Etiket Arşivleri: Bene Gesserit

Önemli Olaylarıyla Dune Romanının Öncesinde Yaşananlar

dune

Dune evreni, günümüzden 20.000 yıl sonrasına uzanan zaman çizelgesiyle gelmiş geçmiş en iddialı bilimkurgu evrenlerinden biri. Denis Villeneuve‘ün 2021 tarihli uyarlaması Dune, serideki ilk kitabın yarısını konu alıyor, asil Atreides Hanedanı’nın Arrakis gezegenine gelişine odaklanıyordu. 10191 yılında gerçekleşen bu olay, filmi zaman anlamında türünün en ileride geçen örneklerinden de biri yapıyor. Film ve kitaplar bu olayla başlasa da, Dune’un zaman …

Devamını gör »

Dune Evrenine Girerken: Baharat Akmalı!

Uçsuz bucaksız çöllerle kaplı bir dünya hayal edin. Toz fırtınalarıyla dövülen, aşırı sıcaklarla kavrulan, kurak, çetin ve ölümcül… Evet, pek de misafirperver görünmüyor, ancak uygarlığımız açısından eşsiz bir öneme sahip. Çünkü evrenin dört bir yanına dağıldığımız bu uzak gelecekteki uzay seyahatleri için baharat (melanj) adlı bir maddeye muhtacız. Baharat olmadan ne kurduğumuz Galaktik İmparatorluk’un ayakta kalabilmesi mümkün ne de ticaretin. …

Devamını gör »

Dune Filminde Neden Hiç Bilgisayar ve Robot Yoktu?

Frank Herbert’ün kült romanı Dune‘un uyarlaması sinemalara hızlı bir giriş yaptı ve tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Öyle ki devam filmi şimdiden onaylandı bile. Yönetmen Denis Villeneuve aksiyondan çok bu engin evreni anlatmaya odaklansa da, film devasa bütçesine ve hatırı sayılır uzunluğuna rağmen Dune evrenini ancak yüzeysel bir şekilde ele alabiliyor ve hikâyeyi bize aktarabilmek adına evrenin kendine has bazı noktalarına odaklanıyor. …

Devamını gör »

Yeni Başlayanlar İçin Dune

Herbert’in etkileyici tarihi ve yaratıcı dili ile ilk yayımlandığı günden bu yana çok satan Dune serisi, aynı zamanda okuyucuyu içine alması zor bir eser olarak da biliniyor. Eğer filmlerini izlediniz ve anlamakta zorluk çektiyseniz endişelenmeyin. Konu kitaplardan uyarlama sinema filmleri olduğunda, özellikle kitaplara aşina olmayanlar için neyin ne olduğunu anlamak oldukça güçleşebilir. Durum sizin için de böyleyse imdadınıza yetiştik. Konusu …

Devamını gör »

Kadim ve Güçlü Bir Kadın Düzeni: Bene Gesserit

Bene Gesserit

Dune, hacmi ile göz kamaştırıcı bir boyutta. O kadar çok farklı karakter, fraksiyon ve unsur içeriyor ki, kitabı okumak bazen hafızanızla güreşiyormuşsunuz hissi yaratıyor. Zaten 1984’de David Lynch tarafından filme uyarlandığı zaman, izleyicilerin kafası karışmasın diye filmdeki terimlerin ne olduğunu anlatan kartlar dağıtılmıştı. Bu keyifli bir deneyim olsa gerek, yine de 1984’deki yapım bir hayal kırıklığı olarak karşılanmıştı. Şimdilerde Denis …

Devamını gör »

Dune: Dune Avcıları

1965 yılında büyük ilgi gören Çöl Gezegeni: Dune’un yayımlanmasının ardından usta yazar Frank Herbert, Dune’u aklındaki fikirlerle seri haline getirmeye başladı. Klasik Dune Serisi olarak anılan ve toplam 6 kitaptan oluşan seri, zaman ve uzayda çok uzun bir yol aldı. Yazarın 1986 yılında ölmesi ile orijinal serinin son eseri olan Rahibeler Meclisi‘nden geriye birçok konu ucu açık kaldı. Oysa yazar, …

Devamını gör »

Dune: Sürücüler Okulu

Her büyük bilimkurgu evreni genişlemeye müsait olduğu gibi, açıklanmayı bekleyen detaylarla da doludur. Frank Herbert de Dune evrenini birçok detayda açık bırakmıştır. Bu detayların birçoğu yazar olan oğlu Brian Herbert ve bilimkurgu romanları ile ünlü Kevin J. Anderson tarafından 1999 yılından itibaren yayımlanmaya başlanan bir seri roman ile genişletilmiş ve detaylandırılmıştır. Bu ikilinin en iyi bilinen serileri Cihad Üçlemesi, Hanedanlar …

Devamını gör »

Dune: Mentat Okulu

Frank Herbert‘in ölümüyle sona eren klasik Dune serisinin ardından, Dune evreni zaman çizgisinde büyük boşluklar oluşmuştu. Bu boşluklar yazarın oğlu Brian Herbert ve yazar Kevin J. Anderson tarafından bir dizi roman ile doldurulmaya başlandı. “Cihad Üçlemesi” ve “Hanedanlar Üçlemesi” bunlar arasında en bilinenleridir. Bu iki seri arasındaki hikaye boşluğu da “Büyük Okullar Üçlemesi” ile giderildi. İşte “Dune: Mentat Okulu“, bu serinin ikinci …

Devamını gör »

Dune: Rahibeler Okulu

Dune evreni Frank Herbert tarafından öylesine geniş bir zaman aralığı içinde tasarlandı ki, kendi ömrü bu aralığı doldurmaya yetmedi. Kendisi gibi yazar olan oğlu Brian Herbert ve yazdığı bilimkurgu romanları ile tanınan yazar Kevin J. Anderson tarafından, belli temalar çerçevesinde bu boşluklar seriler halinde yavaş yavaş doldurulmaya başlandı. En çok göze çarpan seriler “Hanedanlar Üçlemesi”,”Cihad Üçlemesi” ve “Büyük Okullar Üçlemesi” oldu. …

Devamını gör »

1977’den Bir Jazz-Fusion Albümü: David Matthews – Dune

Frank Herbert, 1920 doğumlu Amerikalı gazeteci ve bilimkurgu yazarı. Yazarlık kariyerine 1955’te yazdığı psikolojik gerilim türündeki romanı The Dragon in the Sea ile başladı. Tüm dünyada milyonlarca okuyucuya ulaşan, yan serileri hariç altı kitaptan oluşan Dune serisini 1965 ile 1985 yılları arasında yazdı. Arthur C. Clarke’ın “Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romandır.” sözleriyle bahsettiği roman, din, ekonomi ve siyaset gibi olguları sosyoloji, …

Devamını gör »