Etiket Arşivleri: Etik

İnsan Doğası ve Psikolojik Etik: Omelas’ı Bırakıp Gidenler

Ursula K. Le Guin tarafından kaleme alınmış ödüllü bir öykü olan Omelas’ı Bırakıp Gidenler, distopik bir şehrin insanlarını ve bu insanların baş etmek zorunda oldukları bir vicdani muhasebeyi anlatmaktadır. Omelas, son derece mutlu insanların, refahın ve bereketin olduğu, masmavi bir göğe, yeşil çayırlara, sık ormanlara, yüce dağlara sahip görkemli bir şehirdir. Her yaştan, her meslekten insan oldukça güzel bir hayat …

Devamını gör »

Tesla Bot’un Düşündürdükleri

tesla-bot-kapak

Elon Musk, insanların yapmaktan nefret ettiği, tekrarlayan ve sıkıcı işlere yardımcı olmak için tasarlanmış bir insansı robotu duyurdu. Musk, bu robotun insanlar için markete gidebileceğini söyledi, ancak muhtemelen kas gücü gerektiren herhangi başka bir görevi de yerine getirebilecek. Tahmin edilebileceği gibi sosyal medya, söz konusu duyurunun ardından her şeyin korkunç şekilde yanlış gittiği robotlarla ilgili bir sürü distopik bilimkurgu filmine …

Devamını gör »

Soyu Tükenmiş Canlıları Yeniden Üretmek Etik mi?

dinozor

Başlığı okur okumaz eminim ki aklınıza meşhur bilimkurgu filmi Jurassic Park –ve ardından Jurassic World serisi- geldi. Bu filmlerde, fosilleşmiş sivrisineklerdeki dinozor kanı DNA’sı kullanılarak, soyları 65 milyon yıl önce tükenen dinozorlar genetik mühendisliği teknikleriyle yeniden hayata getiriliyordu. DNA molekülünün yarılanma ömrü (521 yıl) nedeniyle, bir fosil örneğinden sağlam DNA bağı elde edebilmenin teorik limiti 6.8 milyon yıl olarak hesaplanıyor …

Devamını gör »

Bilimkurgu Bize Yapay Zekâ Hakkında Neler Söylüyor?

Yapay zekânın hızla yaklaştığı göz önüne alındığında, bu teknolojiye sahip bir geleceğin nasıl görünebileceğini belirlememiz oldukça önemli. Hatta Stephen Hawking ve Nick Bostrom gibi bazı tanınmış şahsiyetler, yayımlanan bir açık mektupla gelecekteki süper zeki makinelerin insan kontrolü altında kalmasını sağlamak için ihtiyati tedbirlerin araştırılmasını savunmuştu. Popüler kültürde tasarlandığı şekliyle özerk ve uzman sistemlere sahip bir yapay zekâ henüz mevcut değil. …

Devamını gör »

Zorlu Bir Seçim: See You Yesterday

See You Yesterday ya da Türkçesiyle Dünü Kurtarmak, yönetmenliğini Stefon Bristol‘un üstlendiği bir Netflix yapımı. Netflix’in son dönem alternatif bilimkurgu filmlerinden biri olan yapımın ana teması ise zaman yolculuğu. CJ ve Sebastian, okullarında oldukça başarılı olan deha seviyesinde birer liseli gençtir. Fakat onları diğer gençlerden farklı kılan asıl özellikleri bir zaman makinesi üzerinde çalışmaları. Kendi imkanlarıyla tasarladıkları bu cihazla zaman …

Devamını gör »

Teknoloji, Kapitalizm ve İnsanlığın Etik Sorunu: Black Mirror’dan Black Museum

black mirror Black Museum

Black Mirror‘ın dördüncü sezon finali olan Black Museum, bir sezon finali niteliğini taşımakla birlikte, kendi içinde 3 farklı bölümden oluşuyor. Black Museum’u, Black Mirror dizisinin ilk 4 sezonuna ait küçük bir antoloji olarak düşünebiliriz. Aracının şarjı bittiği için yolda kalan Nish adında siyahi bir kadın, arabasını şarj etmek amacıyla kenara çeker. Şarjının 3 saatten fazla süreceğini öğrenen Nish, hemen ileride …

Devamını gör »

Merhaba Dünyalı Biz Robotuz

Merak ve keşif dürtümüzü harekete geçiren bilimkurgu, hayal gücü yüksek birçok anlatıya imza attı ve atmaya da devam ediyor. Bilimkurgunun yaygın temalarından biri de hiç kuşkusuz dünya dışı yaşamla karşılaşma, yani ilk temas. İki farklı uygarlığın birbiriyle ilk kez etkileşime girdiği anı tanımlayan bu terim, oldukça yaratıcı, sıra dışı ve merak uyandırıcı kurgulamalara gebe olduğu gibi toplumsal, felsefi ve siyasi …

Devamını gör »

Psikanaliz, Sanat Yapıtı ve Etik

Psikanaliz-sanat

İnsan, kendisine ait bir özelliği hem sevip hem de sevmeyebilir mi? Bence mümkün. Bir konuya odaklandığımda, onun üzerine sonuna kadar gitmek gibi bir huyum var mesela -bazen sevip bazen sevmediğim. Karamazov Kardeşler romanını bitirmiş olsam da, bazı sahneler ve ifadeler hâlâ zihnimde yankılanmaya devam ediyor. Kitaptan uyarlama, 1969 Sovyet yapımı, üç bölümlük bir film bulup indirdim ve keyifle izledim. Elbette …

Devamını gör »

Ölümsüzlük, Etik ve Sınıf Anlatısı Olarak Altered Carbon

Netflix’in 2018 yılının Şubat ayında izleyicilerine sunduğu en kıymetli hediye şüphesiz “Altered Carbon” olmuştur. Richard K. Morgan’ın 2002 yılında yayımlanan ve aynı adı taşıyan romandan uyarlanan “Değiştirilmiş Karbon”, “Siberpunk” türünün son yıllardaki önemli örneklerinden biri olarak gösteriliyor. 23. Yüzyılda geçen Altered Carbon, Takeshi Kovacs isimli eski bir militanın yaşadıklarını anlatıyor. Geleceğin dünyasında çığır açan teknolojik ve bilimsel gelişmeler meydana gelmiş …

Devamını gör »

Klonlama Teknolojisi Üzerine

Son zamanlarda beni en çok heyecanlandıran haber Çin’de klonlanan maymun oldu. Anlaşılan, kaçınılmaz sona doğru ilerliyoruz ve açıkçası bunun için sabırsızlanıyorum. Klonlama teknolojisi iflas etmiş organların yerine yenisinin geliştirilmesi ve gıda sorununun çözümü gibi işlerde kullanılacak gibi görünüyor. Yine de, en nihayetinde şu ya da bu devletin insan klonlamayı gerçekleştireceğine inanıyorum. Klonlamaya karşı yükseltilen itirazları biliyorum. Ancak uzun vadede bu …

Devamını gör »