Etiket Arşivleri: İsmail Yiğit

Şehri Kurguyla Tanımak: İstanbul Öyküleri 3

istanbul öyküleri bilimkurgu

İstanbul Öyküleri serisi bir şehrin tarihi dokusunu kurgusal düzlemde anlatma ve özellikle yeni nesillere aktarma noktasında önemli bir konuma sahip. Serinin ilk iki kitabı ana akım diye tabir edilebilecek geleneksel metinlerle oluşturulmuştu. Alışılageldik şehir atmosferini ve gündelik yaşantıyı konu edinen bu öykülerde, asırlarca pek çok kültürün barınarak izlerini bıraktığı İstanbul’u farklı bakış açılarıyla tanıma fırsatı yakalamıştık. Yayımlanan üçüncü kitapta ise …

Devamını gör »

İsmail Yiğit ile Röportaj

ismail yigit

Öncelikle bizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Ben de bu röportaj serisinde bana yer verdiğiniz için teşekkür ediyorum. İlk olarak sizi okur yönünüzle tanımak isteriz. Kitaplarla nasıl tanıştınız acaba? Annem sayesinde diyebilirim. Bebeklikten itibaren masal kitapları, Cin Ali ve Ayşegül serileri gibi çocuklara yönelik kitapları sürekli okuyormuş bana. O okurken zamanla satırlardan takip ede ede 4 yaşlarımdayken …

Devamını gör »

Döngü | İsmail Yiğit (Kısa Öykü)

cryonics4

 “Anlatmak isterim yeni biçimler alışını, değişen nesnelerin…” (Ovidius, Dönüşümler – Başlangıç) “Aktarım tamamlandı.” Bilgisayarın yankılanan sesini işitince, uzandığı ameliyat masasından kalktı. Kafatasındaki deliklerden sarkan kabloları düzeltirken, karşısındaki su dolu tanka baktı. İçinde cenin pozisyonunda büzüşmüş pürüzsüz çıplak bir beden vardı. Bedenin göbeğine saplanmış kalın metalik kordonda ışıklar yanıp sönüyordu. Kafasındaki kablolar hızla tavandaki aydınlık kürenin içinde toplandı. Kafatasındaki delikleri örten …

Devamını gör »

Bilimin Sanat Yüzü: Bilimkurgu

bilimin sanat yuzu bilimkurgu

Düşün dünyamızı zenginleştirmek amacıyla yola çıkan Kültür Müptelaları platformunun bu haftaki canlı yayınında bilimkurgu konuşuldu. Moderatörlüğünü Dilge Sümer‘in üstlendiği programın konukları ise Gökhan Karagül, İsmail Yamanol ve İsmail Yiğit oldu. Bilimkurgunun tarihsel gelişiminden bir eseri bilimkurgu yapan şeyin ne olduğuna, türün ayırt edici niteliklerinden bilim ve teknolojiyle olan dirsek temasına kadar pek çok konunun masaya yatırıldığı söyleşide ayrıca yerli bilimkurgu …

Devamını gör »

Buzları Çözülmeden | İsmail Yiğit (Kısa Öykü)

“Tavuğu beğendiniz mi? Kim der ki 180 yıldır buzdolabında beklemiş. Sanki yeni boğazlanmış gibi, taptaze.” Annemin yüzüne bakıyorum. Hâlâ cihazları çocukluğunda tanıdığı adlarıyla anıyor. Oysa zaman durdurucu içine koyulan nesneleri dondurmuyor, fişi çekildiğinde çözülecek buzları yok. Bugün öğleden sonra telefonda, -ah anne, benim dilime de senin yüzünden yapıştı, artık telefon mu kaldı- anlık yanıtlayıcıda buzdolabının buzlarının çözüldüğünden bahsettiğinde neyi kast …

Devamını gör »

İsmail Yiğit ile Bilimkurguda LGBTİ+ Temsiller ve Roboseksüellik

Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, pandemi koşulları nedeniyle bir süredir etkinliklerine ara vermek zorunda kalmıştı. Normal şartlarda kütüphanede her perşembe düzenlenen söyleşiler de bu yüzden yapılamamaktaydı. 28 Mayıs akşamı, bu gelenek bu sefer internet üzerinden devam ettirildi. Bilimkurgu Kulübü yazarlarından İsmail Yiğit‘in sunumuyla, “Bilimkurguda LGBTİ+ Temsiller ve Roboseksüellik” konulu canlı bir söyleşi gerçekleştirildi. …

Devamını gör »

COMiKON – İstanbul 2019’a Davetlisiniz

Çizgi roman, çizgi film, karakter tasarımı, oyun tasarımı, illüstrasyon, CosPlay, bilimkurgu sineması, fantastik edebiyat, FRP/kart/kutu oyunları, sosyal medya, youtuber, yeni teknolojiler gibi popüler kültür alanlarını bir araya getiren COMiKON-İstanbul Festivali bu yıl da birçok sürpriz etkinlikle ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor! COMiKON-İstanbul, dünyanın bütün büyük metropollerinde uzun yıllardır yapılmakta olan comic convention etkinliğini İstanbul’a taşıyarak ülkemizde güçlü bir sektör oluşmasını ve yetenekli …

Devamını gör »

Bilim Kurgu Sineması Kitabının Yazarı Nuri Berk Çoker ile Röportaj

Nuri Berk Çoker, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek bilimkurgu sinemasının 1970’e kadar olan tarihçesini kaleme aldı. Kitabında, türe değer katan klasiklere yer verirken sadece ABD ile sınırlı kalmadan, diğer coğrafyalardan da film örneklerini sundu. Şu an, kitabının ikinci cildi üzerinde çalışıyor. İkinci ciltte, 1970’den sonra bilimkurgu sinemasının öne çıkan önemli yapıtlarını tanıtacak. Çoker, çok yönlü bir kişilik. Sadece bilimkurguyla değil, siyaset …

Devamını gör »

Ödüllü Yazarların Kaleminden TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması

TBD Oyku Yarismasi

Türkiye Bilişim Derneği‘nin (TBD) bu yıl yirmincisini düzenlediği bilimkurgu kısa öykü yarışması için başvurular başladı. Tam yirmi yıldır yerli bilimkurgu edebiyatımıza birçok yetenekli yazar ve onlarca kısa öykü kazandıran yarışma, ülkemizin en uzun soluklu bilimkurgu organizasyonu olarak da tarihi öneme sahip. Edebiyatımıza Bilimkurgu Öyküleri (Remzi Kitabevi, 2005), Yörüngeden Çıkanlar (Rodeo, 2011) ve Dünyalılar (İletişim Yayınları, 2016) adlı üç tane öykü …

Devamını gör »

Sesli Öyküler [01×04]: İhlal – İsmail Yiğit

Sesli Öyküler 4 - İhlal (İsmail Yiğit)

Sesli Öyküler serimizin dördüncü bölümünde, Yeryüzü Müzesi yazarlarından İsmail Yiğit‘in TBD 18’inci Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda üçüncülük elde eden öyküsü İhlal var. Oğlunu korumak isteyen bir annenin, zamanın katılığını hiçe sayarak neler yapabileceğini konu alan öykü, yazarının zengin hayal gücünü yansıtan son derece başarılı bir eser. İyi dinlemeler… Seslendiren: Jülide Kayaş Serinin gelecek bölümleri için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Devamını gör »