Etiket Arşivleri: Denizler Altında Yirmi Bin Fersah

Sanayi Devrimi’nde Bilimkurgu

sanayi retro zeplin bilimkurgu teknoloji alternatif

Sanayi Devrimi, 18. yüzyılın sonlarına doğru İngiltere’de başlayan ve ardından dünyaya yayılan bir endüstriyel dönemdir. Bu devrim, insan yaşamını temelden değiştiren birçok teknolojik yeniliğin ortaya çıkmasına yol açtı. Buharlı makineler ile yapılmaya başlanan seri üretim sistemi sayesinde çok daha fazla ürün, çok daha hızlı bir şekilde imal edildi ve yine o dönemde ortaya çıkan buharlı gemiler ve trenlerle taşınarak son …

Devamını gör »

Yabancılaştırma Sanatçısı Olarak Spekülatif Yazar

spekulatif edebiyat sanat

“Şairin ödevi, gerçekten olan şeyi değil, tersine olabilir olan şeyi, yani olasılık veya zorunluluk kanunlarına göre mümkün olan şeyi ifade etmektir.” Sanatın amacı nedir? Berna Moran‘a göre, “Bir sanat olayında rol oynayan dört unsur vardır: Sanatçı, eser, okur ve bunların içinde bulunduğu dış dünya (toplum).” Görüldüğü üzere sanatın bütün odağı bu dört kavram çevresinde şekillenmektedir. Sanatın toplum için olduğunu savunan …

Devamını gör »

Geleceği Yazmak: Cesur Yeni Dünyalar ve Distopik Kabuslar

Bilimkurgu, 300 yıl önce, bilimde büyük ilerlemelerin olduğu bir dönemde ortaya çıktı. O zamandan beri yazarlar, geleceğin nasıl bir şey olacağı üzerine düşünüp kendi dünyalarını anlamlandırmaya çalıştılar. Bugün hâlâ bilimkurgu edebiyatında popüler olan post-apoliptik toplumlar, uzaylı istilaları, robotlar ve çevre felaketleri gibi konular o zamanlardan beri yerini korur. Bu yazıda, bilimkurgu edebiyatının tarihindeki bazı önemli anları özetlemeye çalışacağız. Gulliver’in Seyahatleri: …

Devamını gör »

50’li Yıllardan 10 Bilimkurgu Filmi

İki büyük dünya savaşının mirası yıkım, korku ve hem bedeni hem de ruhu derin hasar almış bir insanlık olmuştur. Adına Soğuk Savaş denen gerginlik dünyayı ikiye bölmüş; atom bombasının ve savaşların dehşetine tanık olan insanlık bilinmezlik, patlak verecek yeni bir savaş ve istila korkusunun karanlık gölgesi altında kalıp ezilmiştir. Toplumları derinden etkileyen böyle büyük trajedilerin, sinema üzerinde de etki yaratması …

Devamını gör »

Ölümsüz Olmak Mümkün

Ölümsüz Olmak Mümkün

Ölümsüz olmak mümkün. İnsanoğlunun en büyük ikinci arzusu hayvanların konuşmasıysa (masallarda bunun yansımalarını görürüz), birinci arzusu ölümsüzlük olmuştur hep. The Matrix‘i esinlemiş olan Ghost in The Shell (1995) adlı yapım bana bu konuları hatırlattı yine. Tüm ontolojik ve metafizik sorular bir kenara bırakıldığında, varoluş gizemli bir olgu olarak ortada duruyor. Gerçekliğin ne olduğu, derinlemesine irdelendiğinde, kesin yanıtı olmayan bir konu. …

Devamını gör »