Etiket Arşivleri: Biyoteknoloji

Geleceğin En Çılgın 10 Projesi

gelecegin cilgin projeleri

İnsanlık olarak tarih boyunca pek çok büyük projeye giriştik. Hem gezegenin dört bir yanında devasa yapılar inşa ettik hem de yeni yöntemlerin ışığında sürekli sınırlarımızı zorladık. Ancak belki de en heyecan verici olanları henüz gerçekleştirmedik. Kim bilir, gelecekte hayal dahi edemeyeceğimiz mega yapılara imza atabilir, uygarlığımıza yön verebilecek devrimci projelere yelken açabiliriz. Uzay asansörlerinden yapay yıldız sistemlerine, Dyson kürelerinden Shkadov …

Devamını gör »

Günümüz Teknolojisiyle 2050’de Dünya

2050 teknoloji

Her ne kadar birçok insan gelecekten korksa da, 2050 yılına gelindiğinde muhtemelen dünyamız bugünkünden çok daha farklı olacaktır. İklim değişikliği, artan nüfus, pandemi, doğal kaynak gibi zorluklar önümüzdeki 10 yılda tüm dünyayı meşgul edecektir. Ancak devam eden sosyal ve ekonomik ilerlemeler, bilim ve teknolojideki tüm yenilikler düşünüldüğünde iyimser olmak için de sebeplerimiz var. Bilgisayarlar, Yapay Zekâ ve Robotlar Var olan …

Devamını gör »

LGBT Haklarına Yönelik Teknolojik Tehditler: Yuval Noah Harari’den Uyarılar

Yakın zamanda çıkan Sapiens, Homo Deus ve 21. Yüzyıl İçin 21 Ders adlı kitapları bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de geniş bir okuyucu kitlesine ulaşan İsrailli tarihçi Prof. Yuval Noah Harari’nin, geçtiğimiz günlerde Guardian gazetesinde yayımlanan ve LGBT haklarına karşı yakın gelecekte teknoloji yoluyla gerçekleşebilecek tehditleri sıraladığı yazısı oldukça ses getirdi. Kendisi de açık kimlikli bir gay olan ve 17 …

Devamını gör »

Bird Box ve Evrim: İnsan Gelecekte Neye Evrimleşecek?

Oscar ödüllü Danimarkalı yönetmen Susanne Bier’in, Josh Malerman’ın aynı isimli romanından beyaz perdeye uyarladığı ve başrolünde Sandra Bullock‘un oynadığı Netflix yapımı Bird Box filmi büyük yankı uyandırdı. Filmden türetilen memler her yerde! Kimi filme hayran kaldı, kimi ise yerden yere vurdu. Tıpkı geriye kalan tüm filmler gibi! Burada ise sorumuz şu: Bird Box, bize insan evriminin geleceği ile ilgili ne öğretebilir? İnsanın …

Devamını gör »

Deney Kontrolden Çıkarsa: Splice

Yönetmen Vincenzo Natali, düşük bütçesine karşın büyük beğeni toplayan Cube (Küp) ile beyaz perdeye başarılı bir giriş yaptı. 1997 tarihli yapım, özellikle yaratıcı senaryosu, gerilim dozu yüksek atmosferi ve bulmacalı akışıyla belleklere kazınırken, bir bilimkurgu filminin tek mekânda da çekilebileceğini cümle âleme kanıtlıyordu. Filme gelen tepkiler o kadar iyiydi ki, sonrasında bir devam (Cube 2: Hypercubeve, 2002) ve bir de …

Devamını gör »

Biyoteknolojinin Bilimkurguyla Buluştuğu 5 Gerçek Uygulama

Genetik mühendisliğinden sentetik gıdaya ve ölümsüzlüğe, biyoteknoloji her geçen gün bilimkurguyu gerçek hayatta yeniden yaratmaya daha çok yaklaşıyor. Bilimkurgu her zaman gerçek hayattaki bilimin bir adım ötesinde yer almaktadır. Buna örnek olarak onun uzay yolculuğunu, kablosuz iletişimi ve sanal gerçekliği gerçekleşmelerinden önce düşleyebilmesini verebiliriz. Gerçekte, bugün yaygın olarak kullandığımız robot, uzay giysisi veya astronot gibi bazı bilimsel terimleri ilk ortaya …

Devamını gör »

Geleceğin Genetik Düzeni: Gattaca

Gattaca

Andrew Niccol’ün yazıp yönettiği Gattaca, gişede umduğunu bulamamış, fakat zaman içinde hatırı sayılır bir hayran kitlesi yaratmayı başarmış filmlerden. Kadrosunda Ethan Hawke, Uma Thurman ve Jude Law gibi rüşdünü ispatlamış oyuncuları barındıran yapım, genetik biliminin giderek artan önemine bağlı olarak eleştirel bir gelecek manzarası resmediyor. İsmini DNA yapısındaki temel bazlar olan Adenin, Timin, Sitozin ve Guanin’den alan Gattaca, örneğine pek …

Devamını gör »