Etiket Arşivleri: Genetik Mühendisliği

Kasvetli Bir Dünyada Umut Işığı: Vesper

vesper

Kristina Buožytė ve Bruno Samper’in yönetmenliğini yaptığı Vesper (2022), bir başka post-apokaliptik bilimkurgu olarak karşımıza çıkıyor. Litvanya, Belçika ve Fransa ortak yapımı olan eser, “kıyamet” fikrini ve onun getirdiği sonluluk hissiyatını oldukça güncel ve duyarlılık içinde ele almaya çalışan bir film. Türsel külliyatın ABD ağırlıklı oluşu dikkate alındığında, Avrupalı yönetmenlerin çabası çok değerli ve açıkçası kıyamet sonrası dünyayı oldukça gerçekçi …

Devamını gör »

İnsan-Maymun Melezi Embriyolar Üretildi

İnsan-Maymun Melezi Embriyolar

NPR’nin haberine göre, uluslararası bir bilim kuruluşu tarafından insan ve maymun melezi embriyolar üretildi. Peki amaç neydi? Evrimi hızlandırarak farklı yönlere mi saptırmak? İnsan varlığını egzotik renklerle mi boyamak? Yoksa sapkın bir çağın kapılarını mı aralamak? Aslında cevap karmaşıklıktan çok uzakta. Bilim dergisi Cell’e yapılan açıklamada, bu embriyoların organ nakilleri için kullanılacağı belirtildi. Yani yakın gelecekte bu embriyolar ile bir …

Devamını gör »

Soyu Tükenmiş Canlıları Yeniden Üretmek Etik mi?

dinozor

Başlığı okur okumaz eminim ki aklınıza meşhur bilimkurgu filmi Jurassic Park –ve ardından Jurassic World serisi- geldi. Bu filmlerde, fosilleşmiş sivrisineklerdeki dinozor kanı DNA’sı kullanılarak, soyları 65 milyon yıl önce tükenen dinozorlar genetik mühendisliği teknikleriyle yeniden hayata getiriliyordu. DNA molekülünün yarılanma ömrü (521 yıl) nedeniyle, bir fosil örneğinden sağlam DNA bağı elde edebilmenin teorik limiti 6.8 milyon yıl olarak hesaplanıyor …

Devamını gör »

Bir Ejderha Nasıl Bilimkurgu Olur?

Dikenli kuyrukları, yarasalarınkini andıran membran kanatları, iri pençeleri, geçirimsiz pullu derileri ve tabii ki alev saçan ağızlarıyla mitolojik birikimimizin vazgeçilmez unsurlarından biridir ejderhalar. Yılan ve kertenkele karışımı bu dev canavarların kültürel kökeni öylesine derindir ki, bazı farklılıklarla da olsa hemen her coğrafyada izlerine rastlamak mümkündür. Türk mitolojisindeki adı “evreğen” olan ejderha, esasen eklem bacaklıları avlayan sürüngenler, kedigiller ve büyük alıcı …

Devamını gör »

DNA’nın Anahtarı: İnsan Genom Projesi

insan genom projesi

İnsanın gen dizilimini yapmayı, bu yolla da gen haritasını çıkarmayı amaçlayan İnsan Genom Projesi, 18 ülkenin desteğiyle 1990 yılının ekim ayında başladı. Proje, insan genomundan 175.000 baz çiftlik parçalar, yapay kromozomlar haline getirilerek ve bakteriler halinde çoğaltılarak gerçekleştirilmiştir. Çözümlemeleri yapıldıktan sonra parçaların birbiriyle örtüşen dizileri belirlenmiş ve her parçanın özel enzimlerinin profilleri kaydedilerek genomdaki yeri saptanmıştır. Bu çalışmalarda teknolojik gelişmelerin …

Devamını gör »

Deney Kontrolden Çıkarsa: Splice

Yönetmen Vincenzo Natali, düşük bütçesine karşın büyük beğeni toplayan Cube (Küp) ile beyaz perdeye başarılı bir giriş yaptı. 1997 tarihli yapım, özellikle yaratıcı senaryosu, gerilim dozu yüksek atmosferi ve bulmacalı akışıyla belleklere kazınırken, bir bilimkurgu filminin tek mekânda da çekilebileceğini cümle âleme kanıtlıyordu. Filme gelen tepkiler o kadar iyiydi ki, sonrasında bir devam (Cube 2: Hypercubeve, 2002) ve bir de …

Devamını gör »

Biyoteknolojinin Bilimkurguyla Buluştuğu 5 Gerçek Uygulama

Genetik mühendisliğinden sentetik gıdaya ve ölümsüzlüğe, biyoteknoloji her geçen gün bilimkurguyu gerçek hayatta yeniden yaratmaya daha çok yaklaşıyor. Bilimkurgu her zaman gerçek hayattaki bilimin bir adım ötesinde yer almaktadır. Buna örnek olarak onun uzay yolculuğunu, kablosuz iletişimi ve sanal gerçekliği gerçekleşmelerinden önce düşleyebilmesini verebiliriz. Gerçekte, bugün yaygın olarak kullandığımız robot, uzay giysisi veya astronot gibi bazı bilimsel terimleri ilk ortaya …

Devamını gör »

H. G. Wells’in Hayranlık Verici Öngörüleri

Sosyalist bilimkurgu yazarı H.G. Wells, 1866’da İngiltere’de işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak gözlerini açtı. Yazarlık dışında, gazetecilik ve öğretmenlik de yapan Wells, Jules Verne ve Hugo Gernsback ile birlikte bilimkurgunun babası olarak kabul edilir. Çocukluğunda geçirdiği uzun süreli hastalıklar onu kitap okumaya yöneltti. Bilimi daima yakından takip etti. Biyoloji bilimi ise özel uğraş alanı oldu. 1895’te yazdığı Zaman Makinesi …

Devamını gör »