Etiket Arşivleri: Apollo

Amerikan Halkı, Apollo Ay Programını Destekliyor muydu?

apollo11

Eğer geriye dönüp NASA’nın Apollo Ay görevlerinin halk arasında gördüğü desteğin zaman içinde değişimini düşünecek olursanız, sanki halkın bu görevleri her zaman can-ı gönülden desteklediği yanılgısına düşebilirsiniz. Halbuki NASA, Ay’a gidene kadar (hatta gittikten sonra bile) halkın bu görevlere desteği inanılmaz düşük seviyelerdeydi: 1961 yılında Gallup tarafından yapılan bir ankete göre, John F. Kennedy bu projeyi gümbür gümbür bir konuşma …

Devamını gör »

Apollo Görevlerinin Bilimkurguya Etkisi

Jules Verne’nün 1865 yılında yazdığı “Dünyadan Ay’a” adlı romanı, Amerikalıların kendilerini Ay’a devasa bir savaş topuyla attıklarını tasavvur ediyordu. Top; Amerikan iç savaşı döneminde önde gelen bir teknolojiydi. Bir yüzyıl sonra insan hakları hareketi gerçekleşirken, Star Trek ise Atılgan adlı yıldız gemisinde çeşitli etnisitelerden gelen bir uzay mürettebatı kurguladı. Tarihçi Margaret Weitekamp’a göre, çeşitli ırkların birlikte uyum içinde çalışma konsepti …

Devamını gör »

Stargate Evreninde Deadalus Sınıfı Uzay Gemileri

stargate spaceships

Aynı zamanda Deep Space Carrier ve 304 olarak da adlandırılan Daedalus sınıfı uzay gemileri, Prometheus‘un ardından tasarlanan ikinci nesil Dünya kökenli uzay gemilerini ifade eder. Bu sınıfın ilk gemisi olan Daedalus‘un adıyla anılırlar. Daedalus sınıfı gemilerin inşası Birleşik Devletler için en büyük önceliktir. Stargate SG-1 “The Ties that Bind” bölümünde Senato Ödenekleri Komitesi, SGC fonlarının % 70’ini bu gemilerin yapımına yönlendirdiğini …

Devamını gör »

Battlestar Galactica’nın Apollo’su: Lee Adama

Lee Adama

David Eick ve Ronald D. Moore tarafından yaratılan yeni nesil Battlestar Galactica‘nın zengin karakter örgüsündeki en önemli isimlerden biri de kuşkusuz Lee Adama‘ydı. Dizinin 1978 tarihli özgün versiyonunda Richard Hatch‘ın canlandırdığı karaktere, çağdaş uyarlamasında İngiliz aktör Jamie Bamber hayat verdi. William Adama’nın oğlu olan ve Apollo çağrı adıyla anılan Lee, takdir edilesi pilotluk becerilerinin yanı sıra idealistliğiyle de akıllara kazındı. …

Devamını gör »

Dünyalaştırma #1: Ay’da Yaşam

ay'da yaşam

Dünyamızın yegane uydusu Ay’ı binlerce yıldır gözlemliyoruz. Bu süre boyunca birçok kültürde Ay’da yaşam üzerine çeşitli mitler, efsaneler, destanlar uydurulup öyküler yazıldı. Ama teleskobun bulunmasıyla beraber bu umutlar neredeyse tamamen son buldu. Buna rağmen 20. yüzyıla kadar Ay’ın Dünya üzerinden görülemeyen tarafında yaşam olabileceğini savunanlar vardı. Fakat 1959 yılında Sovyet Rusya’nın fırlattığı Luna 3 uzay aracının Ay’ın karanlık tarafını görüntülemesiyle …

Devamını gör »

Ay’a Gerçekten Gidildi mi?

Tavşanın biri eczaneye girip, “Sizde havuç bulunur mu?” diye sormuş. Eczacı, “Yok,” demiş. Aynı tavşan ertesi gün eczaneye yine girmiş ve “Havuç var mı?” diye sormuş. Eczacı dünkü cevabını yinelemiş ve “Yok!” demiş. Bu diyalog sonraki gün de sürmüş. Dördüncü gün tavşan gene gelmiş ve “Pardon, sizde havuç var mı?” diye sormuş. Eczacının tepesi atmış bu kez, tavşana bir yumruk çakmış …

Devamını gör »

‘Çukulata’nın Değişen Tadı: Savaş Yıldızı Galactica

bsg

80’lerin başlarında Türkiye’de televizyon yayınları henüz tek bir kanal, iki renk (siyah-beyaz) ve onların karışımlarından ibaretken, Cuma akşamları saat 22:00 gibi bir dizi yayımlanmaya başlandı. Parlak metal vücutlu robotların kullandığı yassı, mercimek tanesi benzeri gemilerin saldırısıyla yıkıma uğrayan yabancı bir gezegen, göz kamaştırıcı patlamalar, yıkılan binalar, çeşitli büyüklük ve şekildeki rüya gibi uzay gemilerine binip gezegenden kaçmaya çalışan pelerinli erkek …

Devamını gör »

Sokrates Neden Öldürüldü?

Oligarşi: Azınlık yönetimi. Meritokrasi: Hak edenin yönetimi, liyakat sistemi. Platon’un eseri olan “Sokrates’in Savunması”nın konusu Sokrates’in ölümü olmasına karşın, bu konuda bizi pek de aydınlatmaz. Sokrates’i ölüme götüren süreç, sadece onun ağzından ve bakış açısından verilir. Karşıtların iddiaları da yine Sokrates tarafından aktarılır. Ölümüne giden olaylar zincirini Sokrates biraz da kutsallaştırarak öyküler: Buna göre, Delfi kahini, Apollon’a “dünyada en bilgili …

Devamını gör »

Ay’a İlk Ruslar Çıksaydı Ne Olurdu?

Neil Armstrong‘un 1969’da Ay’a ayak basmasıyla uzay yarışını Amerikalılar kazanmıştı. Bu gelişme, Sovyetler’in sekiz yıl önce gerçekleştirdiği ilk uzay yolculuğunu gölgede bıraktı. Peki Ay’a ilk Amerikalılar değil de Sovyetler Birliği gitseydi ne olurdu? Apollo Ay programı 1972’ye kadar devam etti ve bu tarihe kadar 12 astronot Ay’a ayak bastı. Ama Amerikan televizyon kanalları Ay yolculuklarından çabuk sıkıldı. Siyasetçiler de ilgisini …

Devamını gör »

Kadimlerin Uçan Şehri: Atlantis

Atlantis Kapak

“Atlantis, Kadim ırkından geriye kalan en değerli şey. “ -Halling Atlantis, Kadimler tarafindan birkaç milyon yıl önce inşa edilen, yaklaşık olarak Manhattan ile aynı yüz ölçümüne sahip bir uçan şehir-gemisidir. Ayrıca Kadimler’in Kayıp Şehri ve Kadim dilinde Ataların Şehri, Atlantus olarak da adlandırılmıştır. Kadimler birkaç milyon yıl önce Samanyolu Galaksisi’ni, Pegasus Galaksisi’ne gitmek üzere terk ederler ve yanlarına Atlantis’i de …

Devamını gör »