Etiket Arşivleri: Io

Güneş Sistemi’ndeki En Tehlikeli 10 Yer

Güneş Sistemi

Güneş Sistemi tıpkı evrenin geri kalanı gibi karanlıktadır. Mesela çok uzaklarda Neptün büyüklüğünde (Plüton’u saymazsak) dokuzuncu bir gezegen daha bulunuyor olabilir. Bu başka bir yazının konusu olsa da, böyle bir gezegenin varlığı araştırmacıların kafasını hep kurcalıyor. Güneş Sistemi’nde varlığından kesin olarak emin olduğumuz ama gidip göremediğimiz şeyler de var, mesela yer altı okyanusları. Ama Dünya okyanuslarının bile büyük bir kısmı …

Devamını gör »

Bilimkurguda Jüpiter ve Uyduları

Devasa cüssesiyle Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, bilhassa uyduları üzerinden bilimkurgu edebiyatında ve sinemasında en yoğun işlenen yerlerden. Bir zamanlar eski Yunan mitolojisindeki baş tanrı Zeus’un karşılığı olarak Roma mitolojisinde Jüpiter adıyla tapılan gezegen, zaman zaman başı boş dolaşan meteorları büyük kütlesinden ötürü kendi üzerine çekerek, adeta bir “kütle çekim süpürgesi” işlevi de görüyor. Tabii tam tersini yaptığı …

Devamını gör »

Kahraman Şerif Uzayda: Outland

Westernle bilimkurgu, ilk bakışta göründüğünden çok daha fazla iç içe. Star Trek’ten Star Wars’a pek çok büyük bilimkurguda kendine yer bulmuş olan kavramın doruk noktalarından biri şüphesiz Firefly dizisi ve devam filmi olan Serenity’ydi. Outland ise 1952 tarihli klasik High Noon (Kahraman Şerif)’i Hadleyville kasabasından Jüpiter’in uydusu Io’ya taşıma iddiasında. Bakalım bu sefer maya ne kadar tutmuş. William T. O’Neill, …

Devamını gör »

Dota 2 ve Bilimkurgusal Kahramanları

Dota 2, Valve Corporation tarafından geliştirilip dağıtılan ücretsiz bir çevrimiçi çok oyunculu savaş arenası (MOBA) oyunu. Oyun, 2002 çıkışlı Warcraft III: Reign of Chaos ve onun genişleme paketi The Frozen Throne haritası (modu) olan Defense of the Ancients’ın (DotA) bağımsız devamı niteliğinde. 2011’de sadece Microsoft Windows’a özel beta olarak çıkmış, 2013 Temmuz’da ise Microsoft Windows, OS X ve Linux için yayımlanmıştır. Oyun aynı anda en fazla oynanma …

Devamını gör »

Ruhsuz Bir Drama: IO

io

Netflix orijinal yapımı olan IO, olumsuz atmosfer koşullarından dolayı Dünya’nın insanlık tarafından terk edildiği post-apokaliptik bir geleceği konu ediniyor. Netflix, özellikle bilimkurgu konusunda uzun metrajlı içerik üretmede halen hedefini on ikiden vuramadı. Tau, Arq, Extinction ve Spectral gibi örneklerde temel sıkıntının “ruhsuzluk” olduğunu görüyoruz. Netflix ve benzeri dijital platformlar, izleyici memnuniyeti ve beklentileri açısından sürekli yeni içerik üretmek zorundalar; fakat …

Devamını gör »

Netflix’ten Şiirsel Bir Göç Bilimkurgusu: IO

Netflix‘in son yıllarda yakaladığı ivme her yaştan izleyiciyi memnun ederken, özellikle bilimkurgu ve fantastik eserlere yaptıkları yatırım da dikkate değer. Bu eserlerden biri de geçtiğimiz günlerde bizlerle buluşan IO. Senaristliğini Charles Spano, Clay Jeter ve Will Basanta’nın, yönetmenliğini ise Jonathan Helpert‘ın üstlendiği film, Margaret Qualley (Sam), Anthony Mackie (Micah) ve Danny Huston‘dan oluşan bir oyuncu kadrosuna sahip. IO, bir saat 36 dakikada yalnızlık …

Devamını gör »

3001: Son Efsane

Bir bilimkurgu klasiği haline gelen 2001: Bir Uzay Efsanesi ile başlayıp, 2010 ve 2061 ile gelişen olayların en gizemi tarafı, tektaşı (monolith) yaratan uzaylılar hakkında neredeyse hiçbir şey bilmememizdi. Neyse ki bu hikayede birçok şey öğreniyoruz. İnsanın maddeden yaratılmış olması ve maddenin sınırları düşünüldüğünde bu sınırları aşmak için hangi özelliklerin zorunlu olduğu hakkında oldukça kafa yormamız gerekiyor. Yazar bu konu hakkında otuz …

Devamını gör »

2061: Bir Uzay Efsanesi

“Uzay macerası” serisi, her zaman Jüpiter’le ve onun uydularıyla ilgili oldu. Edebi tarzından da bildiğimiz gibi Arthur C Clarke, eserlerinin bilime uygunluğuna büyük önem veriyordu. Bu yüzden Jüpiter’i incelemesi planlanan Galileo uzay aracından gelecek bulguları beklemeyi ve serinin bir sonraki romanını bu bulguların ışığında yazmayı düşünüyordu. Sonunda 6 yıllık bir yolculuğun ardından 1995’de Jüpiter’e ulaşması öngörülen Galileo görevinin bulgularını bekleyerek okurları …

Devamını gör »

Güneş Sistemi’ndeki En Yüksek 10 Dağ

Dağ veya büyük tepeler, çeşitli jeolojik etkiler (volkanik, tektonik, darbesel) sonucu oluşmuş topoğrafik yapılardır. Listede verilen yükseklik birimleri deniz seviyesinin aksine yapının tabanından, en yüksek kısmı olan zirvesine kadar olan kısmı temsil eder. Çünkü diğer gök cisimlerinde deniz seviyesinden bahsetmemiz mümkün değil. Örneğin Dünya’da bulunan Everest, deniz seviyesinden yüksekliği 8.8 km iken; bu filtreye göre 4.6 km yüksekliğe geliyor. Hawaii’de bulunan Mauna …

Devamını gör »