

Devamını gör »

Anime ve Animasyon Neden Farklı?

anime ile animasyon arasindaki fark

Anime genel anlamda Japonya’da üretilen animasyonları ifade eder. Yani aslında Japonya’da ‘anime’ kelimesi ‘animasyon’ terimini tamamen karşılar. Temel çizim disiplin kuralları birbirinden çok farklı olmasa da, zaman içinde başlı başına bir tür olarak anılmaya başlanan anime, psikolojiden romantizme, bilimkurgudan korkuya kadar sinema ve edebiyatın içindeki her şeyi kapsayan bir sanat dalı hâline gelmiştir. İlk kez 1917’de seyirci ile buluşan Japon …

Devamını gör »

Tokyo’nun Son Çocukları’nın Dönüşümü

Yirmili yaşlarında Almanya’ya yerleşen Yoko Tawada yazın kariyerini çift dilli sürdüren ve dilin olanaklarından azami düzeyde yararlanan bir yazar. Kitapları Akutagawa Ödülü de dahil olmak üzere farklı ülkelerde birçok armağanla taçlandırılan Tawada, kimi eserlerinde hem Japonca hem de Almancayı kullandı. Hislerini ve tasarılarını, daha iyi ifade ettiğine inandığı dil hangisiyse onunla dışa vurmayı yeğledi. Batı ve Uzak Doğu gibi birbirinden …

Devamını gör »

Önümüzdeki 4 Yılın Başlıca Uzay Görevleri

SpaceX ve Elon Musk’ın Falcon roketlerinin tekrar tekrar kullanılabilir olmaları ve defalarca kanıtladıkları başarılarıyla birlikte uzay yarışı önemli bir döneme daha girdi. Son birkaç yılda NASA (Amerika), ESA (Avrupa), Rusya, Çin, Japonya, Hindistan ve İsrail uzay araştırmalarına ağırlık vermeye başladı ve çeşitli görevleri tamamladı. Çin ilk kez 2003 yılında astronot Yang Liwei ile insanlı uzay misyonu gerçekleştirmiş ve Sovyetler Birliği …

Devamını gör »

Lucky Strike: Tarihteki Şanslı ve Şanssız Vuruşlar

Ayrıntı Yayınları‘nın bilimkurgu dizisi kapsamında Ekim 2018’de Türkiye’deki okurlarla buluşan “Lucky Strike” günümüzde yaşayan en güçlü bilimkurgu öykü anlatıcılarından Kim Stanley Robinson’un ilk kez 1984’te yayımlanan bir novellası. (1) (Türkçede “Şanslı Vuruş” anlamına gelen Lucky Strike, kitapta önemli bir role sahip olan savaş uçağının ismi)  Çevirisini Osman Bulut’un, son okumasını İsmail Yamanol’un yaptığı eser, bir alternatif tarih anlatısı. Kim Stanley …

Devamını gör »

Siberpunk’ta Oryantalizm

siberpunk

Matrix’in kayan kanjileri, Blade Runner’ın Japonca neonları ve William Gibson İstanbul’u… Siberpunk akımı ortaya çıkışından beri doğu kültürü ile etkileşim halinde. Geleceğin tekno-distopyalarındaki kaçınılmaz küreselleşme aklınıza gelebilecek neredeyse her siberpunk eserde mevcut. Çok uzağa gitmemize gerek yok. Yakın zamanın en popüler dizilerinden Altered Carbon‘a bakalım. Ana karakterimiz Takeshi Covacs. Dizinin uyarlandığı kitap serisine ismini veren karakterimiz bile akımın doğuya duyduğu …

Devamını gör »

Bir Alternatif Tarih Kurgusu: Yüksek Şatodaki Adam

yuksek-satodaki-adam

Ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick‘in 1962 yılında kaleme aldığı “Yüksek Şatodaki Adam” hakkında yazmaya başlamadan önce biraz tereddüt ettiğimi itiraf etmeliyim. Çünkü “Yüksek Şatodaki Adam”, bir “bilimkurgu” yapıtının “kurgusal” kısmının hakkını fazlasıyla veriyor. “Bilim” kısmı ise romanda karanlık ellerde bir tür silah haline dönüşmüş durumda; tıpkı 2. Dünya Savaşı ve sonrasında olduğu gibi… Bir alternatif tarih / distopya örneği …

Devamını gör »

80’lerin İzlenmesi Gereken Bilimkurgu Animeleri #2

80'lerin İzlenmesi Gereken Bilimkurgu Animeleri #2

70’li yılların sonuna dek açıkçası pek önemsenmeyen bilimkurgu Anime‘ler, değerini kanıtlayan birkaç eserin yarattığı itici güç ve maddi açıdan kendisini kanıtlayan bir izleyici potansiyeli kazanması ile çok değil, birkaç yıl içerisinde türün endüstrileşmesinin önünü açtı. Doğrudan konu ile alakalı ve yüksek bütçeli Anime filmler de üretilmeye başlamasının yanı sıra 80’lerin başından itibaren bilimkurgu serilerin gerek sayıca, gerek nitelikçe arttığını görürüz. …

Devamını gör »