Etiket Arşivleri: Çin

İnsanlık Tarihinin En Güçlü 5 Ekonomik İmparatorluğu

ekonomi

Birçok önemli ölçüt açısından günümüzün süper gücü Amerika Birleşik Devletleri’dir.[1], [2] Ama Amerikalılara (özellikle de muhafazakar Amerikalılara) soracak olursanız, birçoğunun endişesi, ülkelerinin bu liderlik pozisyonunu giderek kaybediyor olduğu yönündedir.[3] Büyük bir mali kriz, sonrasında gelen ılımlı bir toparlanma, yirmi yıldır maaşların artmamış olması; buna ek olarak sınırsız bir potansiyele sahip 1.3 milyar nüfuslu ve hızla yükselen Çin’den gelen sürekli haber …

Devamını gör »

Dünyanın Dört Bir Yanından 10 Hayalet Şehir

hayalet sehirler

İnsanlar büyük bir vücuda ait küçük parçalarsa, şehirlerin bu vücut olduğunu söyleyebiliriz. Âdeta deniz altındaki bir kabuklu canlının bıraktığı kabuğu gibi kimi şehirler sakinleri tarafından terk edilmiş ve bu boş vücutlar, o kabuğu sahiplenen yumuşakçalar gibi doğa tarafından sahiplenilmiştir. Şehirlerin terk edilmesine yol açan pek çok sebep vardır. Bunlar savaş, katliam, iklim değişikliği ya da doğal afetler, ekonomi ve sosyal …

Devamını gör »

Oyuncak Endüstrisinde Bilimkurgu

oyuncak

Oyun kavramı ve bir eşya olarak oyuncak, insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insanların yaşadığı bazı mağaralarda taştan veya kemikten oyma hayvan figürleri bulunmuştur. Çatalhöyük ve Gordion antik kentlerimizde yapılan arkeolojik kazılarda dahi oyuncak bebeklere rastlanmıştır. Ayrıca Sümerler, Antik Çin ve Hint kentlerinde yapılan kazılarda da tekerlekli oyuncaklardan hayvan veya insan figürlerine kadar değişik şekilde oyuncaklar çıkarılmıştır. Bilye veya misket olarak …

Devamını gör »

Çinli Bilim İnsanlarından Telekinezi Hamlesi

telekinezi

Zihin gücüyle eşyaları oradan oraya hareket ettirebilmek muazzam bir beceri olsa gerek, ama şu an için biz sıradan ölümlüler bu beceriye vakıf değiliz. Ancak yakında işler değişebilir ve bilim sayesinde telekinezi gerçekliğe dönüşebilir. Şimdilerde Çinli bir grup bilim insanı, telekineziyi gerçek kılabilmek için metamateryaller üzerinde çalışmalar yürütüyor. Metamateryaller, doğadaki malzemelerde bulunmayan özelliklere sahip olacak şekilde tasarlanan yapay malzemelerdir. Örneğin, ışık …

Devamını gör »

Küresel Gıda Krizi Kapıda mı?

gida krizi kitlik

Bank of England, geçtiğimiz günlerde kıyametvari düzeyinde bir kıtlık uyarısında bulundu. Gıda fiyatlarının daha önce görülmemiş ölçülerde artacağı, dünya geneline yayılmış bir açlık felaketinin başlayacağı öngörülüyor. Covid-19 salgını ve iklim değişikliği, hâlihazırda hem tedarik zincirini hem de mahsul ekimini sekteye uğratmış durumda ve 2020’den bu yana gıda fiyatları durmaksızın katlanıyor. Dünya gıda ve enerji milyarderlerinin serveti iki yıl önceye göre …

Devamını gör »

Çin’de Sansür ve Bilimkurgu

cin-bilimkurgusu

Çin’de bir bilimkurgu kitabının veya filminin hayali temalara sahip olması pek de önemli değil. Çünkü Çin Komünist Partisi, yazarların ve senaristlerin hayal gücünü dizginlemeye çalışabiliyor. Liu Cixin‘in 2006’da yayımlanan Üç Cisim Problemi kitabı, Çin’deki bilimkurgu endüstrisinde bir patlamaya yol açtı. Bilimkurgu temalı kitaplar ve filmler, Çin’de sağlam bir tür hâline geldi. Oscar Wilde’ın ünlü sözünde geçtiği gibi, hayat sanatı taklit …

Devamını gör »

Çin’den İzlenmesi Gereken 10 Bilimkurgu Animasyonu

cin bilimkurgu animasyon

Doğu’nun hemen her konuda olduğu gibi animasyon sektöründe de yükselişi devam ediyor ve ‘doğu’ ile ‘animasyon’ kelimeleri yan yana gelince aklımızda öncelikle Japonlar belirse de, özellikle geleneksel kültüründen beslenen Çin animasyonunun da hatırı sayılır bir izleyicisi kitlesi bulunuyor. Japonlar ‘animeyşon’ derken zorlanmamak için kendi kültürlerine uyarlayıp ‘anime’ adını verirken, Çinliler ise animasyon teriminin karşılığını ‘donghua’ olarak bırakmışlar. Bu iki kültürün …

Devamını gör »

Çin, İlk Çocuk Bilimkurgu Ödüllerini Törenle Verdi

Çin Halk Cumhuriyeti, ülkenin bilimkurgu endüstrisini ve çocuk edebiyatını daha ileri bir seviyeye taşımak için dünyanın ilk bağımsız çocuk bilimkurgu ödüllerini vermeye başladı. Onlarca yazara, Çongçing şehrinde merasimle ödülleri takdim edildi. Ödül komitesi, çocuk bilimkurgu edebiyatı adına ödüller verilmesinin hem Çin hem de dünya için bir ilk olduğunun altını çizdi. Çocuk Bilimkurgu Nebula Ödülleri töreninin aslında 2020 yılında düzenlenmesi planlanmıştı. …

Devamını gör »

Çin’den Hipersonik Yolcu Uçağı

cin supersonik yolcu ucagi kapak

Havacılık dilinde Mach, “ses hızı” demektir. Ses hızı havada, deniz seviyesinde ve 20 °C sıcaklıkta 1235.5 km/saat olarak alınır. Günümüzde kullanılan en gelişmiş yolcu uçaklarının hızı, işte bu ses hızının 0,8 katıdır. Sadece 1996 yılında bir Concorde yolcu uçağı ses hızını aşarak 2160 km/saat hıza ulaşmıştır. Çin’in geliştirdiği hipersonik yolcu uçağının hızı ise tam 7.413 km/saat ve ticari uçuşları 2035 …

Devamını gör »

Çin, Uzay Programının Tanıtımı İçin Bilimkurgu ve Mitolojiden Yararlanıyor

17 Haziran sabahı Çin, üç taykonot ile birlikte Shenzou-12 isimli uzay aracını Tianhe ana modülüne fırlattı. Modül Nisan ayı sonunda fırlatılmıştı ve önümüzdeki on yıl boyunca yörüngede kalıcı olarak kalması planlanan Tiangong Uzay İstasyonu‘nun bir parçasını oluşturuyordu. ABD, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki teknolojiyi askeri gücünü arttırmak için kendi lehine kullanabileceğinden endişelenerek Çin’i uzay programının dışında bıraktı. Bu dışlanmadan dolayı Çin de …

Devamını gör »