Etiket Arşivleri: Aldous Huxley

Distopik Kurguda Cinsellik, Üreme ve Nüfus Kontrolü

distopik kurguda ureme nufus cinsellik

Distopik kurgular, geleceğe yönelik sosyal kaygılarla şekillenirler ve toplumda hâlihazırda var olan kimi eğilimlerin olası sonuçlarına karşı sert bir uyarı niteliği taşırlar. İnsan üretimi teknolojinin kötüye kullanımı ve aşırı nüfus artışı da bu kaygılar arasında önemli bir yere sahiptir ve bu iki mesele daima bu tarz fütüristik kurguların odağında olmuştur. Distopya denildiğinde akla gelen ilk eserler olan Cesur Yeni Dünya …

Devamını gör »

Yabancılaştırma Sanatçısı Olarak Spekülatif Yazar #2

spekulatif edebiyat sanat

“Edebiyat olanaksızlaştığı ölçüde olanaklı hale gelir.” Fantastik – Tzvetan Todorov Aristo’nun Poetikası asırlardır kıymetini muhafaza eden önemli bir yapıt. Tiyatro özelinde anlatıcının, dekorun, senaryonun ve elbette seyircinin yapısal durumlarına dikkat çekmiş ve böylece anlatı geleneği üzerinde derin izler bırakmıştır. Geçen yazımızda görüşlerini hocasının görüşleriyle mukayese ederek vermiş ve birçok detaya değinmiştik. İşbu yazıda ise meseleyi daha farklı veçheden değerlendirmeye çalışacağız. …

Devamını gör »

Distopyanın Tarihi: Edebiyatta Distopya

distopyanin tarihi

Bilim tehlikeli midir? Tehlikeliyse bunun sebebi nedir? İnsanın bu hususta etkisi, rolü ne ölçüdedir? Çağımızın en önemli sorunları kanımca bunlardır. Bilimin gelişimi, daima ayrışmayla ortaya çıkmıştır. Önce doğayı tanıma süreciyle başlamış ve filozoflar öncülüğünde adım adım işlenmiştir. Ardından modern zamanlar geldiğinde ise felsefe ile ayrılarak, kendi özgün yöntemlerini kazanmıştır. Bu yöntemlerin ayrılma noktası ise doğadan özerk, hatta münezzeh bir durum …

Devamını gör »

Korkutucu Bir Gelecek Tasviri: Cesur Yeni Dünya

Cesur Yeni Dünya, romanda “FS 632” olarak tanımlanan 2540 yılında geçer. Henry Ford’un üretim bandı tanrı gibi kutsandığı için FS, “Ford’dan Sonra” anlamına gelmektedir. Bu dönem, Ford’un Model T’sini tanıtmasıyla başlamıştır. Roman, Dünya Devleti olarak adlandırılan ve bilim ile liyakat etrafında dönen fütüristik bir toplumu inceler. Bu toplumda, genç yaştaki çocuklar duygu ve bireysellikten uzak tutulmakta ve ilişkiler hiçbir surette …

Devamını gör »

Huxley ve Orwell’in Hayal Ettiği Geleceği İlk Yazan Bir Kadındı

Rose Macaulay

1919 yılında Rose Macaulay adlı İngiliz yazar, “What Not, A Prophetic Comedy” başlıklı bir distopik roman yayımladı. Bu bilimkurgu romanında insanların zekâsına göre derecelendirildiği, devletin tüm vatandaşlara zihin eğitimini zorunlu kıldığı ve üremenin tamamen devlet kontrolünde olduğu bir gelecek resmediliyordu. Rose Macaulay veya What Not’ı büyük ihtimal daha önce hiç duymamışsınızdır. Ancak bir bilimkurgu klasiği olan Cesur Yeni Dünya‘nın yazarı Aldous …

Devamını gör »

Transhümanizme Giriş

“Hümanizm” kelimesinin kökeni, Latince insan anlamına gelen “Humanus” kelimesine dayanmaktadır. Humanus’tan da “İnsan Doğası” anlamına gelen “Humanitas” kelimesi türetilmiştir. Dilimize de Fransızca’dan (Humanisme) geçmiştir. İnsanları, değer yargılarını, ihtiyaçlarını, ilgi alanlarını, kabiliyetlerini, özgürlüklerini ele alan ve yücelten laik ahlak sistemi olarak tanımlanmaktadır. 14. yüzyıldan itibaren İtalya’da ilk belirtileri görünen, Rönesans hareketiyle ortaya çıkan bu öğretiyi benimseyen kişiler, özellikle Antik Yunan dönemi …

Devamını gör »

Cesur Yeni Dünya ve Özgürlük Yolu Üzerine: Doğa mı Yoksa Uygarlık mı?

Cesur Yeni Dunya

George Orwell‘in 1984‘ünün ve Huxley‘nin Cesur Yeni Dünya‘sının, Zamyatin‘in Biz adlı romanından esinlendiği bilinir. Orwell bunu açıkça kabul etse de Huxley kabul etmemiştir. Hattâ Orwell, Huxley’nin yalan söylediğini iddia eder. Öyle ya da böyle, Cesur Yeni Dünya beklediğinizden farklı bir eser. Totalier bir rejimin yurttaşlar üzerinde kurduğu biyo-iktidara dair bir kitap bekliyorsunuz. Öyle de zaten. Öte yandan doğal hayata, ilkelliğe …

Devamını gör »

Klonların Özgürlük Mücadelesi: The Island

the island

Yaratı ve oluş… Bu iki kavram hayatımızın merkezinde bulunan ve sabırla sorgulanmayı bekleyen soruların başında gelmektedir. Olası bir yaratı durumunda meydana gelecek bir “gerçeklik” bizim için neyi ifade edecektir? Oluş kavramıyla bedenlerimizi veya beynimizde akıp giden elektriksel kıvılcımları irdeleyebilmemiz mümkün mü? Ada, yüksek bütçesi ve göz dolduran oyunculuklarıyla (Scarlett Johansson, Sean Bean, Michael Clarke Duncan, Djimon Hounsou ve Ewan McGregor) dikkat çekici bir …

Devamını gör »

Edebiyatın Karanlık Kahini: Aldous Huxley

1932 tarihli Cesur Yeni Dünya isimli kitabıyla ünlü yazar ve senarist Aldous Huxley 1894 yılında Godalming İngiltere’de, devrin önde gelen entelektüel ailelerinden birinin mensubu olarak doğdu. Küçük yaşta geçirdiği, kendisini kısmen kör bırakan hastalık sonucunda bilim adamı olma hayalini bir kenara bırakarak edebiyat kariyerinde ilerlemeye başladı. 1916 yılında Oxford Üniversitesi Balliol Koleji’nden onur derecesiyle mezun oldu ve bir şiir kitabı …

Devamını gör »

Distopyanın Ruhu ve Yakın Dönem Distopyasında Ceza Sistemleri

Distopya Ceza

Dünya nereye gidiyor diye kendi kendimize sorduğumuzda cevap için çok azımız kitaplara yöneliriz. Çünkü kitaplar hazır reçete sunmaz, orada aradığınızı bulmak zahmetli bir iştir. Hâlbuki gidişatın hangi yönde seyrettiği yıllar önce sayfalara kazınmıştır. Bu eserleri, zamanını iyi tahlil eden ve geleceği öngören kitaplar diye adlandırıyoruz. Onları kaleme alanlar medyum değil, yaşadıkları çağın nabzını iyi tutan, olan biteni tüm çıplaklığıyla görüp …

Devamını gör »