Etiket Arşivleri: Dünya

Güvenli Şekilde Dünya’nın Yörüngesine Kaç Tane Uydu Sığdırılabilir?

Sadece 10 yıl kadar önce gezegenimizin yörüngesinde sadece bin civarı operasyonel uydu bulunuyordu. Günümüzden on yıl sonra ise bu sayı on binlerle, hatta yüz binlerle ifade ediliyor olacak. Yıllardır uzmanlar, Dünya yörüngesinin biraz fazla kalabalıklaştığına dair alarm zillerinin çaldığını belirtiyor. Peki ama belli sınırları aşmadan önce uzaya kaç tane uydu fırlatabiliriz? Jonathan McDowell, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde jet yayan devasa kara …

Devamını gör »

İnsanlığın Geleceği: The Human Future

the human future

Gelecekte insanlığı neler bekliyor? Türlü ölümcül engelleri aşıp yıldızlara mı uzanacağız, yoksa miadımızı doldurup toza toprağa mı karışacağız? Evet, akıbetimizi kestirmek mümkün değil, ancak bir yol ayrımında olduğumuz kesin. Uygarlıkça vereceğimiz karar, geleceğimizi de sonsuza dek değiştirecek gibi görünüyor… Yapımcı, besteci ve görsel efekt sanatçısı John D. Bosweell tarafından kurulan YouTube kanalı Melodysheep’in hazırladığı The Human Future, çağdaş bilimsel veriler ışığında bizleri geleceğin …

Devamını gör »

Dinozorsuz Dinozor Filmi: 65

65… Nereden başlasak? 10 Mart 2023 tarihinde beyazperdede yerini alan 65, alternatif tarih temalı bir bilimkurgu/aksiyon macerası. Yönetmen koltuğunda The Quiet Place (2018) filminden tanıdığımız ikili Scott Beck ve Bryan Woods oturuyor. Başrollerde ise son Star Wars üçlemesindeki Kylo Ren rolüyle bildiğimiz Adam Driver ile Love and Monsters (2020) filminden hatırladığımız Ariana Greenblatt var. Bütçesi 45 milyon dolar. Filmin konusu ilk …

Devamını gör »

Sismik Dalga Verileri, Dünya’nın Çekirdiğine Dair Yeni Bilgiler Sunuyor

dunya cekirdek magma

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden (ANU) sismologlara göre, depremlerin neden olduğu sismik dalgalardan elde edilen veriler, Dünya’nın iç çekirdeğinin en derin kısımlarına yeni bir ışık tutuyor. Araştırmacılar, bu dalgaların Dünya’nın iç çekirdeğine nüfuz ettiği ve içinden geçtiği farklı hızları ölçerek, Dünya’nın içindeki en iç çekirdek (İng: “Innermost Inner Core” veya kısaca “IMIC”) olarak bilinen ayrı bir katmanın kanıtlarını belgelediğine inanıyor. Buna göre …

Devamını gör »

Uzay Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Bilgi

evrenharita

Uzay, tabiri caizse hakkında çok az şey bildiğimiz bir yer. Zira boyutunu düşündüğümüzde, bizi orada nelerin beklediğini ve bildiklerimizin bütünün ne kadar küçük bir parçası olduğunu daha iyi anlıyoruz. İlk insanların yıldızları, Ay’ı ve Güneş’i görmek için başını yukarı çevirdiği andan Mars’a uzay aracı indirmeye kadar geçen süreçte nice buluş yapıldı. Mars’ta su olduğuna dair kanıtların bulunması, kara deliklerin ve …

Devamını gör »

İnsanlığın Dünyayı Kurtardığı Bilimkurgu Filmleri

insanlarin dunyayi kurtardigi bilimkurgu filmleri

Dünya… Evimiz, gezegenimiz, yuvamız. Kim bilir, belki de evrende yaşam ihtiva eden tek gezegen. Burası bizim yuvamız ve şimdilik gidecek başka hiçbir yerimiz yok. Maalesef bazen hırsla, bazen savunma içgüdüsüyle, bazen de açgözlülükle dünyamıza korkunç zararlar veriyoruz. Çevre kirliliğine yol açmamız, iklim değişikliğini tetiklememiz, türlü hayvan ve bitkilerin soyunu kurutmamız gibi geri dönüşü olmayabilecek yıkımlar yaratıyoruz. Ancak bir başka gerçek …

Devamını gör »

William Shatner’ın Kaleminden: Biliyorsunuz, Uzaya Çıktım

Teknoloji dehası Glen de Vries, Blue Origin Genel Başkan Yardımcısı ve eski NASA Uluslararası Uzay İstasyonu kontrolörü Audrey Powers, eski NASA mühendisi Dr. Chris Boshuizen ve bendenizden oluşan ekibimizle onlarca simülasyon ve alıştırma talimleri yapmış olsak da, Dünya’nın atmosferine çıkmak gibi olağandışı bir olaya bir yere kadar hazırlanabiliyor insan! Ekipteki bu meşum havayı sezmişçesine, yer ekibi de bizi yol boyunca …

Devamını gör »

Milyar Milyar Yıl Sonra

“Sıçramadan sonra pekâlâ Arz’ın güneşi olabilecek yıldız hâlâ onda bir parsek mesafedeydi. Gökyüzündeki açık ara en parlak nesneydi, fakat hâlâ bir yıldızdan ibaretti.” -Isaac Asimov, “Vakıf ve Dünya” Kozmos belgeselinin bir bölümünde Neil deGrasse Tyson, evrenin büyük patlamadan bu yana olan ömrünü bir yıla, yani 365 güne ölçekleyerek insanın bu yılın sadece son dakikasında yaşadığını söylüyordu. Hakikaten de kainat tarihi …

Devamını gör »

Ay Bizi Nasıl Etkiliyor?

ay etki

Günümüzde çoğu insan yapay ışık kaynakları sayesinde artık geceleri görebilmek için ona ihtiyaç duymasa da, Ay’ın doğal ritimlerimizi etkilediği biliniyor. Örneğin dolunaydan hemen önce, birçok insan daha geç ve daha kısa süre uyuyor. Buna ek olarak kadınlarda regl döngüsünün uzun süreli gözlemleri, zaman zaman Ay döngülerine uyum sağladığını gösteriyor. (Bu durum, özellikle Ay’ın Dünya’ya uyguladığı kütle çekim kuvvetinin en güçlü …

Devamını gör »

Gelecekte Galaktik Bir Uygarlığa Dönüşebilir miyiz?

evren insan

Galaksiyi kapsayan uygarlık fikri bilimkurguda ünlü bir konsept. Ancak böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yüzyılı aşkın bir süredir bilimkurgu yazarları ve bilim insanları, insanlığın uzaydaki geleceği hakkında konuşarak bizi eğlendirdi. Bir zamanlar hedeflerimiz, olası dünya dışı yaşamı aramak ve medeniyetimizin ileri karakollarını inşa etmek için Ay, Mars ve Venüs’e ulaşabilmeye odaklanmaktı. Ancak Evren hakkındaki farkındalığımız arttıkça hayallerimiz ve özlemlerimiz …

Devamını gör »